Míša (42): Manžel nerespektuje důležité rodinné pravidlo. Dělá přesně to, co dětem zakazujeme

Míša (42): Manžel nerespektuje důležité rodinné pravidlo. Dělá přesně to, co dětem zakazujeme
Zdroj: Freepik

Při výchově dětí je důležité zachovat důslednost. Pokud jim něco zakážete, měli byste na svém zákazu trvat. Paní Míša bojuje se svým manželem, který dělá přesně to, co zakazují dětem.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 07. 02. 2023 07:00

Mobily jsou opravdové zlo. Je pravda, že k něčemu dobré jsou, například k volání nebo vyhledávání, ale sociální sítě, ty opravdu nenávidím. Předtím jsem proti tomu nic neměla, sama jsem je využívala. Ale od té doby, co jsme pořídili mobily dětem, se na to dívám jinak. Je to hrůza.

Obě děti jsou v pubertě

S manželem Vítkem (45) máme dceru Leu (16) a syna Daniela (13). Oba jsou v pubertě a je to neskutečné peklo. Nikdy by mě nenapadlo, že z mých rozmilých andílků se mohou stát ďáblové. Jejich proměna proběhla jako mávnutím proutku. Na souboje s Leou jsem si už nějak zvykla, ale Daniel mi doteď nikdy neodmlouval.

Naším největším jablkem sváru jsou mobily. Chtěla jsem, aby je děti měly co nejpozději. Nechtěla jsem, aby s nimi šly už do první třídy, jako je to teď někde zvykem. Proto jsme jim je koupili až jedenáctým narozeninám. Těch nářků, že jsou poslední ve třídě, kdo mobil ještě nemá... Ale neustoupila jsem.

Mám jediné pravidlo

Od té doby je to doma hrůza. Své děti neznám jinak než přilepené k obrazovkám mobilů. Vždy si s někým chatuji, natáčejí videa, koukají se na YouTube nebo hrají hry. Na zacinknutí, že jim přijde nová zpráva, jsem doslova alergická. Ale chápu, že některé věci nelze změnit, a tak svoji naštvanost nedávám najevo.

Když jsem se jim pokusila mobily sebrat, to jsem si teprve vyslechla. „Mami, ale jak se jinak dozvím, co máme zítra za úkol? Nemůžeš mi ho sebrat,“ řekl mi Daniel. A tak jsem rezignovala. Mám jen jednu jedinou prosbu. Mobily nepatří ke stolu. Když snídáme, obědváme nebo večeříme, tak ty přístroje nechci ani vidět.

Manžel nerespektuje rodinné pravidlo

Kazí mi to jedna věc, respektive jeden člověk. Manžel můj zákaz nerespektuje a podrývá tím moji autoritu před dětmi. Už několikrát to pravidlo porušil. Předtím jsem ho vždy jen poprosila, aby mobil odložil a věnoval se rodině. Na chvíli to fungovalo, ale teď už mobil tahá ke stolu znovu.

Třeba minulý pátek. „Mohl bys, prosím, ten mobil dát pryč?“ zeptala jsem se ho slušně. „Promiň, šéf mě teď péruje, potřebuju rychle něco dokončit, má mi napsat,“ odpověděl mi a dál se koukal do mobilu. Byla jsem nešťastná. Když můj zákaz nerespektuje ani manžel, tak jak to můžu chtít po dětech? Hlavně si říkám, jaký příklad v něm vidí, když sám mobil nedá z ruky a je na něm pořád přilepený...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články