Martina (44): Myslela jsem si, že jsem k ničemu, a chtěla se zabít. Až náhodný kolemjdoucí mi otevřel oči

Martina (44): Myslela jsem si, že jsem k ničemu, a chtěla se zabít. Až náhodný kolemjdoucí mi otevřel oči
Zdroj: Unsplash

Martina věřila svému manželovi, když jí stále dokola opakoval, že nikdy v životě neuspěje. Kdykoliv se o něco pokusila, dal jí jasně najevo, že je k ničemu. Po čase ji to tak vydeptalo, že se rozhodla svůj život ukončit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 11. 2021 15:00

Dlouhá léta jsem věřila Milanovi (47), když mi opakoval, že v životě nic nedokážu. ,,Tohle nezvládneš. Na to nemáš,“ reagoval na všechno, o co jsem se pokusila. Sklopila jsem hlavu a svůj sen pokaždé smetla ze stolu.

Rozmluvil mi hubnutí i vysněnou práci

Před deseti lety se nám narodila dvojčata. Během těhotenství jsem poměrně dost přibrala, celkem třicet kilo. Byla jsem z toho nešťastná. Sama sobě jsem se hnusila. Pohled do zrcadla mě vždy dostal do kolen. Zhruba tři čtvrtě roku po porodu jsem se pustila do hubnutí. Vyřadila jsem potraviny, které mi přidávaly kila.

Začala jsem rychlými procházkami s kočárem, po čase k tomu přidala běh. Kila dolů nešla a já od Milana slyšela známé: ,,Na to nemáš. Je ti prostě dáno, abys byla tlustá.“ Já tomu uvěřila. Vždyť to řekl člověk, kterého miluji a kterému věřím. Sen o tom, že budu zase hubená, jsem tedy v sobě pohřbila. Když byly klukům tři roky, přistála mi na stole zajímavá pracovní nabídka.

Mohla jsem konečně dělat v prestižní reklamní agentuře. Šlo konkrétně o tvorbu internetových bannerů a tiskových inzerátů. Byl to docela mazec, protože s dětmi jsem jela na 200 %. Byly dny, kdy jsem spala sotva čtyři hodiny a už vstupovala do dalšího dne. Práce se mi hromadila, nic jsem nestíhala, protože jsem neměla pomocnou ruku.

Zašlo to tak daleko, že jsem se chtěla zabít

Vtom zase nastoupil Milan se svým Na to nemáš, to nezvládneš. Opět jsem mu uvěřila a rozhodla se práci v agentuře ukončit. Obrečela jsem to, ale musela jsem dát Milanovi za pravdu. Bylo to pro mě příliš velké sousto. Postupně jsem si nevěřila snad ani v tom, že dokážu uvařit oběd. Milan mi pořád předhazoval, že nebýt jeho, jsem nikdo.

Slepě jsem jeho slovům věřila a líbala mu nohy za to, že se o mě a rodinu stará. Moje sebevědomí se ocitlo na bodu mrazu. Lépe řečeno jsem žádné neměla. Milan ze mě udělal hromádku neštěstí, která se za sebe nedokázala postavit. Zašlo to tak daleko, že jsem kvůli Milanovi dospěla do fáze, kdy jsem nechtěla žít.

Stála jsem na mostě a byla rozhodnutá, že skočím. Stačilo málo a já bych to udělala. Pak na mě promluvil kolemjdoucí muž. ,,Vážně není nic, proč bys tady chtěla zůstat?“ otázal se a já se podívala jeho směrem. ,,Nechte mě být. Jsem rozhodnutá, že to udělám,“ odsekla jsem, ale moje odhodlání upadalo. ,,Máš děti?“ pokračoval muž v dialogu.

Rozvod bylo to, co jsem měla udělat už dávno

,,Mám dvojčata. I jim bude lépe, když tu nebudu,“ opáčila jsem. ,,Určitě jsi skvělá maminka,“ přesvědčoval mě trpělivě. Pak si ke mně sedl a mluvil a mluvil. Vyzdvihoval moje kvality. Přišlo mi absurdní, že úplně cizí člověk mluví o mých přednostech. Šlo z něj ale něco, co mě donutilo slézt a vzít život do svých rukou. Začala jsem prací. Znovu jsem se vrátila do agentury.

Začala jsem opět hubnout. To nejtěžší jsem stále odkládala. A to opustit Milana. Nejprve mě nebral vážně, ale pak pochopil, že jsem ho prokoukla. Rozvod byl utrpením, ale stálo to zato. Dnes mám za sebou ½ maraton a v reklamce jsem špička ve svém oboru. A naši kluci? Poděkovali mi za to, že jsem jejich otce opustila. On totiž svoje manipulátorské dovednosti zkoušel i na ně. Onoho muže, kterého jsem potkala na mostě, jsem od té doby neviděla. Nicméně mi otevřel oči a já začínám znovu žít.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články