Sandra (29): Bratr mého přítele je nemakačenko a vyžírka. Musíme se ho rychle zbavit

Sandra (29): Bratr mého přítele je nemakačenko a vyžírka. Musíme se ho rychle zbavit

Sandřin přítel Radim se snaží pomáhat svému bratrovi. Honza je vypočítavý vyžírka, který se veze na cizí účet. Radim to ale nevidí a dál mu pomáhá. Sandra se mu sice snaží ukázat, jak to je ve skutečnosti, ale Radim na to nebere ohled. Musí se Honzy zbavit dřív, než bude pozdě.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 02. 2023 17:00

Radim (31) se rozhodl, že pomůže svému nenapravitelnému bratrovi Honzovi (25), který je typický nemakačenko a vyžírka. A tak Radima vysává. Ten bohužel po smrti rodičů drží nad bratrem ochrannou ruku. Mě už ale nebaví dívat se na to, jak se nechává využívat. Je na čase zakročit.

Přítel k nám vzal svého bratra

Vždycky, když mi Radim o svém bratrovi Honzovi vyprávěl, musela jsem si ťukat na čelo. Byl to mazánek rodičů, všechno dostával na zlatém podnose. Zatímco Radim si musel každou věc tvrdě vydřít, bráška nemusel nic. Když před čtyřmi lety oba rodiče zemřeli, s Honzou byl konec. Velmi rychle skončil na ulici a stal se z něj žebrák.

Jakmile to Radim zjistil, rozhodl se, že bráchovi pomůže. Když se mě zeptal, jestli by u nás mohl dočasně bydlet, měla jsem říct ne. Nechtěla jsem ale být za zlou, a tak jsem na to kývla. Honza se nastěhoval s jednou taškou v ruce. Smrděl na sto honů a mně se z něj zvedal žaludek.

Jen nás využívá

Radim o něj začal pečovat jako o krále. Nově mu vybavil celý pokoj, který jsme mu museli uvolnit. Zaplatil jeho dluhy, které nebyly zrovna nízké. Slušně ho oblékl a do startu mu dal nějaké peníze. Dokonce mu pomáhal shánět práci. Honza ale pracovat nechtěl. Sotva někam nastoupil, po měsíci už zase seděl doma a nechal se obskakovat.

Místo toho, aby ho Radim hnal bičem, tak mu začal každý měsíc posílat peníze na účet. Prý aby měl na jídlo, na oblečení a nemusel někde žebrat. Po mně se dokonce chce, abych pro něj vařila, prala mu a starala se o něj jako o hosta. Přitom já jasně vidím, o co tady jde. Honza svého bráchu jen využívá. Ví, že je to dobrá duše, která ho nenechá znovu padnout na dno.

Musím se té vyžírky zbavit

Aby se něco změnilo, musí se mi podařit Radimovi otevřít oči. Ukázat mu, že ho brácha využívá a sám se o vlastní nápravu nesnaží. Než se k nám nastěhoval, mluvili jsme s Radimem o tom, že bychom už rádi měli dítě. To se kvůli bráchovi odložilo na neurčito. Myslím, že je na čase téma založení rodiny znovu otevřít.

Radim má právo na svůj život. Není jeho povinností řešit problémy svého bratra. Doufám, že se mi ho podaří přesvědčit, aby bratra poslal pryč. Dostal možnost změnit svůj život. A pokud toho nevyužil, je to jeho volba. Já už nechci dál přihlížet tomu, jak se Honza veze na Radimův účet.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články