Martina (28): Suchej únor mi málem zničil vztah. Já vydržela bez alkoholu celý měsíc, ale můj přítel ne

Martina (28): Suchej únor mi málem zničil vztah. Já vydržela bez alkoholu celý měsíc, ale můj přítel ne
Zdroj: Unsplash

Slečna Martina se rozhodla zapojit do akce Suchej únor a přemluvila k tomu i svého přítele. Měsíc bez alkoholu by byl fajn i pro jejich zdraví. Nenapadlo je ale, jak moc to zamává s jejich vztahem.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 04. 03. 2023 10:00

S Lubomírem (30) žijeme spolu skoro tři roky. Myslela jsem si, že náš vztah nemůže nic ohrozit. Nakonec jsme se málem rozešli kvůli tomu, že jsme si řekli, že nebudeme měsíc pít alkohol.

Chtěla jsem změnu

Náš životní styl by se opravdu nedal označit za zdravý. V posledních třech letech jsme pili ve velkém. Víno jsme si dávali skoro každý den a o víkendu se k tomu přidaly i party u kamarádů nebo večírky s kolegy z práce. A tak to bylo týden co týden. Asi nikoho nepřekvapí, že ani jeden z nás necvičil a zdravě jsme také moc nejedli.

O akci Suchej únor jsem slyšela už dřív, ale vždy jsem si myslela, že je to blbost. Proč bych se měla dobrovolně na měsíc vzdávat pití? Nechápala jsem, že do toho někteří lidé jdou. Nicméně s příchodem nového roku jsem si řekla, že chci žít zdravěji. Začala jsem chodit cvičit a víc dbát na to, co jím.

Bylo to někdy těžké

Jako další přišlo omezení pití alkoholu. Chtěla jsem začít postupně a doufala jsem, že Lubomíra také přemluvím k menší spotřebě. A tak mi přišlo, že Suchej únor se k tomu hodí. Nejdřív vypadal opravdu nadšeně. „Rád do toho s tebou půjdu,“ řekl mi. A tak jsme na začátku února přestali pít.

Nedělalo mi to žádné problémy. Když jsem šla s kamarády ven, dala jsem si prostě něco nealkoholického. Největší zkouška přišla vždy v pátek, když jsme si chtěli udělat hezký večer. K němu neodmyslitelně patřilo víno, což bylo teď tabu. Ale vydrželi jsme to.

Lhal mi do očí

Jenže Lubomír výzvu nedodržel. Když byl před pár dny s kamarády venku, vrátil se domů pozdě, někdy kolem druhé hodiny. Jak si ke mně lehnul do postele, bylo mi to jasné, že pil. Alkohol z něj byl cítit na sto honů. „Nic jsem neměl. Kamarádi kolem mě pili, ale já opravdu ne,“ zapíral, když jsem se ho na to ráno zeptala.

Bylo mi jasné, že lže. A tak začala jedna z největších hádek. Řekli jsme si spoustu věcí. Já jsem Lubomíra označila za lháře a pokrytce, on se zase strefoval do mě, že vždy musí být po mém a že jsem hrozně panovačná. Další dva dny jsme spolu nemluvili a nemohli si přijít na jméno. Nikdy by mě nenapadlo, že se kvůli takové prkotině můžeme tak pohádat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články