Radka (29): Chtěla jsem okolí dát najevo, jak se mám dobře. Teď se mi to všechno krutě vrací

Radka (29): Chtěla jsem okolí dát najevo, jak se mám dobře. Teď se mi to všechno krutě vrací

Radka chtěla všem dokázat, že se má skutečně dobře. Bohužel k tomu zvolila špatnou cestu, která ji v dospělosti dohnala způsobem, který by ji nenapadl ani v těch nejhorších snech.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 23. 10. 2021 08:00

Děti jsem si vždycky moc přála, ale nikdy jsem nepotkala toho pravého. Často jsem se stěhovala, střídala práce a hledala pro sebe to pravé. Pokaždé, když jsem měnila bydliště, jsem si potřebovala půjčit. Na provizi realitní kanceláři, vybavení, kauci. Starý byt jsem sice vždy prodala, ale nikdy jsem za něj nedostala tolik. Navíc s jídlem roste chuť, takže jsem koukala pořád po dražším nábytku.

Zjistila jsem, jak si půjčit bez potvrzení příjmu

Když už jsem neměla partnera ani rodinu, chtěla jsem, aby si ostatní mysleli, že se mám dobře a jsem v práci úspěšná. Popravdě, měla jsem jen průměrný příjem, který sotva vystačil na samostatné bydlení. Byla jsem tak posedlá touhou, aby si ostatní mysleli, že se mi vážně daří, že jsem si půjčovala skoro na vše. Na nový telefon, na chytré hodinky. Zjistila jsem, že do určité částky po mně úvěrová společnost nechce potvrzení příjmu, a tak mi dají skoro cokoliv.

Půjčovala jsem si na dovolené, dárky i drahé oblečení. Pokud jsem věděla, že mi někde půjčí, okamžitě jsem si o peníze zažádala. Vždy jsem si říkala, že si najdu přivýdělek a lehce to splatím. Nebo že to zaplatím, až dostanu vánoční prémie. Nikdy jsem však mimořádnou splátku neposlala, ačkoliv jsem si vždy dávala pozor, aby vše odešlo včas. Nechtěla jsem se dostat do problémů.

Potkala jsem novou lásku

Pak přišla chvíle, kdy mi už nikdo nic nepůjčil. Byla jsem už příliš zadlužená. Sice jsem stále měla práci a splácela včas, o další úvěr jsem si však zažádat nemohla. Pak přišla pandemie koronaviru, mně se výrazně snížily příjmy a zaplatit vše pro mě bylo opravdu složité. Také jsem tou dobou potkala Jardu. Velmi brzy se začal bavit o dětech, což by každé holce imponovalo. Já však měla jiný problém.

Věděla jsem, že nemohu odejít na mateřskou, protože za mě nemá kdo platit dluhy. Styděla jsem se Jardovi přiznat, jaká částka mi měsíčně z účtu odchází. Navíc by to ani nemohl platit sám, to by zkrátka nešlo. Tak jsem se začala vymlouvat, proč děti zatím nechci. "Ještě chci cestovat, víš?" řekla jsem. A tak jsem od něj dostala k Vánocům zájezd na Kanáry. Nebyla to žádná exotika, ale bylo to vše, co si momentálně mohl dovolit.

Vyšel mi vstříc a já pořád lžu

Pak jsem se vymlouvala na vlastní bydlení. Tak Jarda zajistil, že jsme si mohli koupit menší baráček na rekonstrukci za městem. Nikdy nezpochybnil moje negace, proč ještě děti nechci, a vycházel mi vstříc. Cítím se jako největší lhář. Jelikož jsem předlužená, nikde mi neudělají ani konsolidaci půjček, už jsem to zkoušela.

Do insolvence jít nechci, nepřežila bych tu ostudu. Vždyť já se tu celou dobu chvástám, jak úžasný mám život! Nevím, co mám dělat. Nechci se dostat do situace, že nebudu moct zaplatit. Přemýšlím, zda pracovat na mateřské. Ale z čeho zaplatím splátky ten měsíc, kdy třeba nic mít nebudu? Vždyť já nemám žádné úspory... Jednou mi dojdou výmluvy. Nedokážu ani říct, jak všeho lituji.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články