Křupavé bramboráky: Nejlepší jsou smažené na rozpáleném sádle, česnekem a majoránkou šetřit nemusíte

Jak na křupavé bramboráky: Co do nich dát, jakým chybám se vyhnout a jak je správně smažit
Zdroj: Freepik

Dozlatova smažené a křupavé bramboráky patří k pilířům české kuchyně. Připravují se doma, v hospodách i na Staroměstském náměstí, kde se sbíhají turisté z celého světa. Víte, jak připravit ty nejlepší bramboráky? A na jaké chyby si máte dávat pozor?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 07. 02. 2024 17:00

Smažená a křupavá placička ze strouhaných brambor, česneku a koření nese jméno bramborák, ale možná ji znáte i pod jihočeským názvem cmunda. Toto slovo má podle Slovníku nářečí českého jazyka další významy, někdy ne moc lichotivé. Cmunda totiž v některých oblastech označuje nepodařené, nechutné jídlo, ale také neupravenou ženu...

Historie bramboráků

Na tento pokrm se samozřejmě muselo čekat, než Kryštof Kolumbus objevil Jižní Ameriku, protože brambory původně pochází z Peru. Po něm se tam vydali španělští dobyvatelé, kteří v 16. století začali kromě válečné kořisti ve velkém dovážet také různé druhy koření a rostlin. Mezi nimi také brambory.

Podle kulinářského magazínu Toprecepty se po Sedmileté válce, která skončila v roce 1763, v českých zemích rozšířilo sázení brambor. Do této doby také spadá vznik pojmu bramborák. Odvozuje se od slova brambory, které zase vzniklo mírným zkomolením podle Braniborska, odkud k nám brambory dorazily.

Bramboráky později tak zlidověly, že se připravovaly v každém kraji a snad všude pro ně měli jiné pojmenování. Ještě dnes se můžeme setkat se slovy křapáč, placek, křápanec, vošouch, kramflek...

Co má obsahovat správný bramborák

Základný recept na bramboráky obsahuje strouhané syrové brambory, česnek, sůl a majoránku. Tím nic nezkazíte a báječně si pochutnáte.

Teď to ale bude kapku složitější. Nastrouhané brambory rychle ztrácejí barvu, takže se k nim přidává kapka horkého mléka. Pokud je nevyždímáte dostatečně, lze je zahustit moukou. Ta se zase kvůli větší křupavosti bramboráků nahrazuje strouhankou.

A aby toho nebylo málo, do směsi na bramborák můžete přidat cibuli, nakrájený špek či anglickou slaninu. Pokud máte chuť na něco skutečně jiného, nastrouhejte si do bramboráků kuřecí maso a mozzarellu...

Chyby při smažení bramboráků

Základem je výběr brambor. Nové brambory obsahují málo škrobu, proto jsou bramboráky chutnější v zimě a z brambor, které byly uskladněny ve sklepě. Ty obsahují škrobu tak akorát. Když si brambory nastrouháte, je důležité scedit přebytečnou tekutinu. Jinak byste museli zahušťovat spoustou mouky. S tím je také spojeno to, že si musíte dát pozor na množství použité mouky. Pokud jí bude málo, bramboráky se začnou rozpadat. Když jí bude moc, výsledný pokrm bude tuhý a moučný.

Rozhodně nešetřete česnekem a majoránkou. Bez těchto dvou ingrediencí budou bramboráky mdlé. Pokud si nejste jisti, osmažte nejdříve malý bramboráček a ochutnejte ho. Podle toho pak můžete vyladit zbytek směsi.

Teď následuje finální a hodně důležitá část. Bramboráčky by se měly smažit na sádle, které je pořádně rozpálené. Když to podceníte, nasáknou spoustu tuku. Můžete to sice zachránit tím, že je pak vyskládáte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk, ale proč si to komplikovat.

A nezapomeňte, přidáním cukety nebo jiné zeleniny možná potěšíte vegetariány, ale bramboráky pak nebudou křupavé, nýbrž měkké...

Recept na nejlepší bramboráky

Nejjednodušší recept je v tomto případě nejlepší: 6-8 brambor, 2 vejce, sůl, česnek, majoránka, mouka nebo strouhanka a olej/sádlo na smažení.

Brambory oloupejte, omyjte, nastrouhejte a vytlačte z nich přebytečnou tekutinu. Pak si očistěte a nastrouhejte nebo rozdrťte česnek. Vmíchejte ho do mísy s bramborami, přidejte rozklepnutá vejce a podle vlastní chuti sůl s majoránkou. Všechno to důkladně zamíchejte, aby vám někde nezbylo neochucené místo. Míchání se doporučuje také před každým litím směsi na pánev.

Místo mouky můžete přidat trochu strouhanky, ale jen tolik, aby těsto nebylo příliš tekuté. Dejte si však pozor, aby nebylo ani moc husté. Bramboráky se smaží na rozpáleném oleji či sádle dozlatova. Pak je můžete položit na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. A ještě jedna rada na závěr - bramboráky jsou nejkřupavější hned po usmažení.

Náš tip: Skvělé křupavé bramboráky si můžete připravit o podle tohoto videoreceptu z našeho partnerského webu.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Bramborák
Toprecepty.cz: Křupavé bramboráky: Ke křupavosti pomůže nahradit mouku jinou ingrediencí a placky pak smažit na rozpáleném sádle; 7 častých chyb při přípravě bramboráků: Na co si dát pozor

Související články

Další články