Lenka (51): Toho pravého jsem potkala příliš pozdě. Už jsem měla svoji rodinu a s tou jsem také zůstala

Lenka (51): Toho pravého jsem potkala příliš pozdě. Už jsem měla svoji rodinu a s tou jsem také zůstala
Zdroj: Shutterstock

Lenka potkala muže svých snů až dlouho po svatbě. Bylo pro ni lákavé začít znovu a žít podle svých představ, přesto se kvůli dětem rozhodla zůstat. Dcera jí později řekla, že udělala chybu. 

Michaela Hájková
Michaela Hájková 19. 07. 2023 10:00

Když jsem se seznámila s Milanem, měla jsem velké děti a skomírající manželství. Toužila jsem utéct ze všech těch starostí, protože Milan mi dával to, co mi manžel dát nedokázal. Přesto jsem zůstala doma, štěstí jsem obětovala dětem. Dcera mi to v dospělosti vytkla. 

Manželství připomínalo nekonečnou šichtu

Děti vyrůstaly a já si připadala jako robot. Snídaně, svačiny, obědy a večeře střídalo mytí nádobí, žehlení a vytírání. Mezitím jsem si „odskočila“ do práce, večer jsme pak dělali úkoly, zatímco manžel ležel na gauči. Byl z práce ve fabrice často tak unavený, že jsme spolu ve všední dny ani nemluvili. Když si chtěl s někým popovídat, chodíval s kamarády na pivo.

Víkendy jsem strávila s dětmi a svou matkou na její chatě, občas přijel i manžel a jen co udělal nějakou prácičku na zahradě, lehl si na kanape. Uběhlo deset let, ani jsem nevěděla jak. Děti už mě tolik nepotřebovaly a já měla jen tu svou domácnost a víkendy u mámy. Byla jsem strašlivě vyčerpaná, hlavně psychicky.

Poznala jsem se s Milanem, který žil dvacet let v Kanadě a měl v sobě zvláštní náboj. Byl starší než já, a přesto plný energie. Dvakrát rozvedený „štramák“, co to měl se mnou hodně jednoduché. Stačilo málo a podlomila se mi kolena. Uměl se chovat tak galantně, jako se můj muž nechoval nikdy v životě.

Nečekala jsem, že se ještě někdy v životě zamiluju

Lítala jsem v tom až po uši, Milan mě bral za kulturou, na výlety a večeře. Tohle mi chybělo celé manželství a možná bych to bez Milana nezažila nikdy. Jen bych nevěřícně sledovala romantické filmy a říkala si, kdo si tyhle bláboly vymýšlí. 

Pak mi vyznal lásku a řekl mi, že bych měla odejít od rodiny. Vystrašil mě tím, nic takového u mě nepřipadalo v úvahu. Moje matka i babička žily s manželem do jeho smrti – rodina se nemá rozbíjet. Doma se mi nedělo nic hrozného – jen jsem nebyla šťastná. Ale to jsem brala jako osud. Co jsem si nadrobila, to si taky sním.

Milan se mi snažil vysvětlit, že mám život před sebou. Děti jdou do puberty a za chvíli po mně ani „nevzdechnou“. Nemusím jim jít příkladem, ať se sama podívám, jak nám to doma nefunguje. „Vždyť sama říkáš, že jsi doma jen kuchařka a uklízečka. Ani se spolu nesmějete, nic spolu nepodnikáte. Co jim ukazuješ? Že se má život přežívat?“ hučel do mě.

Dcera mi vyčetla, že jsem tenkrát neodešla

Rozuměla jsem, jak to myslí. Ale zásady ve mně byly pevně zakořeněné. Po čase se Milan odmlčel a pak navždy vzdálil. Zůstala mi po něm jen vzpomínka a bolavé srdce. Jednou jsem všechno vyprávěla již dospělé dceři, která zvažovala vlastní rozvod

„Mami, ale já nebudu obětovat vlastní život nějaký neexistující představě. Měla jsi tehdy odejít, viděla jsem, že ti doma není dobře. Nesnášela jsem tam to dusno a těšila se, že hned o osmnácti odejdu,“ přiznala se a z jejích slov je mi už dlouho úzko. 

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články