Proč mě podvádí? Důvody nevěry u žen a mužů jsou různé

Proč mě podvádí? Důvody nevěry u žen a mužů jsou různé
Zdroj: Unsplash.com
Jaké jsou příčiny nevěry? Vysvětlení nabízejí i vědci, například v teorii sobeckého genu britského evolučního biologa Richarda Dawkinse.Člověk jedná s cílem zachovat svůj druh, vlastní genetickou informaci. Pokud s tímto cílem jedná muž, čím více pohlavních aktů s více osobami učiní, tím vyšší bude pravděpodobnost dosažení cíle. Více partnerů přitom vede k větší genetické různorodosti, což je pro vývoj druhu přínosné. Ženám i kvůli sobeckému genu jde spíše o kvalitní genotyp partnera a také zajištění péče o potomky. Zatímco muži jde o kvantitu, žena i kvůli omezené době plodnosti a časově náročném donošení potomků přirozeně usiluje o kvalitu. Ve skutečnosti jednáme na základě celého souboru vlivů, geny jsou pouze jedním z nich. V současnosti se příčiny lidského jednání hledají především v oblasti psychosociální. Sociální biologové vyzdvihují úlohu hormonů a touhu po zážitcích vyvolávajících příjemné pocity.+ 1 fotka+ 2 fotky

Z hlediska morálního většina lidí nevěru odsoudí. To však neznamená, že by tito lidé dokázali odolat svodům milenky či milence. Z racionálního pohledu vnímáme nevěru jako ohrožení vztahu. Je to zbytečné riziko, něco, co ublíží a zkomplikuje život oběma stranám. Jenže emoce jsou rychlejší než rozum. Touhu a pudy v určité chvíli prostě přestáváme ovládat. Dostáváme tím vztah do krizového stavu, který se jen těžko překonává. Přesto zkoušce nevěry musí čelit většina dvojic. Muži i ženy se totiž nevěry dopouštějí, ač jejich důvody bývají odlišné.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 15. 06. 2020 13:00

Problémy v posteli nebo absence sexu jsou známkou toho, že je ve vztahu něco v nepořádku. Bývá to také prvotní impulz k nevěře. Nemusí přitom jít o stálý problém, mnohem častěji přichází s časem. Prvotní zamilovanost a vzrušení vystřídá stereotyp, s rodičovstvím se dostavuje únava, s věkem klesá libido a atraktivita... Je pochopitelné, že dochází k rozdílným sexuálním potřebám partnerů. Není divu, že své potřeby pak jeden z páru uspokojuje jinde.

Co nabízí milenka?

Bývají to zpravidla muži, kteří jsou nevěrní kvůli fyzickým potřebám sexu. To potvrzuje i psycholožka a vztahová poradkyně Alexandra Schneider Hrouzková v rozhovoru pro server O psychologii. Muži do její poradny docházejí s tím, že nevěra přišla jako následek odmítání sexu ze strany partnerky. Někdy sex partnerka využívá také jako formu odměny. Pro muže je pak přijatelnější najít si milenku, než se nechat vydírat. Nechtějí ničit rodinu, u milenky hledají jenom rozptýlení.

Touha po pozornosti a emocionální hlad

Zatímco muži jednají v područí svých tělesných pudů, ženám je vlastní emocionální přístup, a s tím související touhy. I když to může vypadat, že žena nemá skrze práci, povinnosti v domácnosti a péči o děti chuť na jiné zážitky, opak je pravdou. Může jí chybět pocit, že je milována a že je stále přitažlivá. Pociťuje nedostatek pozornosti, emocionální podpory a pochopení ze strany partnera. Také psycholožka Kristýna Zavadilová pro server iDnes z vlastní praxe udává, že nejčastějším důvodem nevěry ženy je nezájem partnera.

Protože ženy u milenců hledají zpravidla uspokojení svého emocionálního hladu, nevěra ženy pak nemusí okamžitě přerůstat do fyzického kontaktu. Ostatně žádná definice nevěry neexistuje, záleží jenom na tom, jak to vnímají partneři.

Jak nevěru vysvětlují vědci? PODÍVEJTE SE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články