Jolana (29): Přítel mi řekl, že pokud se nenechám naočkovat, nebude se mnou spát

Jolana (29): Přítel mi řekl, že pokud se nenechám naočkovat, nebude se mnou spát
Zdroj: Freepik

Jolana s Ivanem za těch šest let, co jsou spolu, překonali kdeco. Nevěru, nedostatek peněz i úmrtí v rodině. Vše společně zvládli. Teď stojí před další překážkou. Ivan se nechal naočkovat proti COVID-19. Jolana to prozatím odkládá, protože se vakcíny bojí. Jakou paseku jim to doma nadělalo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 09. 07. 2021 09:00

S Ivanem (33) jsme spolu šestým rokem. Přežili jsme jak období bez peněz, tak nevěru, která náš vztah zasáhla. Když mu zemřel otec, byla jsem při něm. Teď nás má rozdělit obyčejná vakcína. Řekněte sami, zda je přítelovo počínání v pořádku.

Náš vztah zažil snad všechno

Náš vztah za těch šest let zažil hodně. Ivan mě po třech letech společného soužití podvedl. Vzhledem k tomu, že si vysypal popel na hlavu a chtěl další šanci, ze vztahu jsem neodešla. Každý občas šlápneme vedle. Neříkám, že to bylo snadné. Znovu si musel získat moji důvěru. To se mu myslím podařilo. Po dvou letech jsem to hodila za hlavu.

Že život není jednoduchý, jsme zjistili hned další rok. Ivanovi zemřel otec, na kterém byl doslova závislý. Roky bojoval se zákeřnou nemocí, která ho nakonec dostala. Ivanovi se zhroutil svět. Společně jsme zařídili pohřeb a veškerou pozůstalost. Myslím, že dodnes z této ztráty není venku. Spraví to snad už jen čas.

Začátek vztahu byl propleten nedostatkem peněz. Mě tehdy vyhodili z práce a za boha jsem se nemohla nikde chytit. Ivan byl akorát ve zkušební lhůtě ve skladu. Tou neprošel a stejně jako já se ocitl na úřadu práce. Dlouhé čtyři měsíce jsme neměli pomalu na chleba. I to jsme společně zvládli a postavili se zase pevně na nohy.

Rozdílný názor na očkování

Po čase jsme si pronajali menší byt, který si můžeme vybavit dle své potřeby. Já se chytla jako kosmetička v prestižním salónu. Ivan se začal živit jako malíř. Všechno náramně klapalo, než přišel COVID-19. Já jsem po dobu obou lockdownů byla doma. Ivan nějaké zakázky měl. Bylo to psychicky velmi náročné období.

Při druhém nouzovém stavu se náš vztah chvílemi ocital v krizi. Hádky, výčitky a nervozita. To byly naše dny. Byli jsme pořád spolu, skoro nikam se nedalo jít. Říkala jsem si, že už jsme toho zvládli hodně, tak nás nerozdělí pandemie. Vše jsme ustáli a opět se vrátili ke svým životům. Nemohla jsem se dočkat první klientky a Ivan bral zakázku za zakázkou.

Při první zmínce o možnosti nechat se naočkovat přišel další problém. Měli jsme na to každý jiný názor. Ivan od začátku říkal, že do toho určitě půjde. Já se bála a bojím vlastně doteď. Nejde o to, že bych byla popíračem očkování. Bojím se konkrétně této vakcíny. Nic o ní nevím, mám strach z nežádoucích účinků.

Vydírá mě sexem

Rozhodla jsem se tedy, že vyčkám. To Ivan nedokázal pochopit. „Máš ponětí, jak je to od tebe nezodpovědné? Komu prospěješ, když zůstaneš nenaočkovaná?" lámal nade mnou rukama. Vysvětlila jsem mu, že se bojím především toho, že se vakcína dostatečně dlouho netestovala, a tak nikdo neví, čeho je schopna.

I na to měl odpověď. „To, co se tu dělo, byl defacto válečný stav. Během něho se vždy věci testují a řeší jinak. Rychleji. Nic za tím nehledej. Nech se naočkovat, jinak…" „Jinak co?" zajímalo mě, čím mě postraší. „Jinak s tebou nebudu spát," řekl ze zoufalství. Začala jsem se smát, protože mi to přišlo dětinské. Byla to chyba. Ivan už má obě dávky za sebou. Já to stále oddaluji. Myslím si, že není kam spěchat.

Jenže jsme spolu nespali už měsíc. Nenapadlo mě, že to myslí vážně. Usínáme vedle sebe každý večer, ale sex odmítá. Vždy mi připomene, co je pro to třeba udělat. Koho tím vlastně trestá?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články