Ondřej (25): Moje přítelkyně otěhotněla už po půl roce vztahu. Já ale ještě nejsem připravený na rodinu

Ondřej (25): Moje přítelkyně otěhotněla už po půl roce vztahu. Já ale ještě nejsem připravený na rodinu
Zdroj: Freepik

Ondřej s Nikolou měli od začátku shodu snad ve všem. Rozuměli si a sdíleli také pohled na budoucnost. Oba chtěli budovat kariéru, cestovat a užívat si svobody. Nikola ale už po půl roce vztahu neplánovaně otěhotněla. Zatímco ona si chce dítě nechat, Ondra je opačného názoru.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 03. 2023 07:00

Když jsme s Nikolou (24) začínali před půl rokem chodit, nenapadlo mě, co budeme řešit. Přítelkyně zcela neplánovaně otěhotněla. Zatímco ona si chce dítě nechat, já ještě nejsem připravený mít rodinu. To, že se na takto důležité věci neshodneme, je pro náš vztah velký problém.

Rychle jsem se do ní zamiloval

S Nikolou jsem se seznámil na jedné firemní akci, kde se setkaly naše pobočky. Zaujala mě svým smíchem a na první pohled veselou povahou. Když si ke mně sedla a jen tak se se mnou dala do řeči, hned jsem se do ní zakoukal. Pozvání na rande přijala s radostí a já se na setkání s ní těšil. Našli jsme hodně společných zájmů a názorů na svět.

Každodenní randění přineslo ovoce. Ani ne během měsíce jsme tvořili zamilovaný pár. Nemohl jsem se dočkat každého dalšího setkání. Měl jsem pocit, jako kdybych Nikču znal mnohem déle. Nebála se o věcech mluvit otevřeně. Dokonce mi nastínila i vizi své budoucnost. „Jednou chci děti a alespoň dvě. K tomu domeček se zahradou a velikého psa," zasnila se.

V jejím plánu jsem se sice viděl, ale až tak za pět či deset let. Budoval jsem si totiž kariéru a chtěl cestovat. Dokud nemáte děti a závazky, je to ten nejlepší čas na plnění snů. Nikola to viděla stejně. A to mě utvrzovalo v tom, že jsem s tím správným člověkem.

Přítelkyně neplánovaně otěhotněla

Po třech měsících jsme spolu začali dokonce i bydlet. Nedávalo smysl, abychom si i nadále platili dva podnájmy. Stejně jsme většinu času trávili u jednoho z nás a druhý byt zel prázdnotou. Říká se, že společné bydlení je jedna ze zatěžkávacích zkoušek vztahu. A nám se dařilo skvěle. Našli jsme symbiózu a krásně nám to klapalo.

Vztah s Nikolou jsem bral vážně a v budoucnu jsem si ji uměl představit jako svoji manželku i matku mých dětí. Ale jak říkám, až v daleké budoucnosti. Nikola však zcela neplánovaně otěhotněla. Vím to asi měsíc, že ze mě bude táta. A upřímně, moje první pocity nebyly radostné. Naopak. Byly rozporuplné, zmatené a vlastně mě celá ta situace rozhodila.

Já totiž na dítě ještě nejsem připravený. Jak z pohledu chlapa, tak člověka, který je ještě trochu sobec a chce se věnovat sobě. Nikola mi ale sdělila, že má v plánu dítě si nechat. A to i bez ohledu na to, jak se k tomu stavím já. Prostě to dítě chce. Ale já to vidím jinak. Jsme mladí, máme ještě možnost něco dokázat a příchod dítěte všechno změní.

Na dítě ještě nejsem připravený

Sám mám rád, když se mnou okolí jedná na rovinu. Takže jsem se Nikole otevřeně svěřil, že na dítě ještě nejsem zralý a rád bych počkal. Jinými slovy, přál jsem si, aby šla na potrat. To rezolutně odmítla a rozešla se se mnou. „Nebudu s někým, kdo mě nutí, abych se zbavila našeho dítěte," pronesla a bylo po lásce.

Pokud se na to dívá takhle, rozchod chápu. Uběhl nějaký čas a mně se to celé rozleželo v hlavě. Moje stanovisko, že dítě ještě nechci, stále platí. Ale pokud mi Nikola dá dostatek volnosti a možnosti plnit si sny, rád zůstanu. Jen se nechci na několik dalších let stát otrokem svého dítěte. Zní to asi velmi drsně, ale někdo mě možná pochopí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články