Hanka (35): Když zemřel táta, máma se rozhodla, že si zničí život. A mě stáhne s sebou

Hanka (35): Když zemřel táta, máma se rozhodla, že si zničí život. A mě stáhne s sebou
Zdroj: Pixabay

Když Hance z nenadání zemřel táta, myslela si, že hůř už být nemůže. Jak se ale ukázalo, může. Její máma, která se kdysi léčila ze závislosti na alkoholu, se vrátila k pití. Hanka teď dělá všechno pro to, aby mámu dostala zpátky do normálního života. Zatím se jí to ale nedaří.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 03. 2022 10:00

Bude to osm měsíců, co nás nadobro opustil můj táta. Sešlo se více zdravotních komplikací najednou, až to jeho srdíčko nevydrželo. Myslela jsem si, že to nejhorší se už stalo. Jak se ale ukázalo, moje máma se s jeho smrtí nesmířila a tropí hlouposti. Není dne, kdybych ji nenašla doma na mol opilou.

Táta náhle zemřel

Když mi táta jednoho dne volal, že se mu špatně dýchá, nenapadlo mě, jak rychlý to bude mít konec. Odvezla jsem ho do nemocnice, kde už zůstal. Prodělal menší infarkt a následná vyšetření ukázala, že je to s ním vážné. Srdce nejelo na plný obrátky, ledviny mlely z posledního. Do toho dostal covid a bylo vymalováno.

Dva měsíce od hospitalizace táta zemřel. Byl to obrovský šok. Den před tím jsem u něj ještě stála a četla mu noviny. Druhý den ráno už nebyl. Bolelo mě z toho u srdce, protože jsem si myslela, že se vrátí domů. Tam na něj čekala moje máma. S tou to také nebylo vždy jednoduché. Svého času se léčila ze závislosti na alkoholu.

Máma byla čistá posledních devět let. A to jen kvůli tátovi, který jí vyhrožoval, že pokud se jednou jedinkrát napije, opustí ji. Když táta zemřel, nenapadlo mě, že to máma bude řešit zrovna pitím. Začalo to asi měsíc po pohřbu. Máme ve zvyku volat si obden. Jeden takový hovor byl ale dost zvláštní. Máma mumlala, opakovala se a já dostala jisté podezření.

Máma sáhla po tvrdém alkoholu

Když takových hovorů přibývalo, jedno odpoledne jsem se rozhodla, že za ní zajedu. Našla jsem ji zpitou pod obraz. Po bytě zápach, nepořádek a hlavně - vypité lahve tvrdého alkoholu. „To si snad děláš srandu? Ty už jsi asi zapomněla, že jsi kdysi utekla hrobníkovi z lopaty? Ty pít nesmíš, chápeš to?" vyváděla jsem.

Jenže máma byla tak opilá, že mě stejně nevnímala. Zůstala jsem u ní do rána a čekala, až vystřízliví. Sice se hned omlouvala a tvrdila, že to bylo jen jednou, ale já jí nevěřila. Neskutečně mě tím vyděsila. Jen pro vysvětlenou. V době, kdy hodně pila, hrozila jí cirhóza jater. Byla vážně kousek od fatálního konce.

Navíc, ona moc dobře ví, že pít nesmí. Mělo to dopad na její hlavu. Má problémy s pamětí a koordinací. Dodnes chodí o holi. A představa, že do toho znovu spadne, mě vyděsila. A bohužel, bála jsem se právem. Máma začala pít ve velkém. Ze mě se stala štvaná zvěř. V práci sedím jako na trní a bojím se, co máma doma vyvádí.

Nevím, jak mámu donutit přestat pít

Moje rodina musela jít stranou. Dělám mámě přepadovky a bohužel jsem vždy úspěšná. Není dne, kdy by nepila. Jsem na dně. Nevím, co s tím mám dělat. Lítám od čerta k ďáblu. Nenechá si domluvit. Má pocit, že když táta umřel, ona už může taky. Nezajímá se o vnoučata, o mě, o nic. Nejí, ani nechodí do práce. Jako kdyby mi vážně umírala před očima.

I když mám vedle sebe chápavého manžela, také jemu to celé začíná vadit. Jsem věčně pryč. Když už jsem doma, jen nervózně sedím a celá bez sebe. Nechci přijít o druhého rodiče, ale současně nemám páku, jak na mámu zapůsobit. Pokud její pití neuhlídám, bojím se, že tentokrát to nedopadne dobře. Jenže, co s tím, když ona sama nechce přestat?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články