Helča (32): Kamarádka mi bodla kudlu do zad. Místo vděku za novou práci mi pošpinila jméno, prý jsem jí svedla manžela

Helča (32): Kamarádka mi bodla kudlu do zad. Místo vděku za novou práci mi pošpinila jméno, prý jsem jí svedla manžela
Zdroj: Freepik

Helena si myslela, že jsou s Marií dobré kamarádky. To byl i jeden z důvodů, proč jí dohodila práci u nich ve firmě. Sotva Marie prošla zkušební lhůtou, bodla Heleně kudlu do zad. Vymyslela si příběh o tom, jak jí svedla manžela. Kolegyně tomu uvěřily a už se s Helenou nebaví.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 30. 10. 2022 17:00

Když se moje kamarádka Marie (30) ocitla bez práce, chtěla jsem jí pomoci. Přimluvila jsem se za ni u sebe v práci a ona dostala místo. Nevím, čím jsem si to zasloužila, ale pak mi totálně pošlapala jméno. Vymyslela si příběh, který jí kolegyně sežraly i s navijákem. Teď jsem v práci za mrchu.

Kamarádka nutně potřebovala práci

S Marií se známe zhruba šest let. Seznámily jsme se na józe. Velmi rychle se z nás staly kamarádky. Ze začátku ne moc důvěrné, ale to se po letech změnilo. Měla jsem pocit, že Marii mohu věřit, a tak jsem se jí občas svěřovala. To totiž kamarádky dělají. Povyprávěla jsem jí o své krizi s manželem a o tom, jak mi nevyhovuje v posteli. V životě by mě nenapadlo, že to proti mně jednou použije. A že si to ještě dobarví podle svého.

Marie přišla před časem o práci. Byla z toho na dně. Pomáhala jsem jí s hledáním práce. Kdykoliv jsem něco zajímavého viděla, hned jsem jí poslala odkaz e-mailem. Bylo mi jí líto, protože byla zoufalá. Docházely jí peníze a manžel už jí prý šlapal po krku.

Po dvou měsících se u nás ve firmě uvolnilo místo. Přímo na mém administrativním oddělení. Hned mě napadlo, že by to mohlo Marii bavit. Na nic jsem nečekala a řekla šéfové, že bych o někom věděla. Pak věci nabraly rychlý spád.

Kamarádka se najednou změnila

Marie poslala životopis a šéfová si ji hned pozvala na pohovor. Ten dopadl na výbornou a z kamarádky se stala i kolegyně. Marie mi líbala ruce a moc mi děkovala za pomoc. První tři měsíce jsem jí se vším pomáhala a zaučovala ji do systému. Byla jsem její berličkou. Myslím, že zkušební lhůtou prošla z veliké části díky mně.

Když už měla místo jisté, něco se změnilo. Už se mnou po práci nechodila na skleničku. Sotva mě pozdravila. To samé platilo o mých kolegyních, se kterými jsem měla vždycky dobré vztahy. Vnímala jsem, že se ke mně začaly chovat jinak. Nezdravily mě a propichovaly mě pohledem.

Jedné z nich jsem se při vhodné příležitosti zeptala: „Ty, Simčo, děje se něco? Nikdo tady se mnou nemluví a já nevím proč." Ona si jen odfrkla. „S tebou se už bavit nebudu," dodala a práskla mi dveřmi před obličejem. Šla jsem za jinou kolegyní, ale i její reakce byla víc než divná. Nechápala jsem, co se děje.

Kamarádka mi pošpinila jméno

Nakonec mi všechno řekla kolegyně Jana. „Víš, Marie nám řekla, cos jí provedla," začala. „Co jsem provedla?" vytřeštila jsem oči. „No, žes jí svedla manžela, vyspala se s ním. Prý ti to doma neklapalo," sdělila mi. „To si děláš srandu?" pukla jsem vzteky. „Prý sis to u ní chtěla vyžehlit, proto jsi jí dohodila to místo," zakončila smyšlený příběh.

„Já jsem nikomu manžela nesvedla. A to místo jsem jí dohodila jenom proto, že byla bez práce a já jí chtěla pomoci," chrlila jsem ze sebe. „Všichni jí to tady věří," dodala Jana. „Už chápu, proč se se mnou nikdo nebaví," dodala jsem sama pro sebe. Jímal mě vztek. Musím říct, že to vůbec nechápu. Proč mi to udělala? Bezdůvodně pošpinila moje jméno. Zatím se v práci držím zuby nehty, ale je mi to tam nepříjemné a skoro si říkám, jestli bych neměla raději odejít.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články