Marie (24): Zatímco já mám vážně nemocnou matku, moje nejlepší kamarádka řeší auto, už na ni nemám sílu

žena
Zdroj: Unsplash.com

Marie měla dlouholetou kamarádku, která si našla bohatého muže. Od té doby se změnily její hodnoty. Mariina maminka pak vážně onemocněla, tak se jí věnovala, jak to jen šlo. Oproti Pavle řešila skutečný problém. Ta jí neustále volala, že jí její přítel nechci koupit drahé auto. Marie neumí být zlá, ale své kamarádky má po krk. Jak to nakonec vyřeší?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 09. 2020 13:30

S Pavlou se známe docela dlouho. Už jsem pochopila, že pro ni je v životě nejdůležitější luxus. Má slabost pro drahé kabelky, všechno musí mít značkové. Teď řeší veliký problém v podobě toho, že jí přítel nechce koupit drahé auto. Já řeším to, jak dlouho bude moje maminka ještě žít.

Mně umírá matka a ona brečí kvůli autu

Pavla si žije na nějakém obláčku, ze kterého nechce spadnout k nám, obyčejným lidem. Posledních pár let si myslí, že je něco víc než já. Sice to neřekla nahlas, ale nejsem hloupá, abych nepoznala, že se mnou mluví z vrchu. My s přítelem máme obyčejné zaměstnání, průměrný plat. Její přítel je spolumajitelem jedné veliké stavební firmy a má peníze, o kterých se nám nesní. Dokud ho nepoznala, byla to fajn kamarádka, měla správné nastavené hodnoty. Pak přišel zlom a jí totálně zaslepily peníze.

Já jsem tušila, že s mojí matkou není něco v pořádku. Začala rapidně hubnout, byla velmi často unavená. Už jsme se na to nemohli s tátou koukat, tak jsme ji donutili, aby šla na větší lékařskou prohlídku.

Ukázalo se, že má rakovinu v pokročilém stádiu. Nádor měla kousek od slinivky břišní, metastáze po celém těle. Musela mít veliké bolesti, o kterých nikomu neřekla. Začala okamžitá léčba. Já sháněla potřebné informace a do toho držela tátu nad vodou. Neměla jsem náladu na ubrečené telefonáty od Pavly, že si vybrala nové auto a její přítel ho nechce koupit. Snažila jsem se jí nějak podpořit, ale myšlenkami jsem byla někde jinde.

Požádala jsem kamarádku o pomoc

Matce byla doporučená biologická léčba. Je to pro tělo téměř nulová zátěž oproti chemoterapii. Jediný háček byl v tom, že aby se mohla dávka léčivého gelu aplikovat, museli na ni být dva pacienti se stejnou nemocí. Nemocnice musela čekat, než se někdo takový objeví. Matka měla bolesti, takže dostávala silné léky. Byla jsem s ní v rámci možnosti skoro pořád. Vždycky, když se to nejmíň hodilo, volala mi Pavla, že se s přítelem pohádali. Brečela, jaký je to sobec, že jí to auto nechce koupit. Má tolik peněz, že neví, co s nimi, a jí nekoupí auto. Držela jsem se zuby nehty, abych ji neposlala někam. Mně matka brečela bolestmi a moje sobecká kamarádka řeší nesmysly.

Dostala jsem skvělý nápad. Když mají tolik peněz, mohli by matce prvních pár injekcí zaplatit, než se objeví druhý pacient. Dala jsem si s ní sraz a celý svůj příběh jí řekla. Slova útěchy jsem sice nenašla, ale slíbila, že se přítele zeptá. Volala mi druhý den, že se rozhodl jí raději koupit to auto, než dávat peníze nám. Poděkovala mi, že díky mé matce má ona auto.

Od té doby se jí vyhýbám. Neberu jí telefony. Musela bych na ní být zlá. Soustředím se na matku, se kterou to nevypadá vůbec dobře.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články