Nešťastná láska mafiána Johna Dillingera: Svou vyvolenou si bral v jejích 17, když ho zavřeli, opustila ho a dvakrát se vdala

Nešťastná láska mafiána Johna Dillingera: Svou vyvolenou si bral v jejích 17, když ho zavřeli, opustila ho a dvakrát se vdala
Zdroj: Wikimedia Commons, Indiana State Penitentiary, Public domain

Beryl Hovious by byla jen další obyčejnou dívkou, jenže si vzala jednoho z nejslavnějších amerických gangsterů. V pouhých sedmnácti letech se provdala za Johna Dillingera.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 07. 2023 11:00

Jen o pár měsíců později zatkla policie Dillingera za neúspěšnou loupež. Zatímco byl její milý ve vězení, ona začala usilovat o rozvod. Kdo by ostatně chtěl s takovým člověkem žít? Ale i když se od něho po čase dokázala odpojit, nikdy již nesmazala nálepku "exmanželka jednoho z nejslavnějších amerických kriminálníků".

Obyčejný život Beryl Hovious

Beryl se narodila ve Stinesville ve státě Indiana 6. srpna roku 1906. Kromě matky a otce sdílela domov s dvěma sestrami a bratrem. Na počátku dvacátých let se přestěhovali do Martinsville ve Virginii. Všichni se shodli na tom, že v tomto městě zapustí kořeny. Otec Stephen tvrdě pracoval jako farmář a lovec, aby dokázal svým dcerám zajistit patřičné vzdělání.

Beryl mu musela rozhodně dělat radost, neboť se velmi pilně učila. Ale jak to již bývá, studentský život s sebou přináší i různé společenské akce a večírky. A právě na jednom setkání, které pořádal jeden z jejích přátel, se seznámila s tehdy dvacetiletým Johnem Dillingerem. Byla to láska na první pohled. Beryl nejvíce přitahovala Johnova zdvořilost a dobré chování. Popsala ho jako dokonalého gentlemana, díky němuž se cítila výjimečně. Otevíral jí dveře, půjčoval kapesník a vždy našel způsob, jak ji rozesmát.

Manželka Johna Dillingera

Netrvalo dlouho a došlo i na svatbu. Malý obřad se konal 12. dubna 1924. Kvůli nezletilosti (bylo jí 17 let) musela Beryl dostat souhlas rodiny. Ta si Johna zamilovala. Nikoho z nich nenapadlo, co se bude o něm za pár let psát v novinách. Tentýž rok se ještě přestěhovali do pronajatého bytu na Main Street. John získal práci jako čalouník.

Na tuto dobu Beryl vzpomínala s láskou. John jí každý večer přinesl nějakou drobnost. Po večeři poslouchali rádio, hráli karty nebo si jen tak povídali. Později dostal John práci ve strojírně, která však byla od Martinsvillu vzdálená 128 kilometrů.

Osudová noc

Na počátku září řekl John své ženě, že stráví noc s přáteli. Nic zlého za tím netušila, takže samozřejmě souhlasila. Ten večer se tam ale objevil také William Singleton, který byl odsouzený za ozbrojenou loupež. Po několika panácích začal Johnovi vysvětlovat svůj plán okrást pětašedesátiletého obchodníka s potravinami jménem Frank Morgan. Měla to být snadná a zaručená tutovka.

Když ho však přepadli před kostelem, přiitáhli tím na sebe nechtěnou pozornost. Singleton měl poté údajně ujet a nechat tam Dillingera samotného. Přestože to byla jeho první srážka se zákonem, dal mu soudce poměrně přísný trest odnětí svobody. Během prvních let ve vězení udržovali manželé mezi sebou častý kontakt. Pak to ale začalo být pro Beryl nesnesitelné. Kvůli neudržitelné finanční situaci požádala o rozvod. To Dillingera změnilo. Stal se agresivní. A když vyšel ven, začal loupit a vraždit.

Život Beryl Hovious po rozvodu

Po rozvodu se Beryl provdala za svého právníka Harolda McGowena. Vydrželo jim to dva roky. Pak přišel na řadu Charles Byrum. Ti spolu adoptovali holčičku, protože Beryl nemohla mít vlastní děti. Žila s ním až do jeho smrti v roce 1968. Zbytek života prožila jako vdova.

Dillinger se po návratu do Indiany usadil u jejího bratra Williama. Často tam se svou bandou odpočíval a trénoval střelbu. Svěřil se mu také, že Beryl stále miluje. Několikrát se s ní dokonce pokusil usmířit. Pokaždé ho odmítla. Po své smrti v roce 1993 si vzala do hrobu spoustu informací o jejich vztahu. A není se čemu divit. Už tak si dost vytrpěla jako bývalka "veřejného nepřítele číslo jedna".

Zdroje informací:

Wikipedia.org: John Dillinger

Allthatsinteresting.com: Beryl Hovious, The x-Wife Of 'Public Enemy Number One' John Dillinger

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články