Alena (58): Z manžela se stal líný pecivál, žije jen televizí. Musím najít způsob, jak ho z toho dostat

Alena (58): Z manžela se stal líný pecivál, žije jen televizí. Musím najít způsob, jak ho z toho dostat
Zdroj: Unsplash

Alena se snaží probrat svého manžela z lenosti, do které upadl v posledních letech. Fandův život se scvrknul na cestu do práce, jídlo a televizi. Už spolu nikam nechodí. A co hůř, už spolu ani nemluví. Alena ho ale miluje a nechce ho v tom nechat. Jen zatím nenašla způsob, jak Fandu rozhýbat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 06. 2022 10:00

I když jsem o osm let starší než můj manžel, možná jsem nakonec v jistém smyslu mladší já. Fanda (50) se změnil k nepoznání a já nevím, jak ho donutit vstát ze sedačky. Stal se z něj obtloustlý upocený mrzout, který se vidí jen u televize. A nejlépe s horou jídla. Zatím jsem nenašla zaručený tip, jak ho přimět k pohybu.

Manžel hodně zlenivěl

Změna se připlížila velmi nenápadně. Lenivět začínal v době, kdy u nás ještě bydlel syn Michal (25). Sotva Fanda přišel z práce, hodil brašnu do rohu, otevřel si lahváče a usedl k televizi. Díky Michalovi se ještě občas ze sedačky zvedl. Syn byl vždycky hodně aktivní, a tak tátu někam bral. Občas ho vytáhnul na kolo nebo na ryby.

Jenže když se Michal odstěhoval, manželova lenost a odevzdanost věku nabrala na obrátkách. Přes týden neudělal krok navíc. Jezdí do práce i z práce autem. Když přijde domů, už otvírá lednici a nakládá si hory jídla a valí se s tím k televizi. Tam sedí třeba od šesti hodin až do půlnoci. Ani se nezeptá, jaký jsem měla den.

Vlastně spolu mluvíme jen o jídle a televizním programu. Byli jsme zvyklí, že víkendy trávíme buď na chalupě, nebo jedeme na výlet. Teď je to obrovský problém. Fanda vstane o víkendu kolem jedenácté, nají se a pak se odevzdaně rozvalí k televizi. A tam smrdí až do večera. S jeho upadající energií souvisí i hygiena. Vypozorovala jsem totiž, že ji zanedbává.

Volný čas trávíme každý po svém

Zuby si vyčistí, jen když na něj uhodím. Jinak je jeho kartáček suchý celý týden. Do sprchy si zaleze, až když ho napomenu, že se za ním táhne pach potu. Myslela jsem si, že je to jen nějaké jeho období, které časem odezní. Jenže on je v tom stavu déle jak rok. Nejhorší je fakt, že jde všechno ruku v ruce.

Nehýbe se a jen jí, takže nekontrolovatelně přibírá. Kila navíc ovlivňují i jeho fyzičku. Když má vyjít schody, funí jako o závod a další hodinu to rozdýchává. Nechodí mezi lidi. Jeho největší přítel je televize. Občas mám pocit, že jsem pro něj neviditelná. Po těch letech, co jsme spolu, jsem si dovolila říct, že se mi nelíbí, jak žije.

Fanda ale nikde problém nevidí. Hájí se tím, že v padesáti už mi nemusí nic dokazovat, ani se dělat hezčím. Když mu povím, že to dělá v první řadě hlavně kvůli sobě, tak protočí panenky. Narovinu jsem mu řekla, že já takhle žít nehodlám. Mě nestačí cesta od lednice k sedačce. Chci od života víc. Takže trávíme svůj volný čas každý po svém.

Musím najít způsob, jak ho donutit zase žít

Zatímco Fanda je spokojený, já nikoliv. Vnímám, jak nás to odcizuje. Já bych s ním hned někam šla, ale on nechce. A já doma sedět nemůžu. Dál jezdím na kole, chodím plavat a snažím se udržet v kondici. A to je mi prosím pěkně o osm let víc než jemu. To, že spolu nespíme, je asi to nejmenší, protože já bych to teď stejně nedokázala.

Jeho tlusté, zpocené a zanedbané tělo mě vážně nepřitahuje. Uvidíme, jak dlouho to celé může fungovat. Kamarádka tvrdí, že mu mám vyhrožovat rozvodem. To se mi ale nechce, protože věřím, že přeci jen najdu donucovací prostředek, který ho znovu probere. Pořád ho miluji a nemám v plánu ho jen tak opustit. To budu raději bojovat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články