„Proteinové nápoje jsou holý marketing. A možná po nich ztloustnete,“ říká ex-sprinter, který nevypil jediný

Konzumovat proteinové drinky nepotřebuje podle Maxe Loweryho 90 % lidí.
Zdroj: Instagram.com/max.lowery

Marketing, reklama, propagace. Všichni tyto pojmy dobře známe. A mnoho z nás už díky sérii různých článků, dokumentů či rozhovorů proniklo do pozadí nemorálních praktik společností, jež nabízí nějaký produkt. Tento článek bude o proteinových nápojích. „Nikdy jsem žádný nevypil. A nepotřebuje ho ani vrcholový sportovec,“ říká bývalý profesionální sprinter Max Lowery (27).

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 08. 2017 16:09

Ve zcela upřímném rozhovoru pro Business Insider rozebral na molekuly proteinové prášky a nápoje. Nebo je spíš roznesl je na kopytech.

Za celé čtyři roky kariéry profesionálního sprintera nevypil jediný proteinový drink. Nevěříte? Zřejmě na základě doporučení výživových poradců, fitness trenérů nebo instagramových oblíbenců. Všichni se přece shodují v nezbytnosti konzumace proteinových drinků při fyzické zátěži. Důkazem budiž jejich vyrýsovaný trup!

Pokud smýšlíte takto, dostali jste se do pasti. Podle dlouholetého sportovce nepotřebuje průměrný člověk ani fyzicky aktivní jedinec tolik bílkovin.

Instagram.com/max.lowery

Tloustnete? A pijete proteiny?

„Průměrný netrénovaný člověk potřebuje jen 60 až 75 gramů bílkovin a průměrný trénovaný člověk, který cvičí třikrát týdně, potřebuje 1,2 až 2 gramy na kilogram lidské váhy,“ uvedl Lowery a dodal, že zmíněné množství v pohodě pokryjete z potravy.

Jedinou výjimkou podle jeho slov mohou být nedůslední vegani a elitní atleti, kteří si dávají do těla dvakrát denně šest dní v týdnu.

Nadbytek proteinů v těle může dokonce vyvolat opačný efekt, než ten, který příjem bílkovinných šejků slibuje. Totiž ukládání tuků. „Příliš mnoho přijímaného proteinu může být ve skutečnosti rozloženo na cukry, jež vyvolají inzulinovou odezvu, která může napomoct ukládání tuků. Tomu se říká glukoneogeneze,“ vysvětluje.

Instagram.com/max.lowery

Složení těchto fitness drinků je pak kapitola sama o sobě.

„Také mnoho syrovátkových proteinů pochází z velmi chudých zdrojů. Nejkomerčnější syrovátkové prášky jsou připravovány za vysokých teplot, proplachovány kyselinou a zbavené životně důležitých nutrientů, čímž vytváří neharmonický, kyselinotvorný syrovátkový isolát, který je často kontaminován umělými přísadami, chemickými čisticími prostředky a těžkými kovy.

„Není divu, že se musí používat všechna ta sladidla, aby zakryly chuť.“ Uf.

Instagramové hvězdy parazitují na lidských emocích

Ztratili tedy snad všichni slavní i neslavní podporovatelé bílkovinných nápojů hlavu? Naopak, dobře si uvědomují následky. Reklama těmto drinkům jim totiž může zajistit pěkných pár tisícovek navíc.

Za vším hledejte jejich producenty. Svůj zisk touží maximalizovat tak urputně, že jsou schopni si podplácet autory studií, aby závěry vyšly v jejich prospěch, míní sportovec.

Instagram.com/max.lowery

„Podobně, jako tomu je u mnoha potravinových výrobků, mají společnosti financující studie zájem na pozitivních výsledcích. Nedávno vyšlo několik nezaujatých studií, podle nichž je příjem proteinů během dne klíčový. Důraz je přitom kladen na hodinu po cvičení a to je špatně.“

Potřebu konzumace v nás vyvolávají chytlavé kampaně, do nichž tito výrobci obsazují sportovní celebrity, aby celek působil věrohodněji.

Nechybí mezi nimi ani hvězdy sociálních sítí. „Infuencerům chodí na účty desetitisíce, aby podpořili jejich produkty. Parazitují na lidských emocích. Bohužel lidé tyto influencery sledují a věří, že vypadají tak, jak vypadají, protože konzumují proteinové nápoje,“ postěžoval si v rozhovoru.

„To není pravda. Vypadají tak, protože tvrdě makají a správně se stravují. Neexistuje rychlý způsob, jak být fit a zdravý.“

Volte nejmenší zlo

Pokud se i přesto bez proteinových nápojů neobejdete, volte alespoň ty veganské. Podle Loweryho bývají obecně zdravější a chlubí se vyšší kvalitou obsažených ingrediencí.

„Neplýtvejte penězi konzumací prachu. Jezte skutečné jídlo.“

Zdroj: Business Insider / Max Lowery

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články