Jana (53): Dcera se chystá udělat velikou chybu. Chce si nechat dítě od někoho, koho sotva zná

Jana (53): Dcera se chystá udělat velikou chybu. Chce si nechat dítě od někoho, koho sotva zná
Zdroj: Freepik

Paní Jana si byla vždycky plně vědoma toho, že její dcera Vlasta je jiná. Neměla přátele, společenský život ani dobrou práci. Žila sama v ústraní. Teď se ukázalo, že za ní jezdí nějaký cizí muž pro nezávazný sex. Vlasta nedávno otěhotněla. Janě se to nelíbí a nutí ji, aby šla na potrat...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 15. 03. 2023 10:00

I když už je Vlasta (20) dospělá, pořád mám potřebu ji vychovávat. A teď spíš, když čeká dítě s někým, koho sotva zná. Nechala se zbouchnout chlapem, kterého vídá párkrát do měsíce. Nechci, aby si to dítě nechala.

Dcera byla vždycky jiná

Vlasta nikdy nebyla moc bystrá. V ničem nevynikala, neměla moc přátel. Byla spíše tichá a zalezlá doma. Dostat ji ven s dětmi byl vždycky nadlidský výkon. Vlastně ani nevím, po kom to dítě je. Já a můj manžel Petr (57) jsme normální a společenští lidé. Vystudovali jsme vysokou školu a dnes máme slušná zaměstnání.

Vlastička pracuje jako pokladní. V našem malém městě ji všichni znají a mají ji rádi. Možná trochu ze soucitu, protože je zkrátka jiná. Bydlí sama v malém bytě. Na víc se nezmůže, ale s námi už bydlet nechtěla.

V průběhu minulého roku jsem si všimla, že před její bytovkou parkuje nějaké cizí auto. Až po čase jsem se dopátrala, že jeho majitel chodí za naší Vlastou. Ona o něm moc mluvit nechtěla. Tvrdila, že je to nějaký vzdálený kamarád. Dala mi jasně najevo, abych do toho nestrkala nos.

Čeká dítě s cizím chlapem

Až dnes vím, co je ten muž zač. Je to kamioňák, který se do Čech vrací nárazově. Jak se ti dva seznámili, tak to je mi dodnes utajeno. Vím jen, že důvodem jeho návštěv je nezávazný sex. A z toho, podle dcery nevinného sexu, vzniklo dítě. Když mi to říkala, už jsem hledala prášky na tlak. „Ty ses spustila s nějakým hej počkej a teď čekáš dítě?" začala jsem vyvádět.

„Doufám, že nemáš v plánu si to nechat," řekla jsem jí. Vlasta mlčela, což znamenalo, že si to dítě nechat chce. Být jí o pár let míň, ohnu ji přes zadek a dám jí pětadvacet na holou. Snažila jsem se Vlastě nejprve vysvětlit, že to není dobrý nápad. „Budeš na dítě sama? Jak ho uživíš? Podle toho, co říkáš, tě ten muž ani nemiluje," šla jsem na to přímo.

„Vážně si chceš ve dvaceti zničit život dítětem od cizího muže?" hrála jsem na city. Její reakce mě dostala. „Ty nevíš, jaký to je, když tě nikdo nemá rád. Když si o tobě lidé šuškají, že jsi divná. A litují tě..." rozbrečela se. „To dítě je naděje, že mě alespoň někdo bude mít rád. Neumřu sama, budu se mít o koho starat," dodala v slzách.

Chci, aby šla na potrat

Vzhledem k tomu, že jsem netušila, že se takhle cítí, zařadila jsem zpátečku ve svém útoku. Nadále si myslím, že by si dítě neměla nechat. Jen jsem si uvědomila, jak je moje vlastní dítě nešťastné. Vlasta se ponížila natolik, že na sebe nechala vlézt cizího chlapa, aby jí udělal dítě. Donutilo mě to zamyslet se nad sebou jako nad matkou.

Zjevně jsem dceři nedala tolik lásky, kolik by si zasloužila. Ráda bych to napravila, ale to nenarozené dítě, to mě trápí… Vlasta je ve stádiu těhotenství, kdy ještě lze jít na potrat. Nejsem hrdá na to, k čemu ji nutím, ale přeji si, aby mě poslechla. Když to udělá, pak jí s jejím životem pomůžu a napravím svoje chyby. Teď je ale na tahu ona. Doufám, že se rozhodně správně.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články