Nela (32): Manžel se do mě naváží kvůli nadváze. Jenže jsem doma na všechno sama a funguju jen díky cukru

Nela (32): Manžel se do mě naváží kvůli nadváze. Jenže jsem doma na všechno sama a funguju jen díky cukru
Zdroj: Unsplash

Nela byla vždycky hubená. Pak přišlo těhotenství, které na ní zanechalo kila navíc. Sama s tím není spokojená, ale nemá čas, aby se pustila do hubnutí. Manžel se totiž chová jako sobec, s ničím jí nepomůže. Jen chodí a uráží Nelu pro nadváhu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 16. 02. 2023 10:00

Během těhotenství jsem nabrala víc, než jsem měla v plánu. Samotnou mě to trápilo, ale byly důležitější věci, které bylo třeba řešit. Nyní jsem dva roky po porodu. A bohužel, nepodařilo se mi nic shodit. Manžel Luděk (35) se do mě kvůli tomu naváží a uráží mě. Kdyby mi s něčím pomohl, možná bych měla víc času na sebe a mohla zhubnout.

Manžel si zakládá na tom, že žena musí být hubená

Před otěhotním jsem byla poměrně štíhlá. Při svých 170 cm jsem vážila 65 kilo. Nemusela jsem si hlídat, co strčím do pusy. Luděk si vždycky zakládal na tom, že žena má být hubená. Když jsme třeba na ulici potkali nějakou baculku, hned ji kritizoval a nazýval nenažraným prasetem. Aniž by věděl, jestli třeba není nemocná...

Když jsem otěhotněla, nenapadlo mě, že i já budu po čase bojovat s nadváhou. První tři měsíce jsem dokonce nepřibrala ani deko. Měla jsem typické těhotenské nevolnosti, které mi znemožňovaly, abych se přecpávala. Luděk nadšeně jásal, že moje postava nebude těhotenstvím poznamenaná.

To se ale zlomilo na konci čtvrtého měsíce. Nevolnosti ustoupily a já jedla všechno, na co jsem přišla. Luděk jen nevěřícně přihlížel, jak tloustnu. Každý mi říkal, že si mám dopřát, protože to budu potřebovat. A tak jsem jedla a tloustla. K porodu jsem šla s 98 kg. A to bylo vážně hodně. Doufala jsem, že většinu kil nechám na porodním sále a zbytek shodím kojením.

Přibrala jsem na 120 kilo

Z porodnice jsem šla s 92 kg, takže žádná sláva. Kojila jsem jako mourovatá, ale kila nemizela, spíše naskakovala. Luděk už po půl roce začal nadávat, abych se sebou něco dělala. Já vlastně ani nevěděla, jak to myslí. Cítila jsem se unavená a strhaná. A hlavně jsem byla na všechno sama.

To noční vstávání, pak celodenní péče o dítě, to mě vážně zmáhalo. Takže abych měla sílu všechno zvládnout, doplňovala jsem energii jídlem. Klidně jsem během dvou dnů snědla celou Nutellu. Kolikrát se mi stalo, že jsem po nočním kojení dostala hlad a šla vybílit ledničku. Tímto stylem jsem se do roka dostala na váhu 120 kilo.

A to už bylo na Luďka moc, nedokázal se s tím smířit. Když jsme měli jít na oslavu narozenin jeho kamaráda, ranil mě, jako nikdy v životě. „Já tě s sebou nechci. Podívej se, jak vypadáš. Jsi tlustá a nechutná," udeřil na to nejbolestivější místo. „Dokud se sebou něco neuděláš, nemůžeme se spolu ukazovat," dodal a mně bylo mizerně.

Manželství je v ohrožení, ale můžeme za to oba

Od té chvíle jsem se nespočetněkrát snažila zhubnout. Vyřadila jsem sladkosti a nezdravé věci. Každý den jsem si slibovala, že to zvládnu a budu pro Luďka zase přitažlivá. Ale nevyšlo mi to. Nemám totiž sílu. Adámek nedávno oslavil druhé narozeniny. A pořád jsem na něj sama.

Manžel na nic nesáhne. Myslí si totiž, že když chodí do práce, dál už nic nemusí. V životě syna nepřebalil, nešel s ním sám ven. Zkrátka mi neumožnil, abych na sebe měla více času. A já už asi ztratila motivaci. Moje manželství je v ohrožení a na první pohled se zdá, že je to moje vina. A to proto, že jsem tlustá. Kdyby mi však manžel víc pomáhal, bylo by to jinak. Takhle jedu jako mašina, kterou pohání vlastně jen cukr. Dokud se Luděk nezmění, tak já na svoji změnu mohu také zapomenout.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články