Záhadné zmizení šestiletého Dennise Martina: Podlehl v lesích národního parku zranění, nebo kanibalům?

Záhadné zmizení šestiletého Dennise Martina: Podlehl v lesích národního parku zranění, nebo kanibalům?
Zdroj: Pixabay

V roce 1969 se šestiletý Dennis Martin během výletu do amerického národního parku Great Smoky Mountains rozhodl, že se s kamarády na chvíli schová v lese. Měli v plánu vybafnout na rodiče zpoza stromů. Zatímco kamarádům se to podařilo, Dennis zmizel. To rozjelo největší pátrací akci v historii parku, jež měla za úkol chlapce najít. Nebo alespoň zjistit, co se s ním stalo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 03. 2022 13:00

Byl zrovna Den otců, když se Dennis s tátou, dědou a starším bratrem vydal na tradiční výlet do hor s kempováním. Moc se těšil, že v panenské přírodě zažije pořádné dobrodružství. Bohužel už druhý den došlo k tragédii. Malý Dennis se ztratil. Vyrojilo se mnoho děsivých teorií o tom, co se mu mohlo stát. Která z nich je ta správná?

Dennis Martin se chystal postrašit tátu

Dennis se v den záhadného zmizení chtěl spolu s bratrem a dalšími dvěma chlapci schovat rodičům v lese a až půjdou kolem, vybafnout na ně a vystrašit je. Jeho otec William jejich plán zaslechl, nevěnoval mu však větší pozornost. Bral to jako obyčejnou klukovinu. Jenže když zpoza stromů vyskočili všichni kromě Dennise, došlo mu, že něco není v pořádku.

I když syna opakovaně zavolal, nedostalo se mu žádné odpovědi. Do pátrání po chlapci se ihned zapojilo několik dalších osob, a ač pročesali kilometry okolních stezek, Dennise nenašli. Chlapcův dědeček Clyde se nakonec rozhodl, že dojde pěšky na devět kilometrů vzdálenou stanici rangerů, kde požádá o pomoc. Jenže mezitím se přihnala silná bouřka a liják všechny možné stopy po chlapci spolehlivě smyl.

Do pátrání po Dennisi Martinovi se zapojilo 1400 osob

Největší pátrací akce v historii národního parku Great Smoky Mountain začala 15. června 1969 přesně v pět hodin ráno. Správa oblasti dala dohromady třicetičlennou skupinu. Záhy se však počet dobrovolníků rozrostl až na úctyhodných 240 osob. Nechyběli mezi nimi strážce parku, studenti, hasiči, policisté ani skauti.

Po Dennisovi však jako by se slehla zem. 20. června 1969, v den jeho sedmých narozenin, čítala pátrací skupina už osm set lidí. Následně se počet osob téměř zdvojnásobil na 1400. Pátrání ze vzduchu podporovala letadla i vrtulníky. Bohužel bez úspěchu. Po týdnu začalo být všem jasné, že chlapce živého určitě nenajdou.

Co se Dennisi Martinovi doopravdy stalo?

Rodina Martinových ze zoufalství vypsala odměnu ve výši pěti tisíc dolarů za jakoukoli informaci vedoucí k nalezení jejich syna. To spustilo doslova lavinu telefonátů od různých jasnovidců, kteří tvrdili, že vědí, co se s Dennisem stalo. Samozřejmě to byly jen povídačky. Dodnes není jasné, co se chlapci přihodilo.

Mezi nejpravděpodobnější teorie patří možnost, že chlapec zabloudil a nejspíše nepřežil hned první noc vinou podchlazení nebo zranění, které si mohl snadno přivodit při pohybu v terénu plném strmých svahů a roklí. V úvahu ale přichází také únos nebo napadení medvědem či divokými prasaty.

Někteří lidé se domnívají, že se stal obětí kanibalů, kteří mají v parku údajně žít. O několik let později měl v oblasti jeden muž najít dětskou kostru. S ohlášením však čekal až do roku 1985. Bál se totiž, že by jej správci popotahovali za ilegální sběr ženšenu. Ostatky se ale na uvedeném místě nepodařilo najít. Šlo o pouhý výmysl, nebo někdo stihl kosti uklidit? Dozvíme se někdy celou pravdu?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Disappearance of Dennis Martin

Allthatsinteresting.com: Inside The Disappearance Of Dennis Martin, The Six-Year-Old Who Vanished In The Smoky Mountains

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články