Jana (44): Kamarádka mi poradila, kam mám poslat hypochondrického manžela. Snad to pomůže

Jana (44): Kamarádka mi poradila, kam mám poslat hypochondrického manžela. Snad to pomůže
Zdroj: Freepik

Janin manžel si začal vymýšlet nemoci, které neměl. Celé to spustilo jedno bodnutí u srdce. Od toho dne řešil Patrik jenom sebe. Když dostal obyčejnou rýmu, označil to za přicházející smrt. Jana se svěřila kamarádce, která jí poradila, kam má manžela poslat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 06. 2021 14:00

Patrik (47) byl vždycky svědomitý, co se týkalo zdraví. Docházel na veškeré preventivní prohlídky a doma si pravidelně měřil tlak. Nic neobvyklého. Naopak. Byla jsem ráda, že se o sebe stará.

Manžel si začal vymýšlet nemoci

Přesně si vybavuji, kdy se jeho žádoucí přístup ke zdraví zlomil v posedlost. Jednou na chatě ho píchalo u srdce tak, že si musel sednout. Znepokojilo ho to, takže se hned v pondělí vydal k doktorovi. Ten mu změřil tlak a vyšetřil srdíčko. Patrika prohlásil za zdravého. On však spokojený nebyl. Tvrdil, že ho u srdce píchá pořád. K tomu se mu údajně přidal povlak na jazyku.

Když na mě každý den vyplazoval jazyk, co si o jeho zbarvení myslím, netušila jsem, že bude ještě hůř. Jednou přilítl z koupelny celý vyděšený, že má divnou barvu bělma. ,,Podívej se na to. Mám ho nějaké žluté,“ strachoval se a šel pátrat na internet. To, že jsem mu říkala, že je jeho bělmo zcela v pořádku, už neslyšel. Pak už to šlo z kopce.

Přišla obyčejná rýma, kterou vydával za přicházející smrt. Ležel v posteli a vymýšlel si k plnému nosu další nemoci. Viděl skvrny na kůži a už plašil. ,,Jani, já asi vážně umírám,“ pronesl jednou. ,,Neumíráš, máš obyčejnou rýmu, která odejde stejně rychle jako přišla,“ odvětila jsem už dost naštvaně. Jeho vymýšlení mi lezlo pěkně na nervy.

Ležel doma a věřil, že je nemocný

Když se ukázalo, že mám pravdu a z rýmy se vyléčil, přišlo něco jiného. Třikrát denně si měřil tlak a jeho hodnoty si zapisoval. Jakmile narazil na sebemenší odchylku, už mi o tom dával vědět. ,,Nic ti není. I doktor ti to říkal, ne? Tak už s tím přestaň,“ odbyla jsem ho. Patrik si ale jel dál to svoje. Skvrny na kůži, nepravidelný tlukot srdce.

Rozhodl se obejít všechny možné specialisty. Chtěl nutně slyšet, že má nevyléčitelnou chorobu. Byl skoro naštvaný, když se po měsíci dozvěděl, že je zdravý. Dokonce si dovolil znevážit lékaře a tvrdit, že výsledky jsou zkreslené a že určitě něco přehlédli.

Vzal si do hlavy, že je nemocný a věřil tomu. On, který si vždycky schovával dovolenou na něco důležitého, si ji najednou začal vybírat na vymyšlená onemocnění. Ležel doma jako lazar a hekal. Viděl jenom sebe a na mě se zlobil, že se o něj nestarám.

Nakonec se ukázalo, že má psychický problém

Zoufale jsem se svěřila kolegyni v práci, která mi řekla, že doktora manžel potřebuje. Měla ale na mysli psychologa. Vysvětlila mi, že se z Patrika stává hypochondr, což je ve své podstatě nemoc. Zjistila jsem si nějaké informace a doufala, že to není pravda. Pořád jsem si říkala, že je to jen nějaký manželův rozmar. Všechny nalezené informace ale nasvědčovaly tomu, že je skutečně hypochondr.

Snažila jsem se Patrikovi vysvětlit, do jaké situace se dostal. ,,Já ti to říkal pořád, že jsem nemocný a tys mi nevěřila,“ prohlásil nadšeně. Jenom díky jeho smýšlení se mi ho podařilo dostat k odborníkovi, který mu mohl pomoci.

Zdá se, že návštěvy psychologa nesou ovoce. Občas si Patrik ještě něco vymyslí, ale už se s ním dá zase normálně mluvit. Opět se vrací do pracovního procesu. Já jen doufám, že už se to nebude opakovat. Podruhé už bych to nemusela vydržet.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články