Hana (34): Věřila jsem tchyni, že už se nikdy nenapije. Když jsem si k ní šla pro děti, čekal mě šok

Hana (34): Věřila jsem tchyni, že už se nikdy nenapije. Když jsem si k ní šla pro děti, čekal mě šok
Zdroj: Freepik

Hančina tchyně se kdysi léčila ze závislosti na alkoholu. Všichni věřili, že je to za ní. Přesto když si chtěla vzít vnoučata, Hanka se bála. Právem.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 12. 2021 12:00

I když mám tchyni Marii (56) ráda, nemohu jí dávat děti na hlídání. Kdysi hodně pila, podstoupila léčbu a zdálo se, že se z ní stala abstinentka. Před časem se ale ukázalo, že její démon je zpět a my na to museli reagovat.

Tchyně podstoupila protialkoholní léčbu

Člověk někdy ani nepotřebuje důvod, aby se napil. Přesně tak to měla kdysi i Marie. Začala pravidelně večer popíjet, až to dopracovala do fáze, kdy bez toho nemohla být. Pila i přes den, někdy i v práci. O tu nakonec přišla, stejně jako o manžela, který jí dal na výběr. Na léčení šla až rok po rozvodu.

My s Pavlem (35) jsme ji v té těžké době podporovali. V Bohnicích nám její ošetřující lékař radostně líčil, jak Marie celou dobu spolupracovala. I on věřil, že došlo k nápravě. Když jsme se loučili, ještě nám stranou pošeptal: ,,Mějte se pořád na pozoru. Může se to kdykoliv vrátit.

Návrat k tchánovi Lubošovi se už sice nekonal, ale stali se z nich přátelé. Marie přijala vinu za rozpad manželství a Luboš jí odpustil. Ovšem už se stihl zamilovat jinde, takže Marie zůstala sama. Snažila se normálně žít. Našla si práci a po čase i nového muže. Zdálo se, že to nejhorší má za sebou. Já mezitím porodila dvě děti - Vítka a Elišku.

Věřili jsme jí a svěřili jí děti

Když trochu odrostli, chtěla je tchyně hlídat. Nemínila jsem dát najevo, že se bojím. Přeci jen představa, že se během jejich hlídání opije, mě děsila. Pavel za ni orodoval, že je z toho venku a přítomnost dětí jí jen prospěje. Nechtěla jsem tomu bránit, takže jsme k ní děti začali pouštět. Bylo fajn mít občas volný víkend a někam si vyrazit.

Vždycky jsem děti vyslýchala, jak se babička chovala. Nezaregistrovala jsem ani náznak toho, že by bylo něco špatně. Děti tak začaly k babičce jezdit pravidelně. Její nový přítel Karel je moc hodný člověk, který o její minulosti ví. Razí heslo, že každý někdy klopýtne.

Nikdo doteď netuší, proč se Marie znovu napila. Přijela jsem si pro děti a ona byla divná. I když se snažila, abych nic nepoznala, mluvily za ní oči. Ten výraz! ,,Ty jsi pila?“ uhodila jsem na ni. Snažila se zapírat, ale během těch lží jsem z ní ucítila alkohol. ,,Zeptám se ještě jednou. Ty ses napila, když tu máš děti?“ uhodila jsem na ni a doufala, že se pletu.

Znovu jsem ji našla opilou

,,Měla jsem dvě malá piva. To snad není trestné, ne?“ přiznala se. ,,V tvém případě ano. Ty už se nikdy napít nesmíš. Jen si vzpomeň, cos prováděla,“ vyčítala jsem jí. ,,Neříkej to Pavlovi, zabil by mě,“ prosila. V tu chvíli mi jí bylo líto, takže jsem jí to slíbila. ,,Už se to nesmí opakovat, jasný?“ vyzvala jsem ji.

To, že se alkoholikovi nedá věřit, jsem zjistila za pár týdnů. Opět jsem si přijela pro děti a Marie byla na mol. Jen ležela na zemi a nebylo jí rozumět. Děti seděly na gauči a nevěděly, co si myslet. ,,To je konec. Děti už neuvidíš. A řeknu to Pavlovi,“ zpražila jsem ji a odjela. Marie je znovu na léčení. Pavel se zlobí, že jsem to neřekla hned. Bojím se, že Marie má radši pití než rodinu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články