Simona (53): S manželem se jen hádáme. Pokud nám nepomůže poradna, zbývá už jen rozvod

Simona (53): S manželem se jen hádáme. Pokud nám nepomůže poradna, zbývá už jen rozvod
Zdroj: Freepik

Simona s Pepou procházejí silnou manželskou krizí. Hádají se skrze hlouposti. Už spolu ani nespí. Simonu to velmi trápí, takže se s manželem domluvili, že začnou chodit do poradny. Jenže ani ta jim nepomáhá. I když se Simona rozvádět nechce, bojí se, že je to jediné východisko.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 05. 2022 10:00

Nemyslela jsem si, že zrovna mě s Pepou (55) potká manželská krize. Něco se v našem vztahu děje a my to nedokážeme pojmenovat. Už spolu neumíme normálně mluvit. Stále se hádáme, urážíme se, ale nevíme proč. Na rozvod nechce pomyslet ani jeden z nás. Společně jsme se rozhodli pro návštěvu manželské poradny. Pokud nepomůže ani ta, bojím se, že na rozvod stejně dojde.

Doma se jen hádáme

S manželem jsme se brali před více jak třiceti lety. Pepan byl mou druhou velkou láskou. Zažili jsme spolu vážně hodně. Jak to dobré, tak to špatné. Zvládli jsme smrt mých rodičů, která mě hodně zasáhla. A nebýt manžela, nevím, kde bych dnes byla. Překonali jsme i finanční krizi, která trvala tři roky, protože Pepa byl dlouho bez práce.

Vychovali jsme společně syna Matěje (25), který se už před časem osamostatnil. Dalo by se říct, že nám v životě nic nechybí. I tak se ale s manželem zhruba poslední rok jen hádáme. Sotva vejde do dveří, už mě jímá vztek. K rozčílení mi stačí i jen tón hlasu, kterým mě pozdraví. Bezdůvodně na něj vyjíždím a hledám chyby, které možná ani neexistují.

Nejsem v tom ale sama. Pepa to má stejně. Jen mě vidí, už se hádáme. Jsme schopni porafat se skrze hloupost. Nedávno jsem našla jeho ponožku za pračkou a byla z toho hádka na dva dny. Přitom taková prkotina. Manželovi též stačí málo. Před časem jsem vypila jeho víno a už byl problém na světe.

Zeptala jsem se manžela, co to s námi je

Sotva ráno vstaneme, už jsme v sobě. Během vaření kávy se třikrát pohádáme. Další hádka nás čeká při odchodu, ve dveřích se nemůžeme dohodnout, kdo zamkne. Hádáme se i v autě cestou do práce. Máme většinu cesty stejnou. Manžel mě vysadí u práce a pokračuje dál. Obvykle z auta vystupuji naštvaná z další nesmyslné hádky.

Dokud jsme spolu ještě spali, nějak se to dalo. Po sexu byl většinou pár dní klid. Jenže teď už spolu ani nespíme. Poslední měsíce si sex s ním neumím představit. On to má zjevně stejně, protože ho po mě nevyžaduje. Podvědomě jsem věděla, že s naším vztahem musíme začít něco dělat, nebo to skončí špatně. Šla jsem tedy za manželem.

„Pepane, co to s námi je? Proč se pořád hádáme?" začala jsem. On se na mě odevzdaně podíval a zmohl se jen na pokrčení ramen. Myslíš, že je to na rozvod? Vážně už spolu nedokážeme normálně mluvit?" pokračovala jsem. Ne! To ne! Já žádný rozvod nechci," reagoval hbitě. Co s tím tedy uděláme?" zeptala jsem se.

Pokud nepomůže ani poradna, musíme od sebe

Napadla nás manželská poradna. Pepovi je sice trapné vykládat nějaké cizí ženské o našem životě, ale moc na výběr nemáme. Už jsme byli na čtyřech sezeních. Situace u nás doma je ale neměnná. Žádná zásadní změna nepřichází, a to ani v posteli. Naopak. Už i spíme odděleně. Každé ráno si slibuji, že na něj budu hodná, ale vydržím to jen prvních pár minut.

Vím, že se máme rádi a chceme být spolu. Současně s tím ale neumím změnit svůj přístup. Jako kdybych měla ponorkovou nemoc, nebo já nevím... V poradně nám navrhli, abychom spolu jeli na dovolenou. Změnili prostředí. Terapeutka nám naznačila, že je to jedna z posledních šancí. A já se začínám vážně bát, že pokud nám dovolená nepomůže, musíme od sebe. Neumím pojmenovat, co nám ve vztahu chybí, nebo naopak přebývá. Nechci se rozvádět, vážně ne.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články