Margaret Sanger: 18 těhotenství její matky ji děsilo, na sklonku svého života vybojovala antikoncepční pilulku pro ženy

Margaret Sanger
Zdroj: Wikimedia Commons, Los Angeles Times, CC BY-SA 4.0

Margaret Sanger se narodila v roce 1879. Tedy v době takzvaného Comstockova zákona, který kriminalizoval antikoncepci. V dospělosti nabyla přesvědčení, že jediný způsob na to, jak toto nesmyslné nařízení změnit, je, že ho bude systematicky porušovat. Počátkem roku 1910 tak začala Margaret pracovat na osvětové kampani, která měla ženám poskytnout potřebné informace o tomto tabuizovaném tématu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 10. 2023 11:00

Jejím snem bylo najít dokonalou antikoncepci, která by ženám ulevila od strašlivé zátěže opakovaných a nechtěných těhotenství. Její zápal pro tuto věc pramenil z osobního a velmi tragického zážitku.

Smrt matky Margaret Sanger

Margaret pocházela z početné irské katolické rodiny. Měla celkem jedenáct sourozenců, což se samozřejmě podepsalo na zdraví její matky. Ta byla totiž do svých padesáti let těhotná celkem osmnáctkrát, sedmkrát však potratila. Její život nakonec ukončila tuberkulóza. A Margaret byla při tom, když naposledy vydechla. To v ní vyvolalo vlnu vzteku, která zasáhla i jejího otce. Tomu totiž vyčetla, že za její smrt může právě on, neboť po ní vyžadoval tolik dětí.

Odhodlaná uniknout podobnému osudu, Margaret utekla z rodného Corningu do Catskills, kde nastoupila na ošetřovatelskou školu. To ji zaválo až do New Yorku, kde si našla práci. A právě tam, v chudinských čtvrtích, si znovu připomněla krutý osud své matky. Spousta žen bez prostředků se uchylovala k potratům za pět dolarů. Jenomže ty dopadly skoro vždy špatně. Zpackanou práci amatérů pak musela napravovat ona. Rozhodla se tak, že jim za každou cenu poskytne dostupnou a odpovídající antikoncepci.

Nenechala se odradit

Margaret začala svému poslání věnovat stále více času. V roce 1915 byla obžalována za zasílání primitivní verze kondomů, o rok později se úřadům nelíbilo, že si otevřela kliniku, kde mohly ženy najít potřebnou pomoc. O pět let později založila Americkou ligu pro kontrolu porodnosti, což byl předchůdce Federace plánovaného rodičovství.

Než se dočkala důchodového věku, vybojovala spoustu bitev. Nehodlala se ale ještě vzdát. Stále nenašla stoprocentní antikoncepci, která by byla "neproniknutelná". Věřila tomu, že je potřeba kontrolovat populaci, aby nedošlo k ohrožení přírodních zdrojů. A tak se ještě ve stáří vydala na misi, jejímž úkolem bylo najít člověka, který by vytvořil takovou pilulku, která by se dala užívat jako aspirin.

"Magická" antikoncepční pilulka

Pátrání po "magické" antikoncepční pilulce skončilo pro Margaret v roce 1951, kdy potkala odborníka na lidskou reprodukci, lékaře Gregoryho Pincuse. Ten byl ochotný se tohoto projektu ujmout. O dostatek financí se postarala dědička společnosti vyrábějící zemědělské a zahradní stroje International Harvester, Katharine McCormick.

Ze vzájemné spolupráce vzešly první pilulky s názvem Enovid. Konečně bylo možné ženám poskytnout účinnou a bezpečnou antikoncepci. A aby toho nebylo málo, Margaret se v roce 1964, kdy jí bylo 81 let, dožila zrušení Comstockova zákonu. Nejvyšší soud rozhodl, že každá žena má právo na to se rozhodnout, zda chce, nebo nechce být těhotná.

Zdroje informací:
PBS.org: Margaret Sanger
Wikipedia.org: Margaret Sanger

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články