Soňa (34): Už dva roky jsem v celibátu a naprosto mi to vyhovuje. Předchozí zhýralý život mi přinášel jen problémy

Soňa (34): Už dva roky jsem v celibátu a naprosto mi to vyhovuje. Předchozí zhýralý život mi přinášel jen problémy
Zdroj: Freepik

Soňa si zvolila život v celibátu nejprve dočasně, ale pak si uvědomila, že je maximálně spokojená. Uběhly už dva roky a libuje si, jak jí sex konečně nekomplikuje život.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 03. 08. 2023 10:00

Kdysi jsem bývala sexem skoro posedlá, nedokázala jsem si bez něj představit vztah a nikdy jsem delší dobu neabstinovala. Pak jsem se potřebovala dostat z dalšího toxického vztahu a pomohlo mi vyzkoušet celibát. Už jsme v něm zůstala. 

Chtěla jsem se vymanit ze závislosti na sexu

Můj přístup k sexu byl od začátku pokřivený. Buď jsem si tím chtěla něco dokazovat, ovládat partnera, anebo se mu snažit zalíbit. Ať už za to mohla špatná výchova, blbá parta nebo prostě první partneři, ocitla jsem se v začarovaném kruhu. 

Sex byl pro mě nástrojem, jak si partnera udržet, případně ho odpoutat od někoho jiného. Uznávám, že jsem udělala dost chyb. Nejvíc jsem to ale odnášela sama. Nikdy jsem se necítila doopravdy milovaná nebo šťastná. 

Před třicítkou jsem potkala někoho, kdo mi zlomil srdce a já se přes to nemohla přenést. Byla jsem schopna udělat cokoliv, aby mě dotyčný neopustil. On toho uměl nehezky využít. Z nesnází mě vytáhla až dobrá kamarádka, která mi otevřela oči. Řekla mi upřímně, že bych potřebovala žít chvíli v celibátu. Sama se tak prý dostala z toxického vztahu. 

Nemít sex mi připadalo jako nejíst a nepít

Zdálo se mi to jako pěkně praštěný nápad. Vždyť sex je tak přirozený, jako dýchání! Kamarádka mi vyprávěla, jak to pro ni bylo zprvu těžké a já si chtěla dokázat, že to pro mě nebude problém. Zní to neuvěřitelně, ale po dvou měsících jsem si připadala jako znovuzrozená.

Něco ze mě spadlo, počáteční pnutí naprosto zmizelo. Byla jsem schopná logicky uvažovat, na posledního partnera, co mě občas rád využil, jsem úplně zapomněla. Nedokázala jsem dokonce pochopit, co se mi na něm tak líbilo. Byla jsem zřejmě v zajetí vlastních pudů.

Po čtvrtroce jsem se cítila skvěle, asi jako někdo, kdo přestal na nějakou dobu pít alkohol. Napadlo mě, že už je asi čas vrátit se k "normálu" a začít opět se vztahy se vším všudy. Něco se ale změnilo - už jsem neměla chuť se do všeho pouštět bezhlavě. 

Vidím, kolik energie bych ze sebe zbytečně vydávala

Byla jsem na několika schůzkách a dovedla si živě představit, jak mohly skončit. Neměla jsem už ale chuť zajít "dál". Cítím, že jsem se s každým mužem ochudila o kus sebe samé, těžko se to ale vysvětluje. Setrvávám v celibátu už přes dva roky a jsem spokojená, nic mi nechybí.

Možná jen čekám na toho pravého. Ačkoliv jsem poznala muže, který také nevyžaduje žádné intimnosti a rozumíme si. Nevím, kam to směřuje, zda pouze k přátelství. Nicméně jsem vděčná za to, že jsem poznala kouzlo celibátu. Je to takový detox pro můj dosavadní poměrně zhýralý život, ale jistě to není ideální volba pro každého.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články