Daniela (41): Manžel je zábavný chlap, co umí naslouchat. Má to ale jeden zásadní háček

Daniela (41): Manžel je zábavný chlap, co umí naslouchat. Má to ale jeden zásadní háček
Zdroj: Freepik

Manželství Dany a Mirka je v krizi. Zatímco ona ví, kde je problém, Mirek si ho nechce připustit. Dana zjistila, že dokáže s mužem komunikovat pouze v případě, že se sama napije. A platí to i obráceně.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 25. 12. 2021 12:00

Vždycky jsme s Mirkem (45) měli k alkoholu blízko. I naše seznámení proběhlo v hospodě. On se po třech pivech zvedl od stolu, kde se bavil s kamarády, a sebevědomě mě sbalil. Bylo nám tehdy dvacet let. Alkohol byl a vlastně pořád je nedílnou součástí našich životů.

S manželem máme rádi alkohol

Když se Mirek napije, a nemusí být zpitý pod obraz, je to velmi zábavný člověk. Jako by alkohol odhaloval jeho skutečné já. Stačí tři čtyři piva a je to někdo jiný. Je vtipný, umí naslouchat a sex je také lepší. Já se rovněž ráda napiji. Abstinovala jsem snad jen v době těhotenství a když jsem kojila. Jinak nikdy nepohrdnu skleničkou vína.

Vždycky jsme se rádi účastnili společenských akcí nebo zašli někam s přáteli. Pokaždé to mělo stejný jmenovatel - alkohol. Mirek je spíše pivař a já vinař. Bohatě stačí, když máme stejnou hladinku a hned je z nás zamilovaný pár. Jenže poslední rok se ukazuje, že když se nenapijeme, nejsme schopni spolu vycházet.

Uvědomila jsem si to v době, kdy měl Míra covid. Celé dny jen ležel a skoro nepromluvil. Já pila sama. S ním se vůbec nedalo mluvit. Byl podrážděný a protivný. Jakmile covid odezněl a on se cítil dobře, hned se pořádně napil. Opět to byl ten Míra, co mě pobaví a rozesměje. Na jedné straně to bylo hrozně fajn, ale současně s tím mi došlo, že je někde chyba.

Mluvit spolu dokážeme, jen když se napijeme

Přes den se moc nevídáme. Oba jsme v práci a scházíme se až večer. Klukům je skoro patnáct, takže nás moc nepotřebují. V sedm hodin si zalezou do pokojů a my o nich nevíme. Jenže abychom s Mirkem mohli normálně mluvit, musí si každý nalít trochu toho svého moku.

Je to drsné a bolestivé zjištění. Abych si ověřila, že nás spojuje jen alkohol, vyhecovala jsem manžela k tomu, že 14 dní nebudeme pít a uvidíme, co to s námi udělá. Bylo to těch nejhorších 14 dní za poslední roky. Ustavičně jsme se hádali a skoro to vypadalo, že půjdeme od sebe. Sotva jsme se mohli napít, byli jsme zase jako hrdličky.

Možná to vypadá, že jsme alkoholici, co když si nedají deci, mají absťák. O to ale nejde. Spíš je to krize manželství, kdy na sebe dokážeme normálně mluvit jen pod vlivem. Já osobně nemám problém s tím nepít. Ale! Musím se napít, abych se mohla s manželem bavit nebo s ním spát.

K Vánocům dostal návštěvu manželské poradny

A tak si poslední dobou pokládám otázku, co s tím. Přestat pít a začít pracovat na manželství? Nebo pít dál a dělat, že se nic neděje a třeba se to ještě změní? Rozvést se a pít dál? Mám Mirka ráda, ale něco je mezi námi špatně. Když jsem se ho ptala, jak to vnímá on, jen se smál. Chlapi neradi řeší vztahové věci, takže to budu muset vzít do vlastních rukou.

Zkouším teď pár dní nepít, ale je to očistec. Nemůžu Mirka ani cítit. Takže jsem mu k Vánocům dala dárek v podobě návštěvy manželské poradny. Třeba to pomůže.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články