Leontýna (30): Nechápu, proč můj muž volil tak, jak volil. Ale přesto ho miluju

Leontýna (30): Nechápu, proč můj muž volil tak, jak volil. Ale přesto ho miluju
Zdroj: Unsplash

V posledních týdnech byl politika hlavním tématem všech lidí. Přímá volba prezidenta rezonovala i v rodinných debatách. Leontýna se se svým mužem neshodla v tom, koho volit. A proto se doma o politice raději nebaví.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 29. 01. 2023 10:00

S Michalem (35) se znám už deset let. Za tu dobu jsem ho stihla poznat velmi dobře. A také on mě. Jedním z témat, u kterého jsme brzy pochopili, že bude tabu, je politika.

Mám ráda politiku

Na vysoké škole jsem studovala politologii, politika mě vždy velmi zajímala a bavilo mě o ní debatovat. Zkoumat, co a kdy nějaký politik řekl, jestli to dávalo smysl, nebo to byl naprostý blábol. Měla jsem to zažité ze své rodiny, kdy táta velmi rád mluvil o politice.

Můj muž je v tomto naprosto odlišný. Politika ho nikdy nebavila a nezajímala. Někdy na začátku našeho vztahu jsem se snažila na politiku zavést řeč a bylo mi rychle řečeno, ať přestanu. „Promiň, pojďme se bavit o něčem jiném,“ řekl mi na rovinu.

Manžel má opačný názor

Já jsem jeho názor respektovala. Jestli se o tom nechce bavit, nemusíme. Přesto jsme se před prezidentskými volbami tomu tématu prostě nemohli vyhnout. Ukázalo se, že můj muž měl v plánu volit úplně opačného kandidáta než já. Jeho volba pro mě byla naprosto nepředstavitelná. Vůbec nechápu, co ho nutilo k tomu, aby se rozhodl takto.

Jeho výběr neschvaluji, ale respektuji. Každý pocházíme z jiného prostředí a byli jsme vychováni úplně jinak. A proto, i když jeho volbu neschvaluji, chápu jeho názor. Nesnažila jsem se ho nijak přemluvit nebo přesvědčit, ať volí stejně jako já. Vím, že by byl jedině naštvaný, kdybych na politiku přivedla řeč. A z toho důvodu jsem to ani nezkoušela.

Máme doma pohodu

Všude okolo sebe jsem v posledních dnech slýchávala, jak se v rodině hádají, debatují, argumentují a snaží se přemlouvat jeden druhého. Častokrát z toho vznikaly nepříjemné spory, všechny strany to braly velmi vážně a nehodlaly ustoupit.

Proto jsem velmi ráda, jak to v rodině máme nastavené. O politice se nebavíme. A pokud by na to přece jen přišla řeč, povíme si jenom pár slov a jdeme od toho. Nikdy nevznikne žádná hádka, protože jsme dospělí lidé, kteří respektují názor toho druhého. Kéž by to ve více rodinách fungovalo stejně.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články