Květa (39): Chtěla jsem dát lekci línému manželovi. Jenže to dopadlo úplně jinak

Květa (39): Chtěla jsem dát lekci línému manželovi. Jenže to dopadlo úplně jinak
Zdroj: Freepik

Květa se velmi zlobí na svého muže. Jakmile se totiž doma něco rozbije, otáčí se k tomu zády a všechno nechává na manželce. Ta si jako žena nedokáže se vším poradit. Proto se rozhodla, že Jardovi uštědří lekci.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 21. 05. 2021 10:00

Každý z nás je šikovný na něco jiného. Manžel Jarda (42) je spíše myslitel než kutil. Mám pocit, že stále nepochopil, že jako chlap by měl doma dávat věci do pořádku právě on.

Manžel všechny katastrofy přehlíží

Před dvanácti lety jsme si pořídili rodinný dům. Jarda si tehdy raději připlatil za novostavbu. Důvod byl jasný. Nechtěl provádět žádné úpravy, není ten typ. Práce na zahradě mu nic neříká a ta uvnitř domu vlastně také ne. Výhodou bylo, že prvních pět let nebylo vážně třeba cokoliv na domě dělat.

Až čas ukázal, co nás čeká. Začalo to zatékáním vody ze střechy do ložnice. Dlouho se tam držela vlhkost, až se v rozích udělala plíseň. Nervózně jsem kolem toho chodila a řešila, co s tím. Šla jsem za Jardou s otázkou: ,,Co s tím budeme dělat? Je tam všude plíseň.“ ,,Co já vím. Nechme to tak, jak to je," odvětil prostě.

Plíseň se rozrůstala a Jardova pohodlnost také. Až když to bylo zdravotně závadné, zvedl zadek z gauče a začal řešit, co s tím. Museli jsme nechat opravit část střechy a dům lépe zaizolovat. Na manželovi bylo, aby ložnici vymaloval, protože voda se na ní celkem podepsala. To trvalo skoro dalšího půl roku. Problém byl ve všem. Koupit barvu, připravit místnost na malování.

Nic se mu nechce opravovat

Nakonec jsem to udělala sama. Dlouho jsem se na něj zlobila. Když mi jednoho dne v koupelně zůstaly v ruce dvířka od poličky, šla jsem rovnou za Jardou. ,,Mohl bys to opravit?“ požádala jsem ho. Z dálky se na to podíval a pronesl: ,,To je stržený pant, to teď neudělám.“ A dál čučel na televizi. Dvířka jsem odložila stranou. Další dva měsíce nešla polička zavřít.

Nedokázal nic udělat ani s ucpaným umyvadlem. Já se zvonem zápasila jako s býkem, ale zkrátka jsem neměla takovou sílu, abych odpad prošťouchla. Šla jsem zoufale za Jardou. ,,Mohl bys mi prosím pomoct?“ zeptala jsem se ho. Ten jen protočil panenky, že to udělá později. Stála jsem nad ním tak dlouho, dokud to neudělal.

V domě se začalo postupně všechno rozpadat. Vodovodní baterie stříkala na všechny strany. Místo toho, aby jel Jarda koupit novou, raději si myl ruce někde jinde. Dětem v pokoji praskala zeď. Ani to neřešil. Raději tam přestěhoval velkou skříň, aby se na to nemusel dívat. Tak řešil jakoukoliv domácí pohromu. Zkrátka dělal, že ji nevidí.

Najala jsem hodinového manžela

Nikdy neudělal nic, o co jsem ho požádala. Jednou jsem si při cestě z práce všimla, že mám měkké kolo. Hned jsem manžela ve dveřích požádala, aby ho sjel dofouknout. Přeci jen v tom autě vozím dvě děti. On prohlásil, že plaším a kolo je v pohodě. Druhý den ráno jsem cestou do školy, kam jsem vezla syna, píchla. On přišel pozdě a já zůstala bezradně stát na silnici.

Opět jsem si musela poradit sama. Manžel na všechno kašlal. Už doma nevyměnil ani prasklou žárovku či tekoucí myčku. Na všechno jsem musela někoho volat, nebo si to opravit sama. Jsem z něj nešťastná. Nedávno jsem si najala hodinového manžela, protože jsem se odmítala Jardy doprošovat. Bála jsem se, že bude nadávat. On je za to rád. Jen je mi trapně, protože od toho mám doma chlapa, ne?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články