Richard (65): Na stará kolena žárlím. Soused mi začal lézt do zelí a tráví až moc času s mojí manželkou

Richard (65): Na stará kolena žárlím. Soused mi začal lézt do zelí a tráví až moc času s mojí manželkou
Zdroj: Unsplash

Pan Richard se bojí o blaho svého manželství. Jeho Boženka se začala starat o souseda Borka, kterého opustila žena. Na Richardův vkus spolu tráví spoustu času. Boženka s ním chodí do divadla, peče mu bábovku. I ve svém věku má Richard najednou strach, že by mu mohla být nevěrná.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 28. 12. 2022 07:00

S Boženkou (64) bydlíme už od nepaměti v panelovém domě na jednom z pražských sídlišť. V domě známe všechny sousedy. Těmi nejbližšími nám byli Jaruna (63) a její manžel Borek (66), který teď zůstal na stará kolena sám, protože od něj žena odešla. A ten starý kohout mi normálně začal lézt do zelí.

Manželka se začala starat o rozvedeného souseda

Vždycky jsme je považovali za trochu víc než jen sousedy. Manželka Boženka si s Jarunou hodně rozuměla. Než se z nás stali důchodci, ty dvě spolu trávily poměrně dost času. Chodily společně plavat, nebo si zašly do divadla. Já s Borkem sem tam skočil na pivo. Měl jsem ho vlastně docela rád.

Tomu je teď konec! Přesně nevím, co se stalo, ale Jaruna ho ze dne na den opustila. Když nám to říkal nad sklenicí čerstvě natočeného piva, bylo mi ho líto. „Zůstanu na stáří sám," litoval se. „Houbeles! Máš nás," utěšovala ho moje manželka. „Jo, máš nás," zopakoval jsem její slova. Zatímco já to říkal jen ze slušnosti, Boženka to myslela vážně.

Začala se o Borka starat. Když doma voní bábovka, nesmím se jí ani dotknout. „Necháš to! Ta je pro Borka, aby měl," pleskne mě žena přes ruce. „Jdu za ním na čaj, zatím můžeš pověsit prádlo," dodá a práskne za sebou dveřmi. Obvykle se vrátí tak za tři hodiny a se spokojeným úsměvem na tváři. „Co říkal?" zajímám se pokaždé. „To nesmím říct, je to jen mezi námi," odbyde mě vždy stejně.

Bojím se, že s ním žena něco má

Dokonce ho začala zvát ven. Na divadelní představení, kam dřív chodila s Jarunou, teď chodí s ním. Koupila si kvůli tomu i nové šaty. Jako chlap, který má svoji ženu rád, jsem se hned ptal, proč nejde se mnou. „Vždyť ty bys stejně nešel. A Borek je rád, že s ním jdu," řekla před zrcadlem a kontrolovala, zda jí to sluší.

Takže zatímco já sedím doma a čekám na ni, ona se někde baví s naším opuštěným sousedem. Netrvalo to dlouho a začaly se šířit klepy. Jedna sousedka si mě nedávno odchytla a zdvořile se zeptala: „Vám nevadí, že se vaše žena schází s Borkem? Říká se totiž, že spolu něco mají." Tvářila se u toho soucitně.

„Jen se ho snaží povzbudit," odpověděl jsem ledabyle. To až za dveřmi našeho bytu jsem pustil vztek ven. To by mi přece neudělala. Má mě ráda a jen nechce, aby byl Borek sám, utěšoval jsem sám sebe. Nejsem si ale zcela jistý, že to tak je. Mám pocit, jako kdyby se Boženka změnila. Už se mnou skoro ani nemluví. Všechno se točí kolem Borka a jeho štěstí.

Soused básní o mojí ženě

Nedávno jsem ho vytáhnul na pivo, abych se ujistil, že mezi nimi nic není. Borek celý večer mluvil o mé ženě. „Boženka je vážně skvělá. Ty máš takové štěstí, že ji máš. Hned bych ji bral," zasnil se. „Boženka je ale moje žena, takže na ni zapomeň," okřikl jsem ho. „Ježíši, neboj se. Já bych ti ji přece nikdy nevzal," uklidňoval mě.

„To jedině, kdyby sama chtěla..." řekl záhadně. A já teď nevím, co s tím. Nemůžu jí přece zakázat, aby za ním chodila. Jsme ve věku, kdy si říkám, že nám nevěra už nehrozí. I tak ve mně hlodá malý červíček pochybností. Říká se, nikdy neříkej nikdy.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články