Mariana (29): Mamka mi věnovala koberec po babičce. Od té chvíle je v bytě něco jinak

Mariana (29): Mamka mi věnovala koberec po babičce. Od té chvíle je v bytě něco jinak
Zdroj: Unsplash

Mariana dostala do mamky koberec, který kdysi patřil babičce. Když ho rozložila v obýváku na podlahu, začaly se v bytě dít podivné věci. Něco jako by rušilo signál televize a rádia, Marianě se navíc začaly zdát sny o babičce, v nichž jí vyčítala věci z minulosti. Mariana se chtěla koberce zbavit, ale mamka jí prozradila, proč by to neměla dělat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 12. 2021 15:00

Bydlíme s přítelem Dušanem v útulném bytečku. Nedávno jsem se rozhodla pro malou změnu. Přestavěli jsme si ložnici a zbavili se některých věcí. V obýváku už se nám rozpadal koberec, a tak jsme se rozhodli, že si pořídíme nový.

Mamka mi věnovala koberec po babičce

Ovšem když jsem zjistila, kolik stojí, od té myšlenky jsem upustila. Posteskla jsem si mamce, která pro nás měla řešení. ,,Mám doma jeden starší velký koberec. Myslím, že by se k vám náramně hodil. Je po babičce, ráda ti ho věnuji,“ nabídla mi. Hned druhý den jsem jela k mamce se na něj podívat. Vytáhla ho z půdy. Měl krásnou tmavě šedivou barvu a k nám do bytu by opravdu seděl. ,,Jen ho nedávej do čistírny. Stačí, když ho vyklepeš,“ kladla mi na srdce.

Radostně jsme s ním vyrazila domů a těšila se, až ho rozložím na podlahu. Vyklepala jsem z něj prach a rozprostřela ho doprostřed obýváku. ,,Padne sem jako ulitý,“ volala jsem mamce. Pořád jsem se na něj dívala a měla z něj upřímnou radost. Krátce nato nás začala zlobit televize. Kdykoliv jsme ji zapnuli, jako by ji něco rušilo. Sama od sebe se zapínala a vypínala.

Doma se začaly dít nevysvětlitelné věci

Opravář na nic nepřišel a my doufali, že to přejde. Jenže totéž začalo dělat rádio, které mám v kuchyni. Frekvenci, kterou poslouchám nejraději, jsem najednou nemohla naladit. K tomu jsem začala mít podivné sny. Nikdy předtím se mi o babičce nezdálo. Až teď. Od chvíle, kdy máme doma ten koberec.

Ve snech mi vyčítá, že jsem nebyla na jejím pohřbu. To je pravda, pobývala jsem tou dobou v Americe. Pláče, že jí nechodím na hrob a nemodlím se za její duši. Vždycky se z toho snu probudím a mám neskutečné výčitky svědomí. Svěřila jsem se s tím Dušanovi. Měla jsem obavy, že to nepochopí. Ovšem jeho reakce mě zaskočila.

,,Také ti musím něco říct,“ začal. ,,Mně do snu také někdo chodí. Podle toho, co říkáš, to bude tvoje babička. Mám tě prý přimět, abys jí začala chodit na hrob. Dokonce mi tvrdí, že se může stát tvým andělem strážným, ale musíš pro to něco dělat,“ vyjevil mi a do mě se daly pochybnosti. Dohodli jsme se, že koberec sbalíme a vrátíme mamce.

Možná dostanu šanci některé věci napravit

Ve tu chvíli se doma vše vrátilo do starých kolejí. Televize s rádiem fungovaly bez problémů. Moje sny se už neopakovaly. Jela jsem proto mamce koberec vrátit. ,,Mami, já ho nechci. Nemůžu ho doma mít,“ řekla jsem a nechtěla jí nic vysvětlovat. ,,Že by babička úřadovala?“ usmála se. ,,Ty něco víš?“ divila jsem se.

,,Nedala jsem ti ten koberec jen tak. Měl by být teď u tebe, abys některé věci pochopila. Nesmíš se tomu bránit,“ pokrčila rameny a vrátila mi ho. Znovu jsme ho doma rozložili. Čekám, co všechno se díky němu dozvím. Možná nakonec dostanu šanci některé věci napravit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články