Ludmila (52): Manžel mi tloustne před očima. Přistihla jsem se při hrozné myšlence

Ludmila (52): Manžel mi tloustne před očima. Přistihla jsem se při hrozné myšlence
Zdroj: Freepik

Ludmila už se na svého manžela Otakara nedokáže ani podívat. Když jejich syn dospěl a odešel z domu, Otakar změnil svůj přístup k životu. Sedí doma a v jednom kuse se něčím cpe. Za poslední rok přibral přes 12 kilo. Ludmila už se za něj i stydí. A zvažuje, že by ho opustila.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 01. 2023 07:00

I když můj manžel Otakar (55) nikdy nebyl žádný sportovec, váhu i postavu si udržoval. V poslední době ale mám pocit, jako kdyby se o sebe přestal starat. Jí, co se mu zlíbí, tloustne mi před očima. A já se přistihla při myšlence, že už s ním kvůli tomu nechci být.

Manžel se po odchodu syna uzavřel

Možná to, že je mi manžel teď odporný, je i moje vina. Vařím tak, jak si řekne. A také podle toho vypadá. Podstrojuji mu omáčky, knedlíky a smažené jídlo, které má ze všeho nejraději. Vařila jsem tak vždycky, ale asi ne v takové míře. Co syn Lukáš (22) vylétl z baráku, manžel se hodně změnil. Stal se z něj sedavý pecivál, který v jednom kuse jenom jí.

Všimla jsem si toho už před rokem. Přesně v době, kdy se syn odstěhoval. Už neměl nikoho, kdo by ho vytáhl na kolo nebo do bazénu. Lukáš je oproti svému otci sportovec tělem i duší. Dokud bydlel doma, udržoval manžela ve formě.

Co za sebou zavřel dveře, Otakar se hodně uzavřel. Nejraději ze všeho sedí u televize a poroučí si jídlo. První měsíce jsem mu podstrojovala, protože jsem viděla, jak je ze synova odchodu smutný. Mým úkolem bylo manžela rozveselit a dělat, co mu na očích vidím. Dnes vím, že to byla cesta do pekel.

V jednom kuse jenom jí

Rok se s rokem sešel a Oťas je o víc jak dvanáct kilo těžší. Možná vám to na první pohled nepřijde moc. Zdání ale klame. Tím, že manžel není příliš vysoké postavy, je na něm vidět každé kilo navíc. Dospěl do fáze, kdy byste u něj krk hledali jen těžko. Jeho tři brady nejsou nic, co by mě vzrušovalo. Když k tomu přičtu to, jak zapáchá a zadýchává se do schodů, jímá mě lítost a vztek zároveň.

Aniž bych mu nejprve řekla, že přibral a je na čase něco dělat, vzala jsem to z jiného konce. Nenápadně jsem mu začala na talíř podsouvat zeleninové přílohy a ubrala na smaženém. Bystrý a rozežraný manžílek se ale nechtěl nechat ošidit. Začal si ty své nezdravé pochoutky kupovat cestou z práce.

Nejprve spořádá večeři, kterou jsem připravila. Zjevně proto, aby eliminoval případnou hádku. Zhruba po hodině vytáhne z tašky kyblík smažených stripsů, které zasype hranolkami a polije tatarkou. To s rozvaleným pupkem a nohama nahoře spořádá u televize. Nechybí ani pár vychlazených lahváčů. Ten pohled je žalostný.

Je mi tak odporný, že zvažuji odchod

V noci se převaluje, upouští plyny, které zrovna nevoní po fialkách. Chrápe jako medvěd a blbě spí. Pochopila jsem, že moje strategie nezafungovala. Nezbylo mi tedy nic jiného, než mu na rovinu říct, že to takhle dál nejde. Oťas se ale postavil na zadní. Ospravedlňuje svoje obžerství a ještě se naštval, že mu říkám, co má jíst.

I když už nejsme nejmladší, nemyslím si, že náš život v padesáti skončil. Máme jeden druhého, mohli bychom toho tolik podnikat. Copak to ale s tlustým chlapem jde? Vždyť já už se za něj stydím. Už si neumím ani představit, že bychom spolu šli do bazénu. Jeho tělo je nechutně obtloustlé. Necítím se vedle něj dobře. Čím dál tím častěji se mi do hlavy vkrádá myšlenka, že bych od něj odešla. Možná je to pokrytecké, ale už to není ten muž, kterého jsem si kdysi brala.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články