Intimní život po porodu: S manželem pracujeme na tom, abych si to zase užívala, tvrdí influencerka Monika Leová

Modelka, moderátorka a influencerka Monika Leová se v rozhovoru s Bárou Hlaváčkovou otevřeně rozpovídala na téma sexu po porodu.Monika Leová má za sebou dva přirozené porody poměrně velkých dětí, které ji hodně "roztrhaly". Po narození dcerky Mii ji proto milování hodně bolelo, ačkoliv "technicky" byla podle lékařů v pořádku.Nechuť k milování u ní umocňoval vedle bolesti a únavy i pocit, že prsa jsou vyhrazená pro kojení miminka. Zapojit je do intimních hrátek s manželem Martinem Košínem (viz foto) jí proto přišlo nepatřičné.Monika Leová nicméně chválí manželův přístup ke svým intimním problémům. "O všem jsme otevřeně mluvili, nijak na mě netlačil," přiznala.+ 2 fotky+ 3 fotky

Intimní život po porodu. Zdánlivě rutinní záležitost, pro spoustu žen ale tak trochu strašák. Moderátorka Bára Hlaváčková si na choulostivé téma, které v březnu otevírá ve své rubrice Ženská tabu, popovídala s influencerkou a hlavně čerstvou dvojnásobnou maminkou Monikou Leovou (32).

Barbora Hlaváčková
Barbora Hlaváčková 01. 03. 2024 09:00

Téma sexu po porodu je pořád tabu. Zatímco pro muže se obvykle nic nemění, ženy se v důsledku hormonální bouře, porodních poranění a vyčerpání cítí při intimních hrátkách nekomfortně, přicházejí o libido a umějí si představit celou řadu příjemnějších a užitečnějších činností.

Podobně to měla i maminka dvou malých dětí, modelka, moderátorka a influencerka Monika Leová. S manželem Martinem Košínem (37) k sobě v této oblasti zpočátku jen obtížně hledali cestu. "Po Mie mě sex hodně bolel, opravdu hodně. U druhého jsem si proto říkala: 'Tak buď to bude horší, nebo to třeba líp sroste.' A musím říct, že to bylo lepší, ale ještě to není úplně stoprocentní. Opravdu, sex po porodu je jiný," říká otevřeně maminka téměř tříleté holčičky a teprve pětiměsíčního chlapečka.

Jak to měla Monika Leová se sexem po porodu

My tady otevíráme různá témata a bavíme se o nich. Teď řešíme sex po porodu. Bylo to téma, o kterém jste se dokázali s manželem otevřeně bavit?
Samozřejmě na to přišla řeč, protože to nebylo hned. Martík byl u porodu a viděl, co ženské tělo musí zvládnout, jaká je to zátěž. Vždycky říkám, že ta "moje holka" má z toho trošku trauma. Proto na mě nijak netlačil. Ano, ptal se mě, jestli už jsem připravená. A já říkala: "Ještě moc ne." Přišlo mi, že po porodu by to mělo být něco speciálního, jako když to bylo poprvé. Že na to chci mít hezkou vzpomínku. Takže jsme to dělali až později než po šestinedělí. A je to také jiné.

Ty máš dvojí zkušenost teď, takže můžeš to srovnat? Jako poprvé a podruhé, když už jsi věděla, do čeho jdeš? Jak ses cítila? Jaks to prožívala?
Poprvé to bylo těžké v tom, že jsem nečekala, jak se to "tam dole" změní. Mám odrozené dvě velké děti. Nevím, jestli to spolu souvisí, ale mám docela úzkou pánev a "tam dole" to bylo úplně rozbité. Po Mie mě sex hodně bolel, opravdu hodně. U druhého jsem si proto říkala: "Tak buď to bude horší, nebo to třeba líp sroste." A musím říct, že to bylo lepší, ale ještě to není úplně stoprocentní. Opravdu, sex po porodu je jiný. Respektive já ho mám takový. Pracujeme na tom s manželem, abych si to dokázala i užít.

Jak se změnilo její vnímání těla

To se bavíme o té fyzické stránce... A teď ty pocity, protože ony fungují hormony a muži často od žen slýchají: "Sex je to poslední, na co mám chuť nebo pomyšlení!" Měla jsi chuť a touhu, nebo ne?
Přesně tuhle větu jsem si před porodem říkala: "Já nebudu ta ženská, která by to pak nechtěla a upřednostní děti!" No, a jsme tam, kde jsme. Opravdu jsem na sex neměla chuť. Je to těžké. Mně pořád přijde, jako že moje tělo není moje. Že je to nějaká schránka, která tvoří mléko. A to poznamenává náš intimní život, pořád na něm pracujeme. Sex mi není nepříjemný, ale kdyby se mě měl Martin v těchto partiích dotknout, tak teď je tohle prostě...

Mlékárna!
Mlékárna! Je to prostě Maxíka. A nepřijde mi úplně OK, kdyby měl člověk nějak rajtovat a teď by to tam, já jsem hodně otevřená, nějak stříkalo. Obdivuji všechny, co tohle skousnou. Ale každý to má jinak.

Ono se právě říká nebo je dokázané, že se žena vlivem hormonálních změn cítí jinak. A že jí i ten její muž jinak voní. Nebo jí možná nevoní.
Tohle jsem měla v těhotenství, protože se mi strašně změnily vůně. Manžel musel vyřadit všechny voňavky. Ale po porodu ne. Mě teď Martin přitahuje ještě víc po tom, jaký je otec, což na něm fakt obdivuju. Akorát je těžké se dostat k intimnostem, protože já vždycky "vytuhnu" s dětmi. Jak teď máme rozdělené ložnice, že on spí s naší dvouletou a já s tím malým, je hrozně těžké si najít takové to intimní "spolu". Protože jsme vždycky vyřízení! A zase jsem si v minulosti říkala, že my nebudeme ti rodiče, co na sebe nebudou mít čas...

A nedaří se úplně.
Samozřejmě, kdyby člověk chtěl, tak to nějak jde. Ale já nejsem sexuální mašina, která si to rozdá, kde chce. Musím k tomu mít takovou tu masáž, tu postel. Ale teď tam spí děti a já zase takový "exhibouš" nejsem. Mám kamarádky, které říkají: "Tak to dělejte tam, ne?" Odpovídám: "Aha, tak to úplně ne."

Podle Moniky Leové je téma sexu po porodu pořád tabu

Já se ještě vrátím k tomu tématu sexu po porodu. Protože mám pocit, že se hodně mluví o tom, jaký vybrat kočárek a pleny, jaký bude porod... Ale měla jsi někoho, s kým bys probrala, jaké to bude? Nejen ten sex, ale jaké to bude celkově po porodu? Nebo máš pocit, že se o tom moc nemluví?
O tom se vůbec nemluví. Mně to přijde mimo komfortní zónu, se o takových věcech bavit. A hlavně každý to má jinak. Mám kamarádky, které jsou na tom podobně, tu touhu tak velkou nemají. A pak jsou zase kamarádky, kterým se to změnilo k lepšímu. Je těžké se o tom s někým bavit. Já si musela promluvit s doktorem, protože jsem chtěla změnit něco "tam dole", abych k sexu zase našla cestu. Protože mě to fakt bavilo! Bylo to super! A teď je to jiné. Trošku lituji manžela, protože vím, že to kluci mají nastavené jinak a že to potřebují proto, aby se soustředili. On mi vždycky říká, že nedokáže jasně myslet. Odpovídám: "Já vím." Holky to obecně zase až tak často nepotřebují nebo to nevyžadují. A tak jsem ráda, že byl u porodu a všechno nějak nasál, že je empatický. Nechává mi prostor, netlačí na mě. To je hrozně důležité. Mělo by se o tom víc mluvit. Hlavně ať o tom doma mluví partneři. S kamarádkami to také proberte, s doktorkou nevím, ale po té fyzické stránce určitě. Pokud s tím máte problém, tak jsou i nějací fyzioterapeuti, kteří dokážou poradit, jak to zachránit.

Jaké jsi tedy dostala rady, když jsi říkala, že ses radila s doktorem. Jestli fyzio, nebo existují Kegelovy cviky, se to jmenuje.
Já se právě doktora ptala a ten mi řekl, že "tam dole" je všechno v pořádku. Že bych pak musela jít jedině na plastiku anebo si masírovat hráz, abych to tam nějakým způsobem rozvolnila. Ale já si říkala, že uvidím po druhém dítěti. Pokud to bude stejné, tak asi vyhledám odbornou pomoc, protože jinak by to byla škoda.

O čem ještě promluvila Monika Leová v rozhovoru s Bárou Hlaváčkovou?

  • Proč se nezdráhá na Instagramu ukazovat, jak se změnilo její tělo po porodu
  • Jak to má s únavou po porodu a jak ji řeší
  • Jak v mateřském provozu zvládá natáčet videa na Instagram
  • Co všechno natáčení videí na Instagram obnáší
  • Zda se nebojí dávat děti na sociální sítě
  • Jaké má plány do budoucna

Související články

Další články