Franta (56): Se synem jsem nemluvil deset let a vnuka skoro nevidím. Hrozně mě to mrzí

Franta (56): Se synem jsem nemluvil deset let a vnuka skoro nevidím. Hrozně mě to mrzí
Zdroj: Unsplash

Pan František se před deseti lety pohádal se synem. Jejich rozepře byla tak velká, že spolu doteď nepromluvili. František sice už dávno vychladl, ale stejně se mu nepovedlo spor se synem urovnat. Velmi ho to mrzí a chtěl by to změnit.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 15. 01. 2023 07:00

Před deseti lety jsem se pohádal se synem Mirkem (33). Jsme oba stejně tvrdohlaví a neradi ustupujeme. Proto jsme spolu doteď nepromluvili.

Hodně jsme se chytli

Pamatuji si to, jako by to bylo včera. Měli jsme zrovna rodinný oběd. Manželka připravila vynikající husu, červené zelí a knedlíky a všichni jsme si užívali klidnou neděli. Byl jsem tam já, manželka a náš syn s přítelkyní. Všechno bylo naprosto perfektní, ale pak se to najednou zvrtlo.

Nevím, jestli jsme se začali hádat o politice, nebo byl důvod naší rozepře jiný, ale s Mirkem jsme si řekli pár ošklivých věcí, které by mezi otcem a synem zaznít neměly. A bylo vymalováno. Když se to mezi námi opravdu hodně vyostřilo a naše ženy nás od sebe odtahovaly, řekl jsem mu, že ho už nikdy nechci vidět.

Ani jeden z nás není schopen ustoupit

Mirek to do puntíku splnil. Trvalo mi asi rok, než jsem pořádně vychladnul a přestal se na něj zlobit. Manželka se za syna neustále přimlouvala. „Nemyslel to tak. Měl by ses s ním usmířit. Takhle to v rodině nefunguje,“ říkala mi. „Dokud se mi neomluví první, nic nebude. Já jsem jeho otec a měl by ke mně mít úctu,“ oponoval jsem. A tak, i když už jsem nic z onoho naštvání necítil, s Mirkem jsem nepromluvil.

Nezměnilo to ani narození vnuka. Poprvé jsem ho viděl až v době, kdy už mu byly dva roky a manželka ho dostala na hlídání. Do té doby jsem k synovi a jeho vnukovi nejezdil. „Stále se mi neomluvil,“ říkal jsem manželce. A navíc mě Mirek k nim nikdy nezavolal. Vždy výslovně zval jenom moji manželku.

Chtěl bych to napravit

Vnuka proto vídám jen párkrát do roka, když ho manželka hlídá. Je to úžasný kluk a já poslední dobou cítím, že bych měl udělat víc. Chci ho vídat častěji než jen třikrát do roka. Právě proto jsem přišel s nápadem, že to s Mirkem urovnám. Myslím, že už uběhla dostatečně dlouhá doba a je na to ten pravý čas.

Problém je, že nevím, jak začít. Bojím se mu zavolat. Mám strach, že už o mě nebude mít zájem. Kdybych nebyl tak šíleně tvrdohlavý, mohli jsme spolu začít mluvit už dávno. Jenže já jsem někdy šíleně zabedněný a spousta věcí mi nedojde hned, ale až ve chvíli, kdy může být příliš pozdě.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články