Zabíjel jsem kvůli jídlu a penězům, přiznal údajný Povolžský maniak, který zavraždil 32 žen

Ilustrační foto
Zdroj: Freepik

Opakovala se snad historie? Nebo šlo o takzvaného napodobitele? Vraždy, ke kterým se nedávno přiznal Radik Tagirov, nápadně připomínaly ty, kterých se dopustil policista Michail Popkov. Jen s tím rozdílem, že v tomto případě mělo jít údajně o přežití a mladé ženy vystřídaly seniorky. O čem je případ Povolžského maniaka?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 12. 2020 13:00

Povolžský maniak má mít na svědomí až 32 životů postarších žen. Před týdnem se k tomu během policejního výslechu přiznal osmatřicetiletý Radik Tagirov, kterého policie zadržela v Kazani. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že na základě odebraných vzorků DNA je Tagirov oním tolik hledaným mužem, na jehož dopadení byla vypsána tučná odměna.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Unresolved (@unresolvedpod)

Sociální pracovník nebo opravář

Povolžský maniak měl vždy stejnou taktiku. Zaměřil se na postarší ženy, a to ve věku od 70 do 95 let, jež bydlely v chruščovkách, což jsou panelové domy postavené za vlády Nikity Chruščova. Do bytu se dostal pod záminkou, že je sociální pracovník anebo opravář ochotný pomoci seniorce vynést do schodů těžký nákup.

Jakmile se za ním zavřely dveře, svou oběť uškrtil, a to buď páskem od županu, či drátem. Ačkoli Tagirov trvá na tom, že šlo o loupežné přepadení, policisté si myslí, že jeho motiv byl ve skutečnosti zcela jiný. Jejich tvrzení také podporuje řada indicií.

Pečlivost

Všechny vraždy byly předem připravené. Vrah používal pletené rukavice, aby nezanechal otisky prstů. Místo činu posypal čisticím práškem, aby zmátl policejní psy. Při odchodu byt vždy zamkl. Jednou ale stačilo opravdu málo a byl by již dávno za mřížemi. Při prohledávání bytu jej totiž vyrušil syn ženy, kterou zrovna zabil.

Na poslední chvíli se mu podařilo vyskočit z okna. Donutilo ho to však k vylepšení své strategie. Od té doby si vybíral oběti, který bydlely v přízemí nebo v prvním patře. V září roku 2012 jej zachytila bezpečnostní kamera, díky čemuž mohl být pořízen přibližný identikit (portrét) pachatele.

Odměna za dopadení

Poslední vražda, kterou policisté spojovali s řáděním Povolžského maniaka, se stala v září roku 2012. Vyšetřovatelé pracovali s různými verzemi toho, co zapříčinilo jejich náhlý konec. Pachatel mohl být mrtvý, či zavřený v psychiatrické léčebně. Mohl také změnit modus operandi svých vražd.

O rok později byla vypsána odměna milion rublů za informaci, která povede k jeho dopadení. V roce 2017 se částka vyšplhala až na tři miliony. Téhož roku byl zadržen drogově závislý občan Kazachstánu Pavela Šajachmetova. Ten se doznal k třem vraždám. Své přiznání však záhy odvolal, tvrdil, že jej k tomu policisté donutili. Po prvním soudním stání spáchal sebevraždu. 1. prosince 2020 přinesla ruská média zprávu, že byl v Kazani zadržen osmatřicetiletý Radik Tagirov. Muž se k vraždám přiznal.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Povolžský maniak

BBC.com: Volga maniac

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články