Magická filipojakubská noc: Znáte její sílu a víte, jak si jejím prostřednictvím přivolat štěstí?

Magická filipojakubská noc: Znáte její sílu a víte, jak si jejím prostřednictvím přivolat štěstí?
Zdroj: Unsplash

V předvečer prvního máje nás čeká magická filipojakubská noc, která se u nás často schovává pod obyčejným názvem „pálení čarodějnic“. Víte, odkud se vzala a jaká je její mystická síla?

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 30. 04. 2021 07:00

Je to noc, kdy jsou na vrcholu síla i magie, jedná se o jeden z nejtajemnějších časů celého roku. Je považována za počátek světlé části roku, kdy temné síly ztrácejí na intenzitě, a dobro má tak větší slovo.

České pálení čarodějnic

V České republice se poslední dubnový den pálí čarodějnice. Dříve lidé rozdělávali ohně na kopcích a pastvinách, kde kolem nich tančili, případně přeskakovali žhavé uhlíky či plameny. V některých krajích bylo dokonce zvykem upalovat na hranici loutku v podobě čarodějnice.

Od poloviny 19. století byl tento lidový zvyk, který k nám přišel nejspíš z Německa, považován za pověrčivou praktiku, proto má dodnes mnoho odpůrců. Je ale stále hodně těch, kteří tvrdí, že dobro v tuto noc nabývá na intenzitě a tím otevírá prostor pro splněná přání.

Oheň je totiž jedním ze symbolů magie, který značí ochranu a prosperitu. Ohněm se také odedávna zaháněli nepřátelé a dalo se u něj ohřát nebo si na něm připravit potravu.

Jak staří Keltové využívali sílu noci?

Staří Keltové touto dobou slavili prastarý svátek Beltain. Podstatou bylo přinést doprostřed vesnice všechny staré ohně, které obyvatelé měli. Zbavit se tohoto ohně značilo, že jsou lidé připraveni na to dobré, co přichází.

V tento den také vyháněli Keltové dobytek na pastvu, kde musel projít zapáleným ohněm. Věřilo se, že jen tak ochrání zvířata před smrtelnými chorobami.

Filipojakubská vizualizace

Ohněm často procházeli i sami lidé, aby si přivolali štěstí, lásku a ochranu před nemocemi. Nebojte si tak v předvečer prvního máje přát a vizualizovat vše, co si do života chcete přitáhnout.

Vnímejte svá přání jako bílou kouli energie, která vám prostupuje celým tělem a chrání vás. Přivolejte si emoci, kterou byste v budoucnu rádi zažili. Intenzivně myslete na to, co chcete, a využijte tuto noc jako zlom k lepšímu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články