Michal (43): Bez vousů vypadám jako idiot. Probuzení v nemocnici bylo obzvláště bolestné

Michal (43): Bez vousů vypadám jako idiot. Probuzení v nemocnici bylo obzvláště bolestné
Zdroj: Unsplash

Michal si už od střední školy na tváři vždy pěstoval nějaký porost. Dodávalo mu to sebevědomí. V posledních deseti letech nedal dopustit na plnovous. Jenže o ten teď přišel...

Jana Jánská
Jana Jánská 04. 06. 2023 14:00

Když se podívám na své staré fotografie z dob, kdy mi na tváři ještě nic pořádného nerostlo, připadám si jako idiot. Mám nevýraznou bradu a působím divně. Proto už nějakou dobu nedám ani ránu bez vousů.

Nechal jsem si narůst plnovous

Zní to možná trochu divně, ale od té doby, co jsem si nechal narůst plnovous, se cítím tak nějak kompletně. Stal se součástí mé identity. Je symbolem mé dospělosti, odvahy a mužnosti. Plnovous jsem měl vždy pečlivě upravený. A to ještě předtím, než se vousy staly natolik módní, že je nosí kdejaký jouda.

Byl jsem na svůj porost na tváři hrdý. A taky jsem se díky němu necítil jako idiot. Podle mě ne každý muž vypadá dobře hladce oholen. Už i pouhé strniště působí lépe. A co teprve pěstěný plnovous...

Občas jsem čelil vtipům a komentářům ohledně mých vousů, prý jsem nejmladší člen ZZ Top... Ale nikdy jsem na to nedbal. Odrážel jsem to taky vtípky. To je podle mě ta nejlepší obrana.

Čekal mě velký šok

Vlastně si moc nepamatuju, co se stalo. Vyrazili jsme s kamarády na kolech, ale víc toho nevím. Prý jsem se v jedné zatáčce ošklivě vysekal. A probudil jsem se až v nemocnici. Mohl jsem se hýbat, ale necítil jsem si tvář. Pohled do zrcadla mi prozradil, že mám celou hlavu omotanou obvazy. A mé vousy byly pryč...

Ještě ten den se za mnou stavili dva kámoši a se smíchem mi vykládali, že jsem si mohl udělat něco ošklivého, ale já místo toho ztlumil pád tváří. Mně do smíchu moc nebylo. Jednak mě obličej trošku začínal zlobil. No a pak jsem cítil lítost nad plnovousem, který byl pryč.

Moje nové já mi nic neříká

Jak jste možná již uhodli, moje sebevědomí teď povážlivě klesá. Bez plnovousu to prostě nejsem já. Naštěstí to vypadá tak, že mi vousy budou růst jako předtím. Už jen musím přečkat tu dobu, než mi dorostou do původní délky.

A ne, nemá to šťastný konec v tom smyslu, že jsem si můj nový vzhled oblíbil a tak podobně. Když se na sebe musím podívat do zrcadla, není to nic radostného. Už aby byl můj plnovous zpátky!

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články