Upír z Barcelony: Enriqueta Martí nabízela unesené děti v nevěstinci, pak z nich vyráběla elixíry proti stárnutí

Vražedkyně a čarodějka: Enriquetta Martí má prý na svědomí desítky dětí
Zdroj: Pixabay

Enriqueta Martí byla na přelomu 19. a 20. století notoricky známou osobou v temných uličkách Barcelony. Provozovala totiž nevěstinec, mezi jehož klientelu patřily i velmi významné osobnosti města z řad lékařů, politiků, obchodníků a bankéřů. Proč se jí ale přezdívalo "upír z Barcelony"? Prý byla zapojena do únosů, dětské prostituce a vražd.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 05. 2023 11:00

Rostoucí sebevědomí ji nakonec dohnalo před soud. Ještě předtím, během zatčení a následné prohlídky nevěstince, byla nalezena truhla plná podivných předmětů, receptů, lektvarů a velmi kontroverzní seznam jmen.

Prostituce, pedofilie a únosy dětí

Enriqueta Martí se narodila v roce 1868 v Sant Feliu de Llobregat. O jejím dětství a dospívání toho není moc známo. Ví se jen, že v mládí odešla do Barcelony, aby tam pracovala jako služebná a chůva. Tyto dvě profese ji ale nikterak nenaplňovaly. Raději se stala prostitutkou v jednom z prvotřídních nevěstinců.

V roce 1895 se seznámila s malířem Juanem Pujalou, za kterého se později i provdala. Manželství ale nebylo příliš šťastné, brzy došlo na rozvod. Dle Juana jejich soužití zkrachovalo kvůli věčným nevěrám a aférám rozmarné Enriquety. Zřejmě jí prostředí nevěstinců učarovalo, neboť si o pár let později otevřela vlastní podnik zaměřený na bohaté a vlivné muže. Nic u ní nebylo nemožné. Dokázala uspokojit i pedofilní choutky.

Její know-how spočívalo v tom, že ve dne, převlečená za žebračku, navštěvovala chudinské čtvrti, kde unášela děti, jenž byly zrovna bez dozoru. Ty pak nutila k prostituci. V noci navštěvovala kasina a další podniky pro mocné, kde nabízela své služby a nejnovější úlovky. Přesto Martí nebyla známá kvůli kupčení s dětmi.  Věhlas jí přineslo čarodějnictví. Tvrdila, že pití dětské krve může vyléčit tuberkulózu. Krémy a elixíry vyrobené z kůže a kostí zase měly zastavit projevy stárnutí. Skoro každé unesené dítě nejdříve pracovalo, pak skončilo v elixírech a různých mastičkách.

Nepolapitelný upír

Také přemýšlíte nad tím, proč Martí tak dlouho unikala spravedlnosti? Vždyť ty děti přece musely někomu chybět. To ano, ale i když byla v roce 1909 zatčena, pro podezření z provozování nevěstince, díky vlivné klientele bylo obvinění ihned staženo. Během následujících let pokračovala v únosech, jako by se nic nestalo. Policie se již ani nesnažila děti najít, pocházely z chudých rodin, takže jí to bylo jedno. A ač to zní opravdu hrozně, rádi byli i jejich rodiče. Měli o jednoho strávníka méně, takže zbylo víc pro ostatní.

Není zcela jasné, kolik děti zmizelo během její dvacetileté hrůzovlády, ale střídmé odhady uvádějí desítky únosů. Ale jak se říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. S únosem Teresity Guitart Congost v únoru roku 1912 se tak trochu přepočítala. Toto dítě rodičům chybělo. Ti pak vzburcovali ostatní obyvatele Barcelony, kteří byli odhodlaní obrátit město vzhůru nohama a holčičku najít.

Hrůzné nálezy

Teresitu uviděl jeden z Martíných sousedů, jak zírá z okna nevěstince. Své zjištění předal policii, která se do domu dostala pod záminkou vyšetřování nelegálního chovu slepic. Brzy u ní narazili na pohřešovanou Teresitu a Angelitu, která se rovněž ztratila. Dívky vypověděly, že je žena k sobě vylákala pod příslibem sladkostí. Pak jim oholila hlavy a začala je přesvědčovat, že je jejích nová matka.

To ale nebylo zdaleka vše. Teresita jednou v domě objevila pytel se zakrváceným dětským oblečením a vykosťovací nůž. Angelita zase viděla, jak Martí zavraždila a začala na kuchyňském stole pitvat pětiletého chlapce. Ani jedna z dívek nelhala. Kromě oblečení našli vyšetřovatelé nejméně třicet malých kostí a v zamčené místnosti padesát různých nádob se zachovalými lidskými ostatky.

Pád upíra z Barcelony

A pak tu byl ještě tajemný seznam, o němž si mnoho lidí myslelo, že obsahuje jména jejích bohatých klientů. Vládě se ale podařilo tento důkaz "ztopit". Nikdo se již nedozví, co na něm skutečně bylo.

Martí byla umístěna ve vězení Reina Amalia, kde čekala na soud. Pokusila se o sebevraždu, ale neúspěšně. Asi konečně začala mít strach. Lidé pro ni požadovali trest smrti. Toho se ale nedočkali. Než k tomu stačilo dojít, byla ubita spoluvězenkyněmi. Zřejmě šlo o objednanou vraždu, aby náhodou nezačala mluvit. V úmrtním listu byla totiž jako příčina smrti uvedena rakovina...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Enriqueta Martí

Historicmysteries.com: Violence in the Night: Enriqueta Marti, the vampire of Barcelona

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články