Nestoudné winchesterské husy: Prodejné ženy vydělaly církvi jmění, přesto je po smrti čekala potupa

Nestoudné winchesterské husy: Prodejné ženy vydělaly církvi jmění, přesto je po smrti čekala potupa
Zdroj: Wikimedia Commons, William Hogarth, Public domain

Kdybyste v Anglii navštívili hřbitov Cross Bones, určitě by vašemu zraku neunikla tabule upozorňující na to, že zde odpočívají i takzvané winchesterské husy, prostitutky, které pracovaly pod patronátem biskupů. Ač katolické církvi vydělaly hotové jmění, ani po smrti se uznání nedočkaly.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 03. 2022 13:00

Jakožto hříšnice nemohly být tyto lehké ženy pochovány mezi ”slušnými lidmi", a tak skončily na hřbitově určeném chudým, nepokřtěným a sebevrahům. A to i přesto, že své řemeslo vykonávaly zcela legálně.

Winchesterské husy se prodávaly pod patronátem církve

Licenci k provozování nevěstinců měla ve třináctém století v Anglii pouze londýnská čtvrť Southwark a další dvě přístavní města. I když toto místo spravovali biskupové z Winchesteru, nebyla to žádná oáza křesťanského chování. Nacházely se zde taverny, divadla a jeviště, na nichž se odehrávaly zvířecí zápasy. Neplatily tu také téměř žádné zákony, takže kdo chtěl, mohl večer překročit London Bridge a obklopit se ženami lehkých mravů.

Ale jak se říká, nic není zadarmo. Kromě vysoké útraty museli sexuchtiví kunčafti počítat i s poměrně nepříjemnými následky v podobě syfilis, které se lakonicky říkalo husí kůže nebo štípnutí winchesterské husy. Šlo však spíše o ojedinělé případy. Prostituce zde byla zcela legální a řídila se mnoha předpisy. Ženy vykonávající nejstarší řemeslo nesměly být bity ani nuceny k práci jako otrokyně. Biskupové je navíc posílali na pravidelné lékařské prohlídky.

Jako hříšnice nesměly po smrti mezi slušné lidi

Přestože kněžky lásky vykonávaly svou práci zcela legálně, a navíc pod patronátem katolické církve, nesměly být pohřbívány mezi “slušnými lidmi”. Pohřeb na obecním hřbitově nebyl určený pro hříšníky, sebevrahy, nepokřtěné a chudé. Církevní úřady tak pro tyto účely vytyčily oblast mimo farnost. Tak také vzniklo místo s názvem Cross Bones Graveyard.

Odhaduje se, že zde spočinulo více než 15 000 těl, zejména v hromadných hrobech. Kromě již výše zmíněných nebožtíků se zde pohřbívali i nemocní lidé (syfilis, neštovice a tuberkulóza). V roce 1853 byl hřbitov kvůli přeplněnosti zrušen. Následný archeologický výzkum provedený ve dvacátém století odhalil četné pozůstatky kojenců a nenarozených dětí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tracy (@adrummergirl1)

Hřbitov Cross Bones se stal terčem únosců těl

Hřbitov Cross Bones se také stal rájem únosců těl. Ti vykopávali mrtvoly hned po pohřbu a dodávali je do lékařských škol, kde se na nich studenti učili anatomii. Ve dvacátém století se na pozemku nacházelo tržiště, sklad dřeva a různé dílny.

Nyní se hřbitov proměnil v zahradu a turistickou atrakci v jednom. Najdeme zde i ocelovou bránu zdobenou četnými stuhami, punčochami, květinami a plyšovými hračkami. Je na ní i nápis připomínající nedůstojný konec winchesterských hus a potažmo všech chudých lidí, kteří byli v očích církve shledání nehodnými klasického pohřbu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Cross Bones 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Cmentarz prostytutek Cross Bones 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články