Záplavy 2002 a jejich smutné symboly: Lachtan Gaston, potopený most v Písku i plavající třímetrová židle známé umělkyně

Záplavy 2002 a jejich smutné symboly: Lachtan Gaston, potopený most v Písku i plavající třímetrová židle známé umělkyně
Zdroj: Wikimedia Commons, Jenik, CC BY-SA 3.0
V Písku voda zcela zaplavila, a značně poškodila, most.Takto vypadala situace ve středočeských Dobřichovicích.Na Prahu se tehdy valila tisíciletá voda.Pomník lachtana Gastona v pražské zoo. Během povodní uplaval a následně zemřel na vyčerpání. Stal se z něj symbol této přírodní katastrofy.+ 3 fotky+ 4 fotky

Letos uplyne 21 let od nejhorších povodní v dějinách naší země. Označit je za katastrofální je zcela na místě. Škody na majetku dosahovaly desítky miliard a o život přišlo tehdy až 17 lidí. Zavzpomínejme na to, jak to celé začalo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 08. 2023 11:00

Nejvíce postiženými oblastmi v Čechách bylo povodí Vltavy, o něco později pak dolní tok Labe a okrajově také toky řeky Ohře. Na Moravě to pak bylo povodí Dyje.

První vlna

Když Česko 7. a 8. srpna 2002 zasáhly silné a vytrvalé srážky, naplnila se většina jihočeských a západočeských řek. Na některých místech dosáhla povodeň svým rozsahem padesátileté vody. Jižní Čechy však již v té době nebyly jedinou ohroženou oblastí. Výstraha začala platit také pro Plzeňský kraj. Na příchod velké vody se začala také připravovat Praha.

Velmi vážná situace také panovala na Českokrumlovsku. Tam praskla Soběnovská přehrada a povolil rybník Pytlový. K obojímu došlo během pouhých patnácti minut. Okolní říčky nestačily odvádět nápor vody a rozlily se. Hasiči tak museli obyvatele okamžitě evakuovat. Bylo tam tolik vody, že bylo možné na okolních polích lovit ryby.

Povodeň si bere první lidský život

Druhý den povodně (8. srpen) se také nese ve znamení ztráty lidského života. Na Písecku se na mladou ženu zřítí podmáčený strom. Spadne na střechu chatky, v níž zrovna přebývá. Vodohospodáři tak raději začínají odpouštět vodu z Orlické přehrady. Tou dobou je totiž v okolí spousta prázdninových táborů. Zaměstnanci Povodí Vltavy se zase snaží korigovat tok vody tak, aby do hlavního města dorazila maximálně jako pětiletá.

Záplavy však nekomplikují život jen lidem u řek a táborníkům. Několik silnic je neprůjezdných a potíže jsou hlášeny i na železnici. Do večera se naštěstí podaří obnovit provoz. Kromě Česka navíc sužuje velká voda také Rakousko, Německo i Slovensko.

Děsivá statistika

Velká voda udeřila i na ty nejvíce zranitelné - zvířata. Pražská zoo přišla celkem o 134 exemplářů. V šesti krajích České republiky byl vyhlášen nouzový stav. Záplavy postihly území o rozloze 17 000 kilometrů čtverečních. Postiženo bylo celkem 986 obcí, 10 krajů a 43 okresů. Evakuováno bylo celkem 225 000 osob. A pražské metro stály záplavy sedm miliard korun.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Povodeň v Česku (2002)

Deník.cz: Povodeň 2002 den po dni: Bylo 8. srpna a povodeň zabila prvního člověka

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články