Dana (45): Manžel mě psychicky týrá. Přála bych si rozvod, ale kvůli dětem to raději vydržím

Dana (45): Manžel mě psychicky týrá. Přála bych si rozvod, ale kvůli dětem to raději vydržím
Zdroj: Freepik

Týrání nemusí být jen fyzické. Modřiny, monokly a odřeniny jsou vidět, ale neméně kruté jsou i šrámy na duši. Paní Dana má strach ze svého manžela. Ví, že by od něj měla odejít, ale není to tak jednoduché.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 12. 05. 2023 07:00

Soužití s Pepou (49) bylo celých patnáct let klidné. Nevím, co se stalo, že se z dobrého manžela a úžasného táty stal někdo, s kým si nemám co říct. A navíc z něj mám strach. Naše hádky se vždy nepříjemně vyostří.

Začali jsme se s manželem hádat

Naše tři děti jsou často svědky toho, jak se s mužem hádáme. Je mi jich líto. Před pár měsíci za mnou přišla nejmladší dcera Anička (7) a ptala se mě, jestli se rozvedeme. Ten tichý dětský hlas, který se třásl hrůzou, že bychom už nebyli rodina, mě odrovnal.

Pak jsem si vyčítala, že jsem se s Pepou zase pohádala. Možná jsem raději měla držet jazyk za zuby. Ulehčila bych to aspoň dětem, které nemusely být svědky naší nepříjemné výměny názorů. A nemusely se tolik trápit. Já si ani neumím představit, jak silně to na ně dopadá.

Manžel mě pořád uráží

Právě kvůli dětem jsem se rozhodla, že to s Pepou vydržím. Nebudu vytvářet žádné konflikty. Budu naprosto bezkonfliktní a klidná. Moje strategie moc dlouho nevydržela. Pepa mě prostě neodkáže nechat na pokoji. Vadí mu na mně naprosto všechno. Uráží mě a snaží se mě zesměšnit.

Podle něj vypadám hnusně, vařím blafy a neumím se postarat o rodinu ani domácnost. „Jsi nula, která nic neumí, a jen se nechá od mě živit,“ řekl mi už několikrát. Jsem z něj tak vynervovaná, že se nedokážu ani udržet na nohou. Zavřu se do koupelny, teprve tam se uklidním. Vydýchám se a vybrečím. Až pak jsem schopná jít znovu k rodině.

Musím se přetvařovat

Žiji pod neustálým stresem, co zase udělám špatně. Co nového bude Pepovi na mně vadit. Špatně kvůli tomu spím a jsem jako vyměněná. Kolegyně v práci se mě už ptaly, co se děje. Já jim ale nemůžu nic říct. Bojím se, jak by reagovaly, kdyby věděly, že mě manžel nenechá na pokoji.

Také doma se přetvařuji. Nechci, aby děti věděly, co se v rodině doopravdy děje. Nedokážu je připravit o pohodu. Aspoň nějakou iluzi jim snad mohu dát. Iluzi spokojeného a ničím nerušeného dětství. Ale za jakou cenu? Za cenu toho, že mám strach ze svého manžela?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články