Modelka a filmová hvězda Dorothy Gibson: Potopení Titaniku zažila hned dvakrát. Jednou doopravdy, podruhé na plátně

Dorothy Gibson
Zdroj: Wikimedia Commons, Harrison Fisher, Public domain

Dorothy Gibson byla slavná už v době, kdy nastoupila na nepotopitelný Titanic. Hvězda němého filmu a modelka doufala, že na evropské dovolené unikne alespoň na chvíli pozornosti médií.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 03. 2024 11:00

Poté, co strávila nějaký čas v Benátkách, Janově a Paříži, se jí ozvalo filmové studio, které ji potřebovalo urgentně na natáčení nového filmu. Jelikož nechtěla přijít o práci, koupila si se svou matkou Pauline lístky na první plavbu Titaniku. To ale ještě netušila, co na ně čeká.

Dorothy Gibson a Titanic

Dorothy zrovna hrála s matkou a několika přáteli v lodní hale bridž, když Titanic narazil na osudný ledovec. Prý se ozvalo "dlouhé a odporné křupání". Aby zjistila, co se děje, rozhodla se vyjít na palubu. Jeden z důstojníků jí vysvětlil, že došlo ke srážce s ledovcem, tudíž dojde k menšímu zpoždění. Brzy se však "mírné zpoždění" proměnilo v zoufalou evakuaci. Gibson se svou matkou nastoupila do záchranného člunu číslo sedm, který před zkázou unikl jako první.

Po spuštění na vodní hladinu narazila do člunu vlna a udělala v něm díru. Lidé se ji tak snažili ucpat oblečením. Další dvě hodiny nezbylo herečce nic jiného, než pozorovat, jak se pomalu potápí obří výletní loď, na níž měla strávit zbytek své dovolené. "Byla to noční můra. Poté, co se Titanic zcela potopil, vystřelila znovu na hladinu jeho záď," zavzpomínala Dorothy. "V tu chvíli se ozvaly ty nejděsivější křiky a ječení, které si dokáže smrtelník představit. Při druhém potopení vše utichlo." Následujícího dne zachránila Gibson a dalších 700 osob na záchranných člunech posádka lodi Carpathia. Když se dostala konečně domů, spala v kuse 26 hodin. Pět dní poté dostala hlavní roli v úplně prvním filmu o potopení Titaniku.

Tragédie Titaniku jako největší událost nového století

Když Carpathia doplula s přeživšími do New Yorku, chtěl každý vědět, co se stalo. Potopení Titaniku se stalo největší událostí počátku nového století. Nelenil ani filmový producent Jules Brulatour, který poslal za lidmi, kteří přežili, filmový štáb. On sám se tam neobjevil. Gibson byla totiž jeho tajná milenka. Takové setkání by na veřejnosti vyvolalo skandál.

Viděli se až v noci. A bylo to tak dojemné shledání, že ji Brulatour požádal o ruku a nabídl jí hlavní roli v připravovaném filmu o Titaniku. Natáčení začalo o několik dní později. Její postava se jmenovala "slečna Dorothy" a měla na sobě tytéž šaty a kabát, které si herečka oblékla na osudnou plavbu. Snímek s názvem Saved From the Titanic měl premiéru 16. května 1912, tedy měsíc poté co šla loď ke dnu. Gibson se poté stáhla do ústraní. Její románek s producentem vyšel najevo, což vedlo k jeho chaotickému rozvodu. Sice jim pak již nic nebránilo v tom, aby se vzali, ale dlouho spolu nebyli. V roce 1923 se Dorothy odstěhovala do Paříže.

Válka si na Dorothy Gibson vybrala svou daň

Když začala světem zmítat druhá světová válka, žila Dorothy se svou matkou ve Florencii. Místo útěku se rozhodly konflikt přečkat. Kvůli Titanicu se obě bály podniknout zaoceánskou plavbu do Ameriky. V roce 1944 byla ovšem herečka nacisty zatčena coby antifašistická agitátorka. Putovala tak rovnou do koncentračního tábora.

Tam se seznámila s doktorem Ugem, dvojitým agentem, který jí pomohl utéct do Švýcarska. Její krycí příběh, že byla nacistickou špiónkou, ji ale přišel hodně draho. Logicky musela podstoupit náročný výslech na americkém konzulátu, kde se zjišťovalo, ke komu je nyní loajální. Závěr byl nakonec takový, že si to jen vymyslela kvůli tomu, aby se dostala do bezpečí, nicméně pobyt v táboře a další události si na ní vybraly svou daň. Byla naprosto fyzicky i psychicky vyčerpaná. Zemřela pouhý rok po válce ve věku 56 let.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Dorothy Gibson
Allthatsinteresting.com: Dorothy Gibson Survived The Titanic - Then Starred In The First Movie About It

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články