Zuzana (44): Bála jsem se, jak dcera přijme macechu. Když se vrátila domů, nestačila jsem se divit

Zuzana (44): Bála jsem se, jak dcera přijme macechu. Když se vrátila domů, nestačila jsem se divit
Zdroj: Freepik

Zuzana se obávala chvíle, kdy bývalý manžel představí dceři její novou macechu. Třináctiletá dívka měla svoji hlavu a razantní názory, nicméně žádné drama se nekonalo. Zuzana už jen sledovala, jak se dcera s macechou stávají velkými kamarádkami. 

Michaela Hájková
Michaela Hájková 27. 05. 2023 19:00

Když jsme se s Danem (50) rozvedli, Agáta to nesla překvapivě statečně. Nikdy jsem ji neponoukala, aby byla na „mojí“ straně nebo cokoliv podobného. Přesto jsem tušila, že se k nové „mamince“ bude chovat s typickým pubertálním despektem. Stalo se ale něco úplně jiného. 

Rozpad rodiny jsme všichni ustáli víceméně dobře

Agáta je velice chytrá holka a jsem vděčná za to, že můj rozvod s Danem zvládla bez dramat. Udělali jsme pro to oba maximum, chtěli jsme se rozejít jako přátelé. Přestože měl Dan tou dobou už novou partnerku, dávno jsem ho nemilovala a neměla jsem s tím problém.

Dceru jsme ale chtěli s novou členkou rodiny seznámit až po určité době, abychom si byli jistí, že je na další změny připravená. Vycházela jsem z vlastní zkušenosti, kdy mě máma po rozvodu ze dne na den přestěhovala ke svému novému příteli a já se s tím pak roky srovnávala po svém. Chodila jsem za školu, přestala doma komunikovat a podobně. 

„Mami, tak táta mě prý příští víkend seznámí s Helenou. To abych si vzala nejlepší šaty,“ řekla ironicky dcera s očima v sloup. Dan už jí naznačil, že má novou přítelkyni a připadalo mi, že mě dcera trochu lituje, neboť já byla stále bez partnera„Hlavně se chovej slušně,“ požádala jsem Agátu, která má obvykle ostrý jazyk, a když se jí něco nepozdává, umí být pekelně upřímná. 

Z Agáty a Heleny jsou pomalu nejlepší kamarádky

„Jak to šlo? Dalo se to vydržet?“ ptala jsem se nedočkavě Agáty po jejím příchodu ještě v předsíni. Byla jsem celý víkend jako na trní. Dcera se tvářila nečekaně nadšeně a to mě zarazilo.

„Helena je hrozně fajn, mami, takže pohoda. Nemusíš mít starost,“ uzavřela téma a já se pak od Dana dozvěděla víc. Celou neděli strávila Agáta s novou „mámou“ na nějakém hudebním festivalu a prý si skvěle rozuměly. Na Instagramu jsem pak viděla jejich společné „selfie“, vypadaly jako sestry. 

Helena má tetování a piercing v nose, je veganka, stejně jako Agáta. Vlastě proti maceše své dcery nemám šanci. Ucítila jsem v sobě osten žárlivosti, přestože by se mi mělo ulevit. Jenomže Agáta doma brzy nemluvila o nikom jiném. Helena pomáhala dceři s výběrem outfitů i školy, půjčila jí knížky a naučila ji poslouchat cool kapely.

Musím zachovat klid a dát tomu čas

Všechny moje zastaralé názory se nyní střetávají s tím, co řekla naše feministka Helena, která má světový rozhled. A já si nechávám pro sebe, jak mě mrzí, že by mě dcera občas nejraději vyměnila. Vím, že je to třeba jen dočasné a největší nadšení určitě opadne. Stejně mě to ale štve.

Tuhle se na mě Agáta kvůli něčemu utrhla a řekla: „Ty tohle prostě nikdy nepochopíš, mami!“ Musela jsem se držet, abych se nedala do pláče. Ona mě pak ale objala a řekla, že mě má přesto nejradši na světě. A tak jsem si stejně poplakala, ale štěstím. 

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články