Štěpánka (25): Můj přítel neumí šetřit, svým chováním žene náš vztah do záhuby

Štěpánka (25): Můj přítel neumí šetřit, svým chováním žene náš vztah do záhuby
Zdroj: Freepik

Štěpánku přestalo bavit, jak všechno platí sama. Co její přítel Rupert změnil práci a bere míň peněz, spoléhá na to, že ona všechno zaplatí. Dokonce mu každý měsíc posílá pět tisíc korun. Rupert si totiž neumí některé věci odpustit. Je jasné, že to takhle dál fungovat nemůže...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 03. 2023 10:00

S Rupertem (27) chodím už tři roky. První dva považuji za celkem klidné a šťastné. Poslední rok se ale v jednom kuse hádáme. Důvodem jsou peníze, které podle mě zbytečně rozhazuje. Neušetří ani korunu, což mi hrozně vadí. Plánovala jsem s ním rodinu, ale teď o tom začínám pochybovat.

Platím všechno sama

Do vztahu jsem přišla s finanční rezervou, ze které za poslední rok nezbylo vůbec nic. A může za to Rupert. Ani v době, kdy je všechno drahé, si neumí odtrhnout od pusy. Musí mít všechno nové a značkové. K tomu hodně kouří a chodí do hospody, což nás už stálo víc než dost.

Myslím, že to celé začalo před rokem, když jsme spolu začali bydlet. Koupila jsem si menší být, který splácím. Splátka na hypotéku není zrovna nízká, a tak jsem hned chtěla, aby mi něco přispíval. Nemůže u mě bydlet zadarmo. Ze začátku s tím nebyl problém a posílal mi část splátky.

Během dalšího půl roku přišel o práci, kde bral docela hezké peníze. Záhy si sice našel jinou, ale hůř placenou. Automaticky mi přestal přispívat na některé věci. Odneslo to to nejzákladnější – bydlení. Už šest měsíců táhnu všechno sama. Splácím hypotéku, živím auto a hradím chod domácnosti. On si platí tak maximálně účet za telefon.

Jen mě využívá

Sliboval, že tahle práce je jen dočasná, že si určitě rychle něco najde. A já káča tomu věřila a dál všechno platila. Dokonce jsem mu někdy peníze poslala. Třeba když si chtěl koupit nové oblečení nebo jít s klukama na pivo. Stalo se z toho pravidlo a já mu každý měsíc posílám pět tisíc korun, které hned utratí. A to za kraviny.

Když se nám v bytě rozbila pračka, musela jsem sáhnout do úspor a koupit novou. To samé jsem udělala, když se mu rozbilo auto a neměl jak chodit do práce. Vyplázla jsem dvacet tisíc na opravu. Dostalo se mi pouhého díky. A to bylo vše.

Už mi dochází trpělivost. Já si sama nic nekoupím, jen platím. Rupert je samozřejmě spokojený. Vydělává si jen na sebe a zbytek má ode mě. Už nemám žádnou finanční rezervu a jedu na krev. Takže jsem mu musela říct, aby začal něco dělat. To se mu nelíbí a staví se na zadní. Nebála jsem se říct, že jestli to takhle půjde dál, dojde na rozchod.

Musím se ho zbavit

Jen mě finančně vysává a nemá potřebu mi pomoci. A to jsem s ním plánovala budoucnost, rodinu a děti. Ale copak to jde? S jeho chováním příživníka? Rupert je sobec a nechává se mnou živit. Už jsem si pohrávala s myšlenkou, že ho vyhodím, ale ani to nebude nic lehkého.

Jakmile cítí problém, začne mě citově vydírat. Že nemá kam jít, co bude dělat a podobné kecy. Jako kdybych snad měla nějakou povinnost živit ho. Může změnit práci nebo požádat svoji rodinu o pomoc. Musím se ho zbavit dřív než bude pozdě. S takovým člověkem dítě nechci, ani kdyby byl poslední chlap na světě.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články