Marta (27): Máma mě zachránila v těžké životní situaci. Až pozdě jsem si uvědomila, co tím sledovala

Marta (27): Máma mě zachránila v těžké životní situaci. Až pozdě jsem si uvědomila, co tím sledovala
Zdroj: Freepik

Marta žila s tyranem a jednoho dne se rozhodla odejít. Bylo to v době, kdy byla těhotná. Její matka jí v začátcích hodně pomáhala. Marta jí za to byla vděčná, dokud se matčina pomoc nezměnila v teror.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 09. 03. 2022 12:00

Nebýt mojí mamky, která mě a mojí dceři podala pomocnou ruku, bůh ví, jak by to skončilo. Poskytla nám střechu nad hlavou, jídlo, a hlavně láskyplnou náruč. Dlouho jsem mnoho věcí přehlížela, protože jsem nechtěla působit jako nevděčnice. Jde o to, že mi máma linkuje život.

Máma mě zachránila před životem na ulici

S Vítkem jsme byli tři roky. Náš vztah byl hodně bouřlivý. Přítel se často vracel domů opilý a býval zlý. Usínala jsem se strachem, co zase bude. Když jsem otěhotněla, atmosféra doma se ještě zhoršila. Byla jsem v osmém měsíci, když mě Vítek pod vlivem alkoholu uhodil. Dodnes nevím, kde jsem vzala odvahu od něj odejít.

Jedno odpoledne jsem sbalila tašky a jela k mámě. Ta ani na minutu nezaváhala a vzala mě k sobě. Byla jsem psychicky úplně rozsypaná, ale máma mě stihla dát do kupy. U porodu mě držela za ruku a od první chvíle mi pomáhala také s dcerkou Lídou.

Když se dnes ohlédnu, ona svoje praktiky uplatňovala už v šestinedělí. Ráda se chodila dívat, jak kojím. Vždycky pronesla něco ve smyslu: "Já bych to udělala takhle, děláš to špatně." Pod vlivem hormonů a těžké životní situace jsem to pořádně nevnímala. Tím jsem jí vlastně dala možnost, aby mi do všeho mluvila.

Máma nabyla dojmu, že mi může do všeho mluvit

V době, kdy dcera začala s příkrmy, jsem jí mohla dávat jen ty, které máma uvařila. ,,Tohle z krámu jí nedávej, je to plné éček,“ pronesla štítivě a dala dceři své jídlo. ,,Ty bys to taky nejedla. Chceš pro ni jen to nejlepší, ne?“ kladla mi na srdce a já jí nedokázala oponovat. Když dcera začala dělat první krůčky, i na to měla máma svoji tezi.

,,Nemůžeš ji držet za ručičky, to jí je vytaháš,“ peskovala mě a chtěla, aby se dcera opírala o nábytek. ,,Já to s tebou dělala takhle,“ pronesla a názorně na vnučce předvedla, jak je to správně. Dopracovala jsem to do fáze, že všechno, co jsem dělala, bylo v máminých očích špatně. Ve třech letech jsem chtěla Lídu umístit do školky.

,,Co? Takhle malou? To nemůžeš. Co jsi to za mámu?“ kritizovala to. ,,Mami, já musím chodit do práce, platit účty a dát něco tobě,“ hájila jsem se. O tom ale máma nechtěla ani slyšet. ,,Dej ji do školky, až bude mít povinnou docházku. Teď je tvojí povinností být s ní,“ nakázala mi. Kdybych neuposlechla, začala by s tou písničkou, že nebýt jí, spíme pod mostem.

Máma mě má zcela v šachu

Zkrátka mě tím začala vydírat. Vlastní máma mi vyhrožuje, že pokud nebudu dělat věci podle ní, vyhodí mě. Vlastně nás. Jsem zahnaná do kouta, protože do práce jít nemůžu. Tím, že nevydělávám, jsem plně závislá na matce, která mě má v šachu. Na Lídu je hodná, zbožňuje ji a já to vím.

Jen si myslím, že špatně nepochopila svoji roli. Ona je babička a já máma. Musím to ještě vydržet, než bude Lídě pět a půjde do školky. Musím říct, že i toto je lehký psychicky teror. Máma to asi myslí dobře, ale neuvědomuje si, jak mě tím ničí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články