Vilma (53): Dcera mi celý život tvrdila, že ji někdo navštěvuje v pokoji. Dodnes lituji, že jsem jí nevěřila

Vilma (53): Dcera mi celý život tvrdila, že ji někdo navštěvuje v pokoji. Dodnes lituji, že jsem jí nevěřila
Zdroj: Unsplash

Vilma nenaslouchala své dceři, když se jí svěřovala, že za ní v noci někdo chodí do pokoje. Myslela si, že si Terka vymýšlí, aby byla zajímavá. Když jí ale dcera vyprávěla stejné zážitky i v dospělosti, musela na to Vilma změnit názor.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 15. 11. 2021 14:00

Už když byla dcera Tereza (30) malá, svěřovala se mi, jak se ve svém pokoji bojí. Místo toho, abych se víc zajímala o příčinu, jsem si myslela, že jen fantazíruje. Kdybych mohla vrátit čas, určitě bych ji brala vážně.

Myslela jsem, že si vymýšlí

Celé to začalo, když jí bylo deset let. Pamatuji si to jako včera, když za mnou přišla a s plnou důvěrou se svěřila. ,,Mami, u mě v pokoji někdo je. Cítila jsem, jak se prochází sem a tam,“ začala. ,,Proč jsi mě nezavolala?“ zajímalo mě. ,,Já chtěla, ale nešlo to. Otevírala jsem pusu, ale nevyšla ze mě ani hláska. Celé tělo jsem měla jako zalité v betonu,“ vyprávěla mi, ale já jí nevěřila.

,,To jsi jen tvrdě spala a něco se ti zdálo,“ chlácholila jsem ji. Ona se však nevzdávala a stále u mě hledala útěchu. Pokaždé to mělo jiný průběh. Někdy cítila něčí přítomnost, jindy dokonce viděla, jak se jí hýbe matrace. Co ale bylo vždy stejné, byl ten pocit bezmoci a nemožnost se pohnout a utéct z pokoje.

Nezbystřila jsem ani v době, kdy jsme k ní do pokoje daly mladší sestru Natálku. Když s tím začala i ona, moje důvěra k dcerám klesla. Brala jsem to tak, že se na mě domluvily, že to divadlo budou hrát spolu.

Neřešila jsem to, ani když si začala stěžovat mladší dcera

Na nějaký čas to utichlo a já to přikládala věku. Jednou, ale to jsem holkám nepřiznala, jsem ten pocit někoho dalšího v pokoji měla také. Zřetelně jsem slyšela kroky a cítila, jako by mě někdo upřeně pozoroval. Manžel spokojeně spal, zatímco já si strachy kousala nehty.

O pár let později se to Terce stalo znovu. K pocitu někoho dalšího v místnosti se přidala ukrutná bolest hlavy, brnění rukou a malátnost. ,,Mami, to něco se mi snaží ublížit. Musíš s tím něco udělat,“ prosila mě. Když se k tomu přidal hysterický pláč mladší Natálky, znejistěla jsem. Žádné řešení jejich problému mě ale nenapadlo.

Terka pochopila, že u mě podporu nenajde, a tak se mi s tím přestala svěřovat. Jen byla častěji unavená a nemluvná. V dospělosti si našla přítele Lukáše, ke kterému se přestěhovala. Když odcházela, špitla. ,,Snad se mi to u něj dít nebude, protože bych se po letech ráda vyspala,“ sdělila mi mezi dveřmi.

Vysává to ze mě život, tvrdila mi

Čas plynul a já na to skoro zapomněla. Na nějaký čas nás Terka přestala navštěvovat. Sešly jsme se zhruba po roce a já se nestačila divit, jak dcera vypadá. Jako zombie. Bledá, bez života, bez duše. ,,Co se ti stalo?“ vyjekla jsem. ,,Pořád mě někdo v noci navštěvuje. Myslím si, že se ze mě snaží vysát život,“ povzdechla si. ,,Já už se tomu ani nebráním,“ řekla a mně vyhrkly slzy.

Nechala jsem si jednou známou poradit. Byt, kde žije Terka s přítelem, jsme nechali vysvětit. Stejně jako ten náš. Terka vypadá pořád hrozně, ale prý už se jí to neděje. Tak můžu doufat, že mi říká pravdu a vše se v dobré obrátí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články