Markéta (43): Osud si se mnou zahrál. V jednu chvíli se stanu babičkou i podruhé matkou

Markéta (43): Osud si se mnou zahrál. V jednu chvíli se stanu babičkou i podruhé matkou
Zdroj: Freepik

Markéta poprvé rodila jako velmi mladá. Doufala, že bude mít dvě děti, ale ukázalo se, že znovu otěhotnět nemůže. Věnovala se tedy naplno své dceři. Jednou společně s manželem, dcerou i potenciálním zetěm odjeli na dovolenou k moři. Po návratu je čekalo velké překvapení.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 20. 05. 2021 13:00

Rodila jsem už jako dvacetiletá. S Tomášem (45) jsme chodili od patnácti let. Naším plodem lásky byla dcera. Já si nestěžovala, líbilo se mi, že budu mladá maminka. Teď mě čeká další životní role.

Podle lékařů jsem nemohla mít další děti

Rodina nám moc nevěřila a považovali moje brzké těhotenství za chybu. Až po letech pochopili, že se s Tomem máme vážně rádi. Marušku si všichni zamilovali. Když jí byly čtyři roky, chystala se svatba. Já si užívala, že mám doma hodnou princeznu a tajně jsem si přála ještě kluka. Měla jsem ale nějaké zdravotní potíže, které mi znemožňovaly znovu otěhotnět.

Smířila jsem se s tím, že Marie bude jedináček. Zahrnovala jsem ji láskou a péčí. Skoro mi bylo líto, když jsem se vracela do práce. Bylo to známkou toho, že už je Maruška velká. Když nám vyšla základní školu, skoro mi tekly slzy, jak rychle její dětství uteklo. Měla jsem pocit, že jsem si ho pořádně neužila.

Marie nastoupila na střední školu a já se definitivně rozloučila s vidinou toho, že budeme mít ještě dítě. Vyslechla jsem si totiž od lékařů verdikt, že ho mít nemohu. Byla jsem tak ráda za to, že mám alespoň jedno. Utěšovala jsem se myšlenkou, že mi Marie jednoho dne porodí vnoučata. Když jí bylo osmnáct, přiznala se, že už rok s někým chodí.

Z dovolené jsem si přivezla suvenýr

Viktora nám představila a my jím byli nadšení. Když oslavila 23. narozeniny, rozhodli se s Viktorem, že pojedou k moři. Dokonce si přáli, abychom jeli s Tomášem také. Mně se ten nápad líbil, a tak se jelo. Měli jsme apartmány hned vedle sebe. Byla to nejkrásnější dovolená, jakou jsem kdy zažila. Nás dva to s Tomem hodně sblížilo. Milovali jsme se tam snad každý večer.

Je mi jasné, že totéž dělala dcera s Viktorem. Litovala jsem dne, kdy se jelo domů. Pár týdnů po návratu mi začínalo být špatně. Svalovala jsem to na jídlo, kterým jsem se u moře přecpávala. Navíc špatně bylo i Marii. Takže jsem to víc neřešila. Za další měsíc se to už ale nedalo vydržet. Šla jsem tedy k lékaři.

Moje doktorka mě poslala na gynekologii. Měla totiž podezření, že jsem těhotná. Já se tomu jen smála, protože jsem věděla, že děti mít nemohu. O to větší šok přišel, když mi gynekolog na ultrazvuku ukazoval plod. ,,Budete maminka, víte to?“ řekl a smál se. Nevěřícně jsem na to koukala. ,,Vždyť jsem na to stará!“ vyjekla jsem. Doktor jen pokýval hlavou, jako by si myslel svoje.

S dcerou máme stejný termín porodu

Cestou domů jsem přemýšlela, co budeme dělat. Tomáš už byl doma. A nejen on. U stolu jsem zahlédla i Marii. ,,Co tu děláš?“ zeptala jsem se. ,,Mami, já vám musím něco říct. Já jsem těhotná,“ prohlásila a objala nás. Pak se na mě podívala. ,,Co je, mami? Ty nemáš radost?“ ptala se. ,,Já vám musím taky něco říct. Taky jsem těhotná,“ pronesla jsem jako ve snu a čekala na reakce ostatních.

Tomáš se radoval jako malý kluk. Marie to chvíli rozdýchávala, ale pak se také usmála. ,,Třeba budeme rodit ve stejný den,“ vyprskla. To, co původně myslela jako vtip, možná vyjde. Náš termín porodu se liší o pouhé dva dny. Jsem si vědoma všech rizik, které jsou s mým věkem spojená. Už se ale nemohu dočkat, až budu babičkou a zároveň i podruhé mámou.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články