Evelína (22): S přítelem se hádáme kvůli financím. Už asi neplatí, že když vydělává víc, přispívá víc na domácnost

Evelína (22): S přítelem se hádáme kvůli financím. Už asi neplatí, že když vydělává víc, přispívá víc na domácnost
Zdroj: Freepik

Finance jsou častým problémem ve vztazích. Jak je uspořádat, jak se dělit a jak o nich mluvit? To je někdy dost složitá věc. Evelína studuje vysokou školu, její partner už vydělává. Proto se rozhodl platit většinu účtů. Nedávno se ale ukázalo, že toho už možná má dost.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 13. 04. 2023 10:00

Matěj (27) má už nějaký ten rok po škole. Chodí do práce a vydělává docela dost peněz. Já stále studuji a snažím se jakž takž vyjít s penězi. Naše rozdílná finanční situace se nedávno stala důvodem hádky.

Nemám moc peněz

Tento rok jsem nastoupila na magisterské studium. Matěj mě v tom velmi podporoval. Sám je inženýr a říkal, že v této době je důležité mít titul. A proto jsem se rozhodla ve studiích pokračovat.

Věděla jsem, že to bude náročné období. Rodiče mi pomoct nemohou, sami vycházejí jen taktak. Nebylo by mi příjemné žebrat u nich o peníze. Z toho důvodu mi bylo od začátku jasné, že finanční stránka studia bude na mně. A budu muset také pracovat. Velkou výhodou pro mě bylo, že jsem již nějaký ten měsíc bydlela spolu s Matějem a dělili jsme se o nájem.

Přítel platí většinu účtů

Matějovi jsem posílala velkou část výplaty na zaplacení nájmu, energií a internetu. U nakupování potravin jsme se střídali. Přesto Matěj platil větší část domácnosti. Já mu prostě víc dávat nemohla, ale on říkal, že to naprosto chápe. A že když vydělává víc, je pochopitelné, že bude platit víc.

Byla jsem ráda, že to bere takhle. A dál už jsem to neřešila. Máme to tak nastavené od minulého října, co jsem začala studovat. Teď se ale zdá, že to není úplně šťastné řešení. Kvůli financím jsme se před pár dny pěkně chytli.

Nelíbí se mu, že platí víc

Matějovi jsem totiž oznámila, že jdeme s kamarádkami na koncert mého oblíbeného zpěváka. „A kde jsi na to vzala? Vždyť jste byly na nějakém jiném zpěvákovi před pár týdny,“ zeptal se mě. Když jsem mu řekla, že mám něco ušetřeného, vůbec ho to neuspokojilo.

„Já tady na tebe pracuju, platím většinu nájmu, a ty se za moje peníze chodíš bavit...“ řekl naštvaně. Bylo to nepříjemné. Dávám mu téměř všechno, co si vydělám. A když se za těch pár šupů, co si ušetřím, jdu trochu pobavit, je to špatně? Vůbec nechápu, kde se to v něm najednou bere.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články