Marta (33): Hloupá sázka prověřila náš vztah. Díky ní jsem si uvědomila, že mě přítel nenaplňuje

Marta (33): Hloupá sázka prověřila náš vztah. Díky ní jsem si uvědomila, že mě přítel nenaplňuje
Zdroj: Freepik

Marta prohrála s přítelem sázku, v jejímž důsledku musela vydržet tři měsíce bez alkoholu. Život bez pití se jí zalíbil. Spoustu věcí najednou viděla jinak. Bohužel i svého přítele...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 03. 2021 07:10

S Jakubem (30) oslavíme v květnu jedenáct let našeho vztahu. Na svatbu jsme nikdy nemysleli, i když máme dvě děti. Možná by nebyla úplně od věci.

Čekaly mě tři měsíce abstinence

V našem vztahu jsme nikdy neměli žádné extra problémy. Jedna větší krize nás postihla zhruba po sedmi letech, ale zdárně jsme ji překonali. Máme spolu téměř šestiletá dvojčata Ondřeje a Mirka. Do toho dům, který budeme splácet dalších dvacet let. Dalo by se říct, že nám nic moc nechybí.

Minulý rok v září jsme se s přítelem vsadili. Šlo o protikoronavirová opatření. Já jsem tvrdila, že už k žádnému významnému zpřísňování nedojde. Jakub tvrdil opak. Jak to dopadlo, víme všichni. Coby poražená jsem se nesměla tři měsíce dotknout alkoholu. Nadšená jsem z toho nebyla, protože během pandemie se mi sklenička vína stala každovečerním společníkem.

Ale sázka je sázka. Od prvního října mě čekaly tři měsíce tvrdé abstinence. Nejhorší byl první týden. Chodila jsem spát s dětmi, abych chuť na alkohol překonala. Na konci měsíce už jsem se bez problémů ovládala. Ukázalo se, že se mi lépe spí a nejsem po ránu unavená. Celkově jsem se cítila lépe. Jakub si myslel, jak mě naštve, když si nalije víno.

K pití už jsem se nechtěla vrátit

Jenže já najednou střízlivýma očima viděla, jaký přítel je. Večery proseděl u televize a vesele se opíjel. Já jsem byla nabitá energie a přestalo mě to bavit. Díky abstinenci se mi otevřely nečekané dimenze. Přičuchla jsem ke sportu, který mi nahradil popíjení. Kluci jsou dost divocí, takže se mi hodilo, že ze začátku chodili běhat se mnou a krásně se vždy unavili.

Přišly Vánoce, které jsem také zvládla bez alkoholu. Silvestr mě nechal klidnou, protože tři měsíce bez pití jsem si už ani já sama nechtěla pokazit. Jen jsem si čím dál více uvědomovala, jak jsem s Jakubem nešťastná. Jeho dny a večery byly stále stejné. Nebyl pro žádnou změnu, neuměl se pro nic nadchnout. Zasekl se v jednom bodě, který mi nestačil.

Dnes je to téměř půl roku, co jsem se nenapila. Jakub je z toho nešťastný. Skoro každý večer mě prosí, abych si s ním dala skleničku. „Už s tebou není žádná zábava. Už je po sázce, tak si pojď dát,“ lámal mě. „Se mnou není zábava? Nebo je to spíš tak, že ty jsi nudný? Mně ta abstinence vyhovuje,“ vyčetla jsem mu.

Manžel mé rozhodnutí nechápe

„Vlastně jsem za naši sázku ráda. Otevřela mi oči,“ zpražila jsem ho. „Jak to myslíš? Vždyť se nic neděje, ne?“ zeptal se. „Děje! A hodně! Nudím se s tebou. Jsi pecivál, pro nic se neumíš nadchnout. Chci změnu!“ křičela jsem na něj. Jakub do sebe kopnul panáka a pokračoval: „Jaká změna by to měla být?“ „Přála bych si, aby sis to také zkusil. Půl roku se nenapít a trochu žít,“ postavila jsem ho před hotovou věc.

Nedopadlo to na úrodnou půdu, bohužel. Moje přání ho zcela vykolejilo a rovnou řekl, že to nezvládne. Vydržel tři večery a čtvrtý se opil do němoty. Je otcem našich dětí, nic extra špatného nedělá, ale já jsem si uvědomila, že mi život s ním nevyhovuje. Jako bych dostala pořádnou ránu do hlavy, po které se mi rozsvítilo. Došlo mi to nejhorší. Jakuba už léta nemiluji.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články