Záhadná smrt Dian Fossey: Vedla drsnou válku s pytláky, ve filmu Gorily v mlze ji hrála Sigourney Weaver

Záhadná smrt Dian Fossey: Vedla drsnou válku s pytláky, ve filmu Gorily v mlze ji hrála Sigourney Weaver
Zdroj: Profimedia

Dian Fossey, uznávaná odbornice na primáty, se poprvé vydala do Keni v roce 1963. Dvě desetiletí studovala horské gorily, pak její život náhle ukončila tragická smrt. V roce 1985 ji někdo brutálně zavraždil v chatě na úpatí rwandských hor.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 05. 2022 11:00

Na místě činu nebylo moc důkazů. Nalezena byla pouze mačeta, kterou vrah zasadil ženě do hlavy šest ran. Všechny její osobní věci zůstaly nedotčené. Kdo mohl mít vůči ochránkyni zvířat takovou zášť? Anebo měl pravdu jeden z jejích asistentů, když řekl, že se všemi okolo sebe zacházela velmi špatně, takže se jí to muselo vrátit?

Milovnice zvířat Dian Fossey

Ke zvířatům měla blízko již od dětství. Rodiče jí ale nikdy nedovolili mít domácího mazlíčka. To ji neodradilo od studia chovu zvířat na Kalifornské univerzitě. Překvapivě tento obor nedokončila a přešla na ergoterapii. Ale ani u toho dlouho nevydržela, po vysoké škole skončila na farmě v Kentucky.

A právě tam jí v roce 1963 jeden z kamarádů vyprávěl o své cestě do Afriky. Fascinovalo ji to natolik, že si vzala sedmitýdenní dovolenou, půjčila si kde mohla a vybrala celoživotní úspory. A to vše proto, aby se mohla na vlastní oči pokochat divočinou Zimbabwe, Keni, Konga a Tanzanie.

Po stopách Jane Goodall

Největším vzorem Dian Fossey byla slavná anglická bioložka Jane Goodall, která měla za sebou desítky let studia šimpanzů ve volné přírodě. I Dian propadla primátům, jen o něco větším, konkrétně gorilám horským. Po návratu do Spojených států se spojila s antropologem Louisem Leakeym, který jí pomohl získat finanční prostředky na další cestu do Afriky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dian Fossey (@dianfossey_fanpage)

V roce 1967 ale musela z Ugandy uprchnout kvůli politickým nepokojům. Přesunula se do Rwandy, kde ve výšce 2750 metrů nad mořem založila tábor Karisoke. Tam měla konečně dostatek času na detailní sledování chování goril v přirozeném prostředí. Jenomže i tato rezervace se stala cílem pytláků. Když pak přišla o život její oblíbená gorila Digit, něco se v ní zlomilo...

Gorily v mlze se Sigourney Weaver

Dian se uchýlila k velmi radikálním krokům. Unášela malé děti, aby kmenovým vůdcům dokázala, že to myslí vážně. Neváhala také pytláky zadržet a mučit. Takovými činy se samozřejmě vystavovala velkému riziku. V roce 1983 vydala slavnou knihu Gorily v mlze, podle které pak vznikl stejnojmenný snímek se Sigourney Weaver.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený '80s Movie Montage Podcast (@80smontagepod)

Na konci prosince roku 1985 nalezli Dian zavražděnou. Nikdo dosud neví, kdo byl pachatelem. Rwandská vláda sice odsoudila (v nepřítomnosti) jejího asistenta Waynea Maguireho, nešlo však jen o odpoutání pozornosti? Ve hře jsou totiž další možnosti. Třeba byla svědkem nelegálního obchodu se zvířaty, nebo se jí pomstil pytlák, kterému unesla dítě. Dozvíme se někdy pravdu?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Dian Fossey

Historicmysteries.com: A Mystery Of The Jungle: Who Killed Dian Fossey?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články