Edita (33): Vadí mi, že lžu svému manželovi, ale neumím synovi odepřít babičku

Edita (33): Vadí mi, že lžu svému manželovi, ale neumím synovi odepřít babičku
Zdroj: Unsplash

O tom, že rodinné vztahy bývají komplikované, ví Edita svoje. Její manžel Radovan se už roky nebaví s matkou. Zazlívá jí, že kdysi zradila rodinu v nejtěžší chvíli. Jenže tchyně po letech vyhledala Editu a všechno jí vysvětlila. Teď spolu mají hezký vztah. Edita by si přála, aby Radovan matce odpustil.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 17. 01. 2023 10:00

Můj manžel Radovan (38) má už roky špatný vztah se svojí matkou. Dokud mě sama nevyhledala, vůbec jsme se neznaly. Tchyně Svatava (60) je podle mého soudu skvělá žena. A tak se s ní za zády manžela scházím a půjčují jí svého půlročního syna Čeňka. Jen se bojím, co se stane, pokud na to manžel přijde.

Vyhledala mě manželova zapovězená matka

Radovan o své matce nikdy moc mluvit nechtěl. Jediné, co o jejich vztahu vím, je to, co mi řekl. Zazlívá matce, že opustila jeho otce v době, kdy byl vážně nemocný. Považuje ji za sraba a podrazáka. Smrt tatínka svaluje právě na matku. To je všechno, co vím. Kdykoliv jsem se na něco ptala, Radovan mi dal jasně najevo, že se o ní zkrátka bavit nechce. „Já žádnou matku nemám," řekne pokaždé velmi jízlivě.

Roky jsem to respektovala. Mám sama dost svých starostí, takže nebyl důvod to dál řešit. Až do nedávna. Bylo pro mě velikým překvapením, když mě Svatava vyhledala. Jednoho dne si ke mně v parku přisedla žena a představila se jako Radovanova matka. Nejprve jsem jí slušně řekla, že se s ní bavit nebudu.

Ona však naléhala a prosila o pár minut. Při prvním setkání jsme spolu jezdily dvě hodiny s kočárem a ona vyprávěla a vyprávěla. Když mě požádala o další setkání, věděla jsem, že nedělám dobře, ale souhlasila jsem. Bylo mi jí zkrátka líto. Navíc když mi osvětlila, proč manžela opustila, měla jsem pro to pochopení. A tak jsme se začaly tajně scházet.

S tchyní jsem navázala vztah

Doma před Radovanem bylo dost těžké něco neříct. Pokud jsem ale nechtěla nic pokazit, musela jsem vyčkávat. Během tří měsíců jsme se se Svatavou spřátelily. Pozvala nás s Čeňkem k sobě domů. Ukazovala mi fotky manžela, když byl malý. Cítila jsem z ní, jak moc jí syn chybí. „Tak se u nás zastav, pomůžu ti s ním," naléhala jsem.

„Při posledním setkání mi řekl, že mě už nikdy v životě nechce vidět," přiznala se. A ve mně se probudila chuť jejich vztah napravit. Zkusila jsem znovu vyzvídat u manžela a přemlouvat ho, aby matce odpustil. Ten je ale tvrdý jako kámen. „Jestli mi ta ženská někdy přijde do cesty, tak uvidí," rozohnil se.

A tak musím dál tajit, že se s ní scházím. Já ani nevím, zda je to lhaní. Jen mu o tom neříkám. Našla jsem si k ní cestu, mám ji ráda. Navíc mi dost pomáhá s vnukem. To ale asi brzy skončí. Až začne Čeněk mluvit a řekne doma něco o babičce, bude zle.

Přeji si, aby manžel vzal matku na milost

Stále se snažím vymyslet, jak přimět manžela, aby jí odpustil. Co já bych dala za maminku. Ta moje zemřela, když jsem byla malá. A tchyně mi ji teď v jistém smyslu nahrazuje. Už to není jen o manželovi a jeho zlobě. Je to i Čeňkovi, který má na styk s babičkou nárok. I mě se to týká. Se Svatavou jsme si nic neudělaly a já jí ve svém životě udělala místo.

Poslední týdny sbírám každý den odvahu, abych o tom manželovi řekla. Mám však strach, že jeho reakce bude opět stejná. Co udělám, když mi zakáže vídat se s ní? Postavím se na zadní a půjdu si za svým? Nebo poslechnu, protože mám stát za manželem? Kéž by se Radovan slitoval a vzal matku na milost. Všem by prospělo, kdyby k nám mohla patřit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články