Alenka (29): Nechci macechu na své svatbě, ale táta bez ní nepřijde. Jak já tu ženskou nesnáším

Alenka (29): Nechci macechu na své svatbě, ale táta bez ní nepřijde. Jak já tu ženskou nesnáším
Zdroj: Unsplash

Alenka nemá dobrý vztah se svojí macechou Janou, která si jejího otce omotala kolem prstu. Když Alenka pozvala tátu na svatbu, dala si podmínku, že dorazí bez Jany. To odmítl a vypadá to tak, že své jediné dítě k oltáři neodvede...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 03. 2023 13:00

Jestli někoho ve svém životě nesnáším, tak je to moje macecha Jana (58). Omotala si tátu kolem prstu a na mně vidí jen chyby. Letos v červnu se vdávám a vyslovila jsem přání, které se týká právě Jany. Na svůj veliký den ji tam nechci. Táta mi ale řekl, že přijde jenom v případě, že pozvu i Janu...

Tátu mi sebrala cizí ženská

Když se naši před více jak patnácti lety rozvedli, byla jsem zrovna v těžké pubertě. Střídavě jsem za to nenáviděla oba rodiče. Nechápala jsem, jak se prostě jen tak mohli přestat milovat. Nějaký čas jsem žila s tátou. Ten se mi snažil mnoho věcí vynahradit. Musím říct, že nám to docela klapalo.

K mamce jsem jezdila jednou za 14 dní, jinak jsem byla víc u otce. Když si táta po třech letech našel přítelkyni Janu, musela jsem se odstěhovat. Už ani přesně nevím, za co to táta schoval, ale během týdne jsem bydlela u mamky. Táta na mě najednou neměl čas a měl oči jen pro Janu. Ta mi pro jistotu hned od začátku dala najevo, že my dvě kamarádky nebudeme.

Tátu začala ve velikém ovlivňovat. V tom, co má jíst, jak má chodit oblečený, ale řídila i to, s kým se může stýkat. A já, jeho dcera, jsem podle Jany do té skupiny lidí nepatřila. Tátu jsem potkávala už jen v rámci narozenin a vánočních svátků, ale jinak jsem měla smůlu. Jana se postarala o to, aby ho měla jen pro sebe.

Vzali se za mými zády

U mamky jsem se měla dobře, ale i tak mě trápilo, že mě táta hodil přes palubu. První veliký šok jsem zažila, když se ti dva vzali a mě ani nepozvali. Táta to omlouval tím, že šlo o malou svatbu a nechtěl kolem toho dělat rozruch. To, že tam byla celá Janina rodina, jsem se dozvěděla až později. Z duše jsem tu ženskou nesnášela.

Ve dvaceti jsem se od mamky odstěhovala a začala novou kapitolu s přítelem Lukášem (31). Táta se ani příliš nezajímal o to, s kým vlastně žiji, zda jsem šťastná a je o mě dobře postaráno. Každé setkání s ním jsem si musela vyloženě vydupat. S Lukášem jsme se minulý rok v létě zasnoubili. Hned jsme začali plánovat svatbu, která má být letos v červnu.

Vytvořila jsem si představu, koho pozvu. Rodiče tam samozřejmě nesmí chybět. Věděla jsem, že tam zcela jistě nechci Janu. Není k tomu jediný důvod. Když jsme tátu zvali na svatbu, hned mluvil v množném čísle. Musela jsem mu říct, že Janu nezvu. Rozohnil se, že je to moje povinnost.

Táta mi nechce přijít na svatbu

Snažím se mu vysvětlit, že někdo, kdo mě nemá rád a ukazuje na mě prstem, na mé svatbě nemá co dělat. Táta je ale stále oblbnutý a ovlivněný, takže vyjádřil nesouhlas. „Pokud Janu nepozveš, tak ani já nepřijdu," pronesl vážně. To jsem nečekala, takže jsem nedokázala hned reagovat. V hlavě se mi to rozleželo až o pár dní později.

Já své stanovisko nezměním. Janu tam nechci a tečka. Sebrala mi tátu, to se s ní poveze celý život. A co se týče táty, nechám rozhodnutí na něm. Jsem jeho jediné dítě. Pokud si chce nechat utéct příležitost odvést mě k oltáři, a to jen kvůli ní, tak prosím. Budeme mě sice mrzet, pokud vážně nepřijde, ale dostal na výběr. Zbytek je na něm.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články